
dasa_
U nás doma sa vždy piekla iba vianočka. Mazanec je veľmi podobný, nie je však prepletaný, ale je vytvarovaný ako okrúhly bochník. Je to vlastne sladké kysnuté maslové cesto obohatené hrozienkami a mandľami. Tradične sa piekol na Bielu sobotu. Ja som použila recept vynikajúceho pekárskeho majstra a technológa Martina Hanusa.
230 | gramov | hladká múka |
100 | gramov | polohrubá múka |
110 | millilitrov | mlieko |
25 | gramov | droždie |
70 | gramov | cukor |
3⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | kus | vajce |
80 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
5 | polievkové lyžice | hrozienka |
trocha | rum | |
5 | polievkové lyžice | nasekané mandle |
Ostatné: | ||
1 | kus | žĺtok |
1 | polievková lyžica | mlieko |
1 | štipka | soľ |
2 | polievkové lyžice | mandľové lupienky |
Všetky suroviny musia byť izbovej teploty. Pred pečením namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame obe múky, v strede urobíme jamku a vlejeme do nej mlieko. Pridáme droždie a rukami rozmiešame kašičku. Zasypeme jemne mukou a necháme 30 minút štartovať.
Potom pridáme všetky ostatne suroviny okrem mandlí a hrozienok a asi 10 minút vypracujeme ideálne v mixéri vláčne cesto. Pridáme nasekané mandle a vyžmýkané hrozienka, zľahka zapracujeme a v prikrytej mise necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút.
Na doske trochu prepracujeme do tvaru bochníka, položíme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme ideálne potravinárskou fóliou a na teple necháme kysnúť ďalších 45 minút.
Žĺtok dobre rozmiešame s mliekom a soľou a dôkladne potrieme vrch mazanca. Posypeme plátkami mandlí a na vrchu narežeme do kríža, aby mohla para odchádzať.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 30-40 minút, podľa vlastností rúry. Ak je to potrebné, vrch koláča môžeme v druhej polovici pečenia prikryť papierom na pečenie.
Na mriežke necháme dobre vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Slavka K
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Fotorecept na Cepelinai - zemiakové knedličky plnené mäsom. Sú podobné našim pirohom, no v litovskom štýle, sú sýte a výborné.
Kapustnica
Alica7
Kapustnica
Klasická domáca kapustnica s mäsom, klobásou a hríbami.