
Výborný jednoduchý perník na každú príležitosť
Cesto: | ||
300 | gramov | cukor krupica |
300 | gramov | hladká múka |
100 | millilitrov | olej |
6 | kusov | vajce |
1 | balík | kypriaci prášok do perníka |
Karamel: | ||
100 | gramov | kryštálový cukor |
200 | millilitrov | voda |
1 | kus | marhuľový džem |
150 | gramov | čokoládová poleva |
10 dkg cukru upálime na karamel a zalejeme 2 dcl vlažnej vody.
Zo všetkých prísad vypracujeme cesto - najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom, postupne pridávame olej, múku s perníkovým práškom, potom sneh z bielkov a nakoniec pridáme vychladnutú karamelovú vodu. Upečieme (ako piškótu, teda asi 30 min. na 175°C- moja elektrická rúra;-) ),
Ešte mierne teplé potrieme maruhľovým lekvárom (kľudne môže byť aj iný, minule som použila višňový džem:-) ) a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
Ak nemáte po ruke perníkový prášok do pečiva, tak do cesta stačí použiť obyčajný kypriaci prášok a v horúcej karamelovej vode nechajte vylúhovať zopár klinčekov, škoricu či badián;-) toto som si vymyslela cez vianoce, keď som perník chcela upiecť a nemala som doma perníkový prášok:-P , odvtedy vždy do karamelovej vody vhodím aspoň klinček a škoricu.(sun)
...aby som nezbudla, keď použijete tie klinčeky, škoricu či iné korenie, treba ich samozrejme pred použitím karamelovej vody do cesta vybrať