reklama

Karamelový perník

Pridal/a renka dňa 09. 02. 2010 - 15:13 - Recepty renka
obrázok k receptu

reklama

Výborný jednoduchý perník na každú príležitosť

Ingrediencie
Cesto:
300 gramov cukor krupica
300 gramov hladká múka
100 millilitrov olej
6 kusov vajce
1 balík kypriaci prášok do perníka
Karamel:
100 gramov kryštálový cukor
200 millilitrov voda
1 kus marhuľový džem
150 gramov čokoládová poleva
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

10 dkg cukru upálime na karamel a zalejeme 2 dcl vlažnej vody.

Zo všetkých prísad vypracujeme cesto - najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom, postupne pridávame olej, múku s perníkovým práškom, potom sneh z bielkov a nakoniec pridáme vychladnutú karamelovú vodu. Upečieme (ako piškótu, teda asi 30 min. na 175°C- moja elektrická rúra;-) ),

Ešte mierne teplé potrieme maruhľovým lekvárom (kľudne môže byť aj iný, minule som použila višňový džem:-) ) a nakoniec polejeme čokoládovou polevou. 

Doplňujúce poznámky

Ak nemáte po ruke perníkový prášok do pečiva, tak do cesta stačí použiť obyčajný kypriaci prášok a v horúcej karamelovej vode nechajte vylúhovať zopár klinčekov, škoricu či badián;-) toto som si vymyslela cez vianoce, keď som perník chcela upiecť a nemala som doma perníkový prášok:-P , odvtedy vždy do karamelovej vody vhodím aspoň klinček a škoricu.(sun)

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

renka, Ut, 09. 02. 2010 - 15:15

...aby som nezbudla, keď použijete tie klinčeky, škoricu či iné korenie, treba ich samozrejme pred použitím karamelovej vody do cesta vybraťMrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama