Originál Jožko Maršálek. Topka. Zdravá. Rýchla. Bezlepková. Nemliečna. Proste vegan. A milujú ju aj moje decká - lebo nevedia čo tam mama skryla.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
250 | gramov | cícer |
250 | gramov | arašidové maslo |
100 | gramov | čokoláda 70% |
70 | gramov | javorový sirup |
20 | gramov | kokosový cukor |
2 | gramov | soľ |
2 | gramov | sóda bikarbóna |
Inštrukcie
Toto je brutálna rýchlovka, takže nastaviť rúru na 160 stupňov a makáme.
Do mixéru dáme odkvapkaný uvarený cícer. Komu sa chce, uvarí si - ja som lenivá, kupujem konzervu alebo zavarené v pohári. Zavreme mixér a pustíme. Rozmixujeme tak do polotuha. Pridáme ostatné suroviny okrem čokolády a vymixujeme už dohladka.
Pridáme nasekanú čokoládu, zamiešame varechou a lyžičkou formujeme hrudky, ktoré pekne ucapkáme do tvaru sušienok. Ak sa cesto veľmi lepí, treba pracovať s mokrými rukami. Mali by byť trochu hrubšie - nie ako bebe keksy, pekne k nakusnutiu.
Dáme piecť na približne 20 minút alebo kým nezačnú zlátnuť.
Pôvodný recept vravel o javorovom sirupe a kokosovom cukre. Ak cukor vynecháte (došiel mi), nič strašné sa nestane. Chuť sa dá dohnať 60% čokoládou. Skúsila som aj čakankový sirup - výborná vec, málo sacharidov, brutál veľa vlákniny. Snáď to je aj v tejto verzií ešte stále vegan aj bezlepkové - netuším .
Kľudne nechajte kúsočky cíceru - imituje to trochu oriešky. Ale len trochu.
Joj a pôvodný recept vravel o škorici. Tak tú som vypustila, lebo mladší ju moc nemusí. Ale skúste ak ľúbite.
Ja ich robím ráno, lebo sú veľmi rýchlo urobené. A viem, že decká budú mať zdravú sladkosť či desiatu ... a ja prázdny plech, keď sa vrátim.