
Rýchly, jednoduchý posúch "za pár korún" zo surovín, ktoré určite máte doma. U nás doma ho robievam k fazuľovej alebo šošovicovej kyslej polievke. Malá ho veľmi ľúbi, volá ho "koláčik s nátierkou".
400 | gramov | polohrubá múka |
20 | gramov | droždie |
4 | decilitre | mlieko |
2 | decilitre | olej |
1 | čajová lyžička | cukor |
trocha | soľ | |
250 | gramov | kyslá smotana |
1 | kus | vajce |
trocha | vegeta | |
balík | kôpor |
Do vlažného osladeného mlieka rozdrobíme kvasnice a necháme vzísť kvások /10 minút/. Potom postupne zapracujeme múku, olej, soľ. Vypracujeme skôr redšie cesto a necháme asi 1/2 hodinu podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Hlbší plech vytrieme olejom, alebo stuženým tukom. Vylejeme cesto a vytiahneme trochu vyššie kraje. V miske zmiešame smotanu, vajce, vegetu, prípadne nadrobno nasekaný kôpor. Natrieme na cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút /veľmi približne/.
Ano je to výborné. Na vrch ešte ukladám na pásiky nakrájanú oravskú slaniku.