reklama

mate nejaky fajny recept na salat?

AnnaK , 09. 06. 2011 - 11:40

reklama

dievcence,urodilo sa mi veeeeeeeeela salatu..poznate nejaky dobry recept,ako z neho pripravit fajnu mnamku? klasicky salat z sladko-kyslej zalievky mi uz nejde dole krkom...

Pozrite si aj


reklama


reklama

Edusho, Št, 09. 06. 2011 - 13:07

akurát včera sme s mojou mamou riešili starýýý receptík. Len tak po pamäti, lebo to robievala jej mamina, ale nevie presne čoho koľko, atď.
Popraží sa cibuľka (my sme tam dali aj zel. papriku) na oleji, troška korenia, troška soli, troška octu. Keď je to podusené, tak sa tam šibne nakrájaný šalát, a podusí sa to spolu.
Hovorila, že jej tam ešte niečo chýba, len nevie čo. Budem rada ak sa baby ozvú čo to poznajú a poradia. Príp. upresnia suroviny.

Edusho, Št, 09. 06. 2011 - 14:11

štipku cukru tam dala, tak neviem

katarína, Št, 09. 06. 2011 - 13:28

mamka robí na studeno s kyslou smotanou
a ešte klasickú polievku - šalátovú na konci sa môže rozmixovať a dať opražený chlebík ak chcete hustejšie tak aj zápražku.
KatusMrkám

lastovička, Št, 09. 06. 2011 - 14:09

aj ja robím šalátovú polievku alebo potom klasický šalát v sladko-kyslom náleve, alebo vyberiem stred - ten najbledší a najlepší kúsok a dám na obložené chleby, rohlíky, to máme radi

kp, Št, 09. 06. 2011 - 15:05

myslela si tym zalievku?
ja robim rada tuto:
Na jej prípravu : 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2-3 pol. lyžice aceto balsamico, 1 čajovú lyžičku medu, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky, trochu korenia, soli a červenej papriky.
Najprv poriadne rozmiešaj med s horčicou, pridaj za stáleho miešania olivový olej, potom balzamikový ocot a nakoniec sojovú omáčku. Zálievku osoľ, pridajte mleté čierne korenie a papriku.
Do zeleninového šalátu môže3 na zjemnenie pridať aj jablko, nakrájané na malé kocky, alebo nakrájaný pomaranč či mandarínku- šalát to príjemne osvieži.
KatarinaÚsmev

Aja1, Št, 09. 06. 2011 - 15:50

Veľa ľudí robí šalátovú omáčku a mojej svokre keď sa urodilo veľa hlávkového šalátu,tak ho v jeden deň pozberala,umyla,nekrájala ako keď ho dáva do omáčky,zmiešala s trochou kôpru a nasáčkovala a šupla do mraziaka a využila neskôr na omajdu keď už šalátu nebolo.

Evka1223, Št, 09. 06. 2011 - 21:26

Šalát nakrájať, pokvapkať citrónom (príp. octom). Na panvici opražiť na kocky pokrájanú oravskú alebo údenú slaninku. Zmiešať so šalátom a posypať postrúhaným syrom parmezánového typu (posoliť podľa potreby). Výborná večera aj pre mäsopapkáčov s chlebom, bagetou, sendvičom alebo príloha k fašírkam.

julita, Št, 09. 06. 2011 - 22:35

Edusho, že by trocha cesnaku? K tomu dusenému by možno pasoval.Mrkám

Edusho, Pi, 10. 06. 2011 - 08:46

mooožnoo, uvidíme vyskúšame. Dám vedieť. dík

gueva, Št, 09. 06. 2011 - 22:38

do kyslej smotany prelisovať cesnak, premiešať so šalátom a osoliť.

AnnaK, Pi, 10. 06. 2011 - 11:33

hm..baby..mnam..inspirovali ste ma..tak teraz budem len salat vyzierat,aby ho nevyzrali slimaky..dakujem Kvietok

Darinocka, Pi, 10. 06. 2011 - 11:41

Často robievam zo šalátu /aj ľadového,ten je úplne super/,prívarok.Dvojkovú zápražku /2PL masla,2PL oleja a 2PL hl.múky/zalejem studenou vodou,vývarom alebo mliekom,rozšľahám,rozvarím,ochutím buď vegetou alebo troškou soli.Zahustím pochúťkovou smotanou rozšľahanou s hl.múkou.Vložím umytý,natrhaný šalát.Povarím a hotové buď dochutím cukrom a citrónovou šťavou,či octom alebo nechám slané.K tomu zemiačky a fašírka alebo špekáčik.Mäsko nemusí byť,stačí aj dobrý chlebík miesto zemiakov.Dobrota...Úsmev Kvietok Slnko

Ludka, Pi, 10. 06. 2011 - 23:59

Salat, ktory robievam roky: salat umyt a listy vyutierat do sucha alebo pouzit odstredivu nadobu. Zalievka: prelisovany cesnak, sol, cerstvy mlety peper, olivovy olej. Zmes remiesat a tak vyliat na salat. Mne sa vzdy slinky zbieraju a nevymenim za ziadny iny.

kozička27, Ne, 12. 06. 2011 - 01:01

gueva a co tak k tomu pridat trocha ml.korenia a cibiky cize mladu cibulku vnatku a vsetko potrhat a nie krajat...ja ho zboznujem hlavne ladovy salat moze pre mna byt kazducky den s maslovym chlebom,alebo k masku...

gueva, Ne, 12. 06. 2011 - 20:18

ja tiež trhám a keď chcem pikantné dám aj mčk. Ja milujem aj vínny ocot, ten kydám skoro na každý šalát, ale nie tam, kde dávam kyslú smotanu. Obľubujem rôzne kombinácie, najčastejšie používam vínny ocot, korenie 4 farieb z mlynčeka, oregano alebo korenie na pizzu, cesnak, na jar to bol cesnak medvedí. Klasickú zálievku z octu, soli, cukru a mčk robím už len na uhorkový šalát. Ale aj ten nám už viac chutí na spôsob tzatziky. Šaláty v mojom prevedení sú najčastejšie vo vlastnej šťave, nie plávajúce vo vode.

dasa_, Ne, 12. 06. 2011 - 08:09

V kucharskej knihe z roku 1870 som našla takýto recept na úpravu šalátu:
Očistený a umytý hlávkový šalát na štvoro rozkrojiť, vodu z neho vytlačiť a na misu dovysoka poklásť. Pár lyžíc kyslej smotany zmiešať s octom a práškovým cukrom (za lyžicu), trochu posoliť, pridať drobno krájanej pažítky, tým šalát poliať a dookola obložiť vajcami.

AnnaK, Ne, 12. 06. 2011 - 11:17

krasne napisane..to je hotovy poklad,taka kniha Úsmev

dasa_, Ne, 12. 06. 2011 - 11:54

Možeš sa kochať aj ty :) http://www.mediafire.com/?99hq3wm2h8gi641

kniha je už iste 70 rokov po smrti autora, takže nie je obmedzená autorskými právami

fascinujúce pre mňa je, že používali parmezán, olivový olej, rôzne druhy zeleniny...

akalenkak67, Ne, 12. 06. 2011 - 13:25

Moja testiná robí zo šalátu prívarky,čalát s kyslým mliekom,šalátové rezne.....Proste šalát na milión spôsobov.My sme tam žili niekolko rokov a z toho dôvodu šalát nemôžem vidieť ani na polici v predajni.Teraz práve šalát sterilizuje,aby mohla v zime z neho všetkých hostiť.

AnnaK, Ne, 12. 06. 2011 - 14:30

salatove rezne?Prekvapenie a to je co?

akalenkak67, Po, 13. 06. 2011 - 13:01

No je to nasekná,pomletá na pohlad odpudzujúca masa.To testiná spevní vajíčkom,obalí v trojobale a vypeká.Z toho dôvodu chodíme na návštevu najedený.Ona je super kuchárka.A z tej hromady šalátu,čo každý rok vypestuje,tvorí obedy.
Asi preto šalát nepapáme ani my,ani švagriné.Za roky splunažívania nám ho tak sprotivila,že aj v markete idem opačnou stranou.
Milovníci šalátu sa možno budú hnevať,ale pre mna je to zelenina,ktorú do úst do smrti nedám.A testiná má plnú špajzu poruke aj streilizovaný šalátik.Vraj na prívarky,s vajíčkom ako rýchlovku pred obedom,prípadne na večeru.A po odkvapkaní na sitku budú fašírôčky aj v zime.Ona to volá šalátové rízky/rezne/
K tomu by sa zišiel teraz asi grcajúci smajlík.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama