
Zaujímavá variácia známeho talianskeho dezertu.
3 | balíky | dlhé piškóty |
4 | kusov | žĺtok |
1 | balík | vanilkový cukor |
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
250 | gramov | mascarpone |
1 | balík | gaštanové pyré |
1 | deciliter | mandľový likér |
1 1⁄2 | decilitre | káva |
1 | polievková lyžica | cukor |
čokoláda |
Nad parou vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom a 0,5 dcl likéru dohusta. Necháme vychladnúť, pridáme postrúhané gaštanové pyré, mascarpone a opatrne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
Do vhodnej formy (ja používam takú tú podlhovastú od jogurtov - kedysi sa tuším 8ks D....ne jogurtov dalo v tom kúpiť) vložíme na dno piškóty namočené v káve zmiešanej so zvyšným likérom (ja nenamáčam, ale postrekujem rozprašovačom), potrieme krémom, opäť piškóty, navlhčiť, krém, .... atď - posledná vrstva musí byť krém, ten po vrchu posypeme na husto buď strúhanou čokoládou alebo kakaom (ale ozaj na husto, tak aby krém vôbec nebolo vidieť). Dáme odstáť do chladničky ...
... a nedáme sa ukecať rodinou, že už je to hotové!!! Ideálne by to malo stáť z večera do rána.
Ďalšie recepty
No, je tam značné riziko, že ak budeš ten krém ochutnávať, tak sa ti nezvýši do koláča
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to poznám....ked robím parížsky,len ochutnávam,ochutnávam...a potom robím druhú dávku...
lia6,čííííítaj lepšie cicuš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adrianka, ja čítam dobre(zatím kukulele )nepotrebujem, aspoň nie na čítanie a blízko. Ide o to, že na jedlo by sa nemalo hovoriť fuj, a už vôbec nie nato, ktoré sa nám zdá hriešne dobré, ako píšeš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A prečo píšeš, že fuj? To môže byť naozaj dobré, i keď som ešte gaštanové pyré nejedla a už len názov mi "nesedí", ale určite to vyskúšam. Díky, Adus
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lia
to sa mi ani veriť nechce - gaštanové jazýčky či ako sa to volá (toto zrovna nemusím ja, ale viem, že je to dosť obľúbený koláčik) - veď to je tiež z gaštanového pyré - to sú vlastne len pomleté gaštany ochutené (teeeeda, zlé jazyky hovoria, že je tam viac fazule ako gaštanov, ale čo už, ja som taký dôverčivý typ)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
alebo viac cukru, ako gastanov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Naozaj som nič také nejedla-ale toto vyskúšam a dám vedieť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adus a ked tie gastany nemaam v pyree ale len takee samotnee uvarenee osuupanee v saacku tak to rozmixnem a bude to okej?v tom pyree je este asi cukor..mozno by som mala pridat aj ten... inak znie to fantastikus
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fanti,
ja myslím, že pomleté (alebo rozmixované) by mohli stačiť - lebo veď cukor aj vanilkový cukor je v recepte, rovnako likér (mám dojem, že toto všetko sa do toho pyré pridáva - teda tam asi ide skôr rumová aróma, ale určite niečo také tam je) - takže možno by som ani nič nepridávala.
No teraz som bola kuknúť na to gaštanové pyré z obchodu a hovorí to, že to obsahuje: 72% gaštanov, cukor a vanilkovú a rumovú arómu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vidim, ze to nebude s tym cukrom az take zle
adus, co su to za balenia ? mascarpone nejakych 250g ?
balenie gastanoveho pyre je ake velke/tazke ?
vdaka !
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne ako vravíš, oboje po 250
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No poviem ti Adus,si ma teraz riadne rozmlsala,chrúmam tu horalku,trúsim na klávesnicu,lebo už nič sladké nemáme:Chalani zblajzli bábovku za päť minút,ale toto si zajtra spravím hneď ráno,a dvojitú dávku,už som aj vybrala z mrazáku gaštanové pyré...mňááám,to bude bašta!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No devy moje, keď už som dnes to tiramisu robila, tak som vám chcela nafotiť postup - ale buď už som nemala miesto na pamäťovej karte, alebo sa jednoducho môj mobil na mňa naštval - uložila sa mi tato jedina
to je prva vrstva piškót, postriekaná kávou, pripravená na potretie krémom.
Až budem robiť nabudúce, dofotím ostatné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, som rada, ze si si dala tu pracu a hodila tento uuuuuzasnyyyy recept na net.
Kazdemu odprucam, Tiramisu bolo najlepsie ako som kedy jedla. Mnnnaaaamm...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, robím presne túto Tiramisu /dávam bánoveckú nátierku neochutenú/, len ja to robím na veľký plech- asi vieš prečo-lebo je fntastickááá.Tiež sa nikto nedá prehovoriť, že ešte nie je stuhnutá,muž zoberie veľkú lyžícu, plech pred seba a papká...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fuj,to znie nechutne DOBREEEEE !
