
Oľga Birošová | Domáci hrnčekový chlieb
Recept s fotopostupom na domáci zemiakový chlieb bez váženia. Vôňa chleba poteší nielen chuťou, ale aj rýchlou prípravou. Nemusia sa báť prípravy ani začiatočníci, mierka je hrnček - 300 ml.
Cesto: | ||
3 | hrnčeky | múka hladká |
1 | hrnček | voda vlažná |
1 | balík | droždie čerstvé |
1 | polievková lyžica | soľ |
2 | kusov | zemiak |
2 | polievkové lyžice | ocot |
1 | hrsť | slnečnicové semiačka |
rasca |
hrnček = 300 ml
Múku na kysnuté cesto preosejeme do väčšej misy, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme vlažnú vodu, rozdrobíme čerstvé droždie, necháme nakysnúť kvások.
Uvarené zemiaky očistíme, na strúhadle nastrúhame, pripravíme zvyšok surovín. Do zmesi múky s kváskom pridáme nastrúhané zemiaky, soľ, ocot, rascu - celú aj drvenú, semiačka.
Rukou miesime cesto, do ktorého počas miesenia prilievame zbytok vlažnej vody. Miesime aspoň 10-15 minút, až kým sa nám cesto neodlepuje od misy. Vrch cesta pomučíme, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime z každej strany. Vytvarujeme bochník chleba, ktorý dáme do vymasteného pekáča s maslom.
Necháme aspoň 15-20 kysnúť pokiaľ sa nám nahreje rúra. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Pred vložením do rúry potrieme cesto vlažnou slanou vodou a urobíme nožom zárezy .
Pekáč vložíme do vyhriatej rúry na spodnú mriežku a pečieme 25-30 minút. Potom vyberieme a opäť potrieme slanou vodou. Teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme na strednej mriežke ďalších 25 minút do zlatista.
Po upečení za horúca potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Veľká dobrota na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, ale aj pre detí do školy. Dobrú chuť.

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty