
Trošku pracné ale chuť a vôňa nám tú námahu oplatí...
2 | kilogramov | pomaranč |
1⁄2 | kilogram | trstinový cukor |
1 | kus | celá škorica |
2 | kusov | badián |
1⁄2 | kus | vanilkový struk |
zázvor | ||
mäta |
Na začiatku nás čaká pracnejšie ošúpať pomaranče, vyberáme len dužinu zbavenú čo najviac bielych žiliek. Z 2 kg mám ostane asi 1,1 kg čistej dužiny, ktorú zasypeme cukrom a necháme pustiť šťavu... medzitým si ošúpeme druhú dávku ( kto chce toho mať viac ).
Dáme variť a pridáme celú škoricu,badián, za vanilkového struku vybrať semiačka a aj struk dať variť. Ja som robila džem z dvoch dávok a do tej druhej som priložila ešte mätu a nastrúhaný na jemno zázvor. Varíme 15 minút, vyberieme voňavé koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme.
Okoštujeme a prípadne pridáme cukor prípadne citrónovú šťavu...to záleží na vašej chuti a kyslosti pomarančov.
Dáme opäť variť kým nám to nezačne hustnúť. Teraz prezradím jeden môj trik. Nemusíme dlho variť stačí v troche vody rozmiešať 1 zlatý klas a nechať prevrieť v džeme. Horúce plníme do pohárov, zavíčkujeme a flašku obrátime hore dnom.
Džem je veľmi chutný na vianočné pečivo ale aj slávnostnú vianočku...Do flašky môžete vložiť na ozdobu kúsok celej škorice alebo badiánu. Z jednej dávky urobíte 4 fl. ( 375 ml )
Niekedy sme varili detskú výživu s rôznymi pudingami a nevadilo to, takže určite nie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten nápad som využila z receptu na ríbezlový džem, ktorý tak varím. Je to spoľahlivý konzervačný prípravok. Keď mi nehustne nejaký džem šup tam trochu zlatého klasu. Používam len zlatý klas lebo je neutrálny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...toto je nádherný príklad ako pokaziť čo sa len dá...pomarančový džem potrebuje iba cukor a pomaranče...výnimočne jeden citrón...zázvor, mäta,badián ,vanilkový struk a škorica totiž 100% zabijú všetko čo má niečo spoločné s pomarančami ...toto nie je parfum ...a zlatý klas už vôbec nekomentujem lebo to je ignorantstvo najhrubšieho zrna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za komentár, každému chutí niečo iné...nám chutí džem v tejto podobe. Možno by bolo lepšie ignorovať recepty, ktoré Vám nechutia ... a uverejniť niečo svoje. Môj "parfum" vonia Vianocami. Prajem Vám krásne a pohodové previanočné dni.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a to je najdôležitejšie, že chutí blízkym.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá úžasne, zlatý klas tomu nevadi ak ma vydrzat dlhsie?