reklama

Domáci hrnčekový chlieb

Pridal/a Oľga Birošová dňa 31. 01. 2023 - 16:42 - Recepty Oľga Birošová
Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová

Oľga Birošová | Domáci hrnčekový chlieb


reklama

Recept s fotopostupom na domáci zemiakový chlieb bez váženia. Vôňa chleba poteší nielen chuťou, ale aj rýchlou prípravou. Nemusia sa báť prípravy ani začiatočníci, mierka je hrnček - 300 ml. 

Ingrediencie
Cesto:
3 hrnčeky múka hladká
1 hrnček voda vlažná
1 balík droždie čerstvé
1 polievková lyžica soľ
2 kusov zemiak
2 polievkové lyžice ocot
1 hrsť slnečnicové semiačka
  rasca
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

hrnček = 300 ml 

Múku na kysnuté cesto preosejeme do väčšej misy, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme vlažnú vodu,  rozdrobíme čerstvé droždie, necháme nakysnúť kvások.

Uvarené zemiaky očistíme, na strúhadle nastrúhame, pripravíme zvyšok surovín. Do zmesi múky s kváskom pridáme nastrúhané zemiaky, soľ, ocot, rascu - celú aj drvenú, semiačka.

Rukou miesime cesto, do ktorého počas miesenia prilievame zbytok vlažnej vody. Miesime aspoň 10-15 minút, až kým sa nám cesto neodlepuje od misy. Vrch cesta pomučíme, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime z každej strany. Vytvarujeme bochník chleba, ktorý dáme do vymasteného pekáča s maslom. 

Necháme aspoň 15-20 kysnúť pokiaľ sa nám nahreje rúra. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Pred vložením do rúry potrieme cesto vlažnou slanou vodou a urobíme nožom zárezy .

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry na spodnú mriežku a pečieme 25-30 minút. Potom vyberieme a opäť potrieme slanou vodou. Teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme na strednej mriežke ďalších 25 minút do zlatista.

Po upečení za horúca potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Veľká dobrota na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, ale aj pre detí do školy. Dobrú chuť. 

Doplňujúce obrázky
Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 1

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 2

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 3

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 4

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 5

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 6

Oľga Birošová

Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová, 7

Oľga Birošová

Výnos
1 kus
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama