Recept s fotopostupom na domáci zemiakový chlieb bez váženia. Vôňa chleba poteší nielen chuťou, ale aj rýchlou prípravou. Nemusia sa báť prípravy ani začiatočníci, mierka je hrnček - 300 ml.

Porcie | |
---|---|
Zdroj | Domáci recept od mamky. |
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 1 hod |
Celkový čas | 1 hod, 20 minút |
Ingrediencie
Cesto: | ||
3 | hrnčeky | múka hladká |
1 | hrnček | voda vlažná |
1 | balík | droždie čerstvé |
1 | polievková lyžica | soľ |
2 | kusy | zemiak |
2 | polievkové lyžice | ocot |
1 | hrsť | slnečnicové semiačka |
rasca |
Inštrukcie
hrnček = 300 ml
Múku na kysnuté cesto preosejeme do väčšej misy v strede urobíme jamku do ktorej pridáme vlažnu vodu rozdrobíme čerstvé droždie necháme nakysnúť kvások.
Uvarené zemiaky očistíme na strúhadle nastrúhame pripravíme zvyšok surovín.... Do zmesi múka, kvások pridáme nastrúhané zemiaky, soľ, ocot, rascu - celú aj drvenú, semiačka.
Rukou miesíme cesto do ktorého počas miesenia prilievame zbytok vlažnej vody. Miesime aspoň 10-15 minút pokiaľ sa nám cesto neodlepuje od misy.
Vrch cesta pomučíme zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku premiesime z každej strany do stredu vytvarujeme bochník chleba, ktorý dáme do vymasteného pekáča s maslom.
Necháme aspoň 15-20 kysnúť pokiaľ sa nám nahreje rúra. Rúru predhrejeme na 250 stupňov pred vložením do rúry potrieme cesto vlažnou osolenou vodou urobíme nožom zárezy .
Pekáč vložíme do vyhriatej rúry na spodnú mriežku pečieme 25-30 minút po uplynutí vyberieme opäť potrieme osolenou vodou . Teplotu znížime na 200 stupňov dopečieme na strednej mriežke ďalších 25 minút do zlatista.
Po upečení za horúca potrieme opäť osolenou vodou a necháme vychladnúť. Veľká dobrota na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, ale aj pre detí do školy. Dobrú chuť.
Postup:






