Keď máš vysoké nároky, v Amerike riešenie nehľadaj

Milujem varenie. A hľadať inšpirácie ma neskutočne baví. Recepty zo Slovenska či Čiech sa mi zdajú už okukané a tak hľadám ďalej. Instagram ponúka dosť inšpirácií v obrázkoch a ochotných ľudí sa podeliť s tým ako ten ktorý zázrak na tanier pripraviť.

Ak by ste mali málo Instagramu, tak sú tu rôzne uzavreté skupiny na FB, ktorých som veľmi uzavretosť nepochopila, lebo prijať príjmu docela rýchlo medzi seba. Našťastie. A tak mate možnosť zdieľať ešte viac skúseností a receptov a obrázkov.

Tieto skupiny sú asi najlepšie, čo môže byť, lebo často sa vymieňajú skúsenosti a teda – niektorí si servítku pred ústa nedávajú, anis a nehrajú aký je ten recept mňamy a pekne napíšu, že to bolo niečo otrasné, alebo im to nevyšlo (a hľadajú príčinu) alebo povedia, čo im ako konzumentom nevyhovuje.

Dneska som sad ala zlákať takou rýchlovkou. Keto palacinkami.

Skupina odskúšaná, recepty relatívne slušné, prevedenie vysoko efektné, obrázky no naaadhera.

Hmmm …

A zasa raz došlo na to, že niečo nafotené nemusí byť aj poživateľné.

Best keto pancake.

Už len to ma malo zastaviť.

V prvom rade – ja keto recepty niektoré teda môžem. Vyhovuje mi vysoký podiel bielkovín a tuky sú tu v slušnom zastúpení čo sa týka kvality, tak prečo nie?

Takže skúsme to.

Recept?

2 vajíčka

¼ šálky mascarpone

trochu sladidla

1 čl škorice

Štipka soli

V druhom rade – šálkové miery. Priznám sa, že boli časy, keď som nadšene používala recepty, kde hlavná merná jednotka bol hrnček. Niekedy sa to dostalo do množstva 3dcl hrnčeka a potom z koláčika bola docela veľký koláč. Ale tým, že som začala dosť prehľadávať americké receptive stránky, došla som do štádia, že som zistila, že to nebude hocijaký hrnček. A že existujú aj špeciálne prepočty na množstvá. Takže ¼ šálky je 55gr mascarpone, len keby ste chceli vedieť.

Za tretie – pancake … nuž, niekto to prekladá ako palacinky. Teda zväčša nájdete tento preklad. Lenže pancake nie sú naše klasické palacinky, to čo poznáme my, nemecké krajiny, alebo čo si predstavíte pod crépes. Teda tenučký ako list papiera kus voňavého, ako celý tanier veľkého upečeného na panvici NIEČOHO. Pancake sú niečo skôr ako dolky.

Rozhodne z tohoto receptu to vyšlo.

Začala som optimisticky sledujúc video, čítajúc celý blog o tom, aké sú skvelé. Malá naberačka na celú panvičku. Tak ako klasicky palacinky robím. Voňalo to viac než nádejne. Lenže optimizmus vyprchal len po otočenie. Palacinka stratila tvar … a bola z toho skôr praženica. Nič to – skúsime druhú. Scenár sa ale zopakoval. A tak po druhej nevydarenej “palacinke” som začala na panvicu dávať hmotu len lyžičkou do veľkosti českého vdolečku. Aj to bol problém prevrátiť, ale dopomohla som si maslom. To sa s keto vraj nebije. Naveľa naveľa, som zo zvyšku dávky – bola by z toho asi tretia nepodarená veľká palacinka – urobila tri pidi pancakes.Hmmm … kukám na obrázok …. Hmmmm …. Tak fakt ďaleko od toho tie moje mali.

Chuťovo? Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm …. Tá škorica to zachránila. A potom ovocie navrchu.

Záver?

Nie všetko čo je best v Amerike je best tuna. Nielen chuťovo, ale celkovo.

Nie všetko na obrázku je asi to, čo dostanete.

No a vlastne – nabudúce si dám radšej dve varené vajíčka a k tomu ten tvaroh vymiešaný so škoricou a vanilkou. Rovnaké ingrediencie – len rozdielny postup. A očakávam aj absolútne iný výsledok.

Komentáre

Je celkom fascinujúce, že mnohokrát úplne rovnaké suroviny, len trochu zmeníš postup, spôsob prípravy a vznikne niečo úplne iné.

Však toto - krásny príklad je kysnuté cesto. Úsmev

A najväčšia sranda je, že si myslíme, že dostaneme rovnako kvalitnú vec, ak nahradíme jednu komoditu. Prdlajs. Bude to niečo úúúplne iné.

ktovie, či tou zmenou ideme k inému alebo iba k pôvodnému receptu.

Inak, ja velmi často varím nie podla receptu, ale podla obsahu chladničky. Potom vznikajú ti eúžasnné jedlá, nazývané aj "božské". Ani On nevie, čo som tam dala Veľký úsmevVeľký úsmev

balalajka, ja ťa fakt obdivujem, bez srandy. Ja by som po skúsenostiach s pečením palaciniek a doliek podľa iných receptov, než tých, čo mám od mamy, úplne vzdala akékoľvek experimenty v tomto smere.

Chvíľu som bojovala aj s obyčajnými palacinkami, ale potom som otestovala všetky panvice, ktoré som mala, zistila som, že jedna je absolútne dokonalá a palacinky sa na nej daria bez ohľadu na typ múky, množstvo cukru a oleja a tú som povýšila na "palacinkár".

A na dolky som si kúpila velice značkovú panvicu,  že ju budem používať na dolky a aj na úhľadné zemiakové placky. Pri prvom pokuse upiecť v nej zemiakové placky som ju skoro zahodila, dobrá je len na tie dolky. 

Tak som sa v oblasti placky/palacinky/dolky prepracovala na úroveň totálne konzervatívnej gazdinky :DDD 

Obdivovať ma netreba ..... alebo vieš čo? Môžeš Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ale som nepoučiteľná - už študujem ďalšiu keto či low carb či jakú verziu - mandlový  základ a kokosový základ. Ale budem si to jesť sama, tak pohoda. Najlepšie na tom je, že môžem povedať slobodne, že zatiaľ na moje dolky a palacinky Amerika ešte nedorástla Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe. Ale foto majú nádherné.

Panvica musí byť pre mňa inak hlavne plochá. Proste žiadne - ani minimálne prehnuté okraje - potom je to celé zle.

ja som na dolky a špeciálnu panvicu rezignovala. Nedokázala som to v tom obracať. Tak to proste nerobím a panvica odišla v jednom upratovacom záchvate.

No a recept mojej mamy na palacinky som nevedela použiť, lebo šak predsa vidíš, koľko máš dať, nie???? Nie, nevidela som. Teraz po rokoch už aj ja robím od oka, aj keď aspon orientačne sa pridržam receptu z polohrubej múky. Robím neutrálnej chuti a plníme aj sladko aj slano

Mám ti napísať grif na to otáčanie? Chceš byť naštvatá, že to ide ľahko? Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Ja som sa lievancovej panvice musela tiež vzdať - ale pre zmenu sporáku a nemožnosť používať tú starú. Novú kupovať už nejdem - chlapi už zvládnu aj čapaté lievance Chichocem sa

No daj, hodí sa aj iným

Treba to natrieť masteničkou pod cesto, potom ako tam dáš cesto, tak ešte okolo toho kvapku oleja. A vtedy sa mi robievali také krásne kopčeky - strany sa neprichytávali. Nuž a potom už len zľahka podobrať dreveným nožíkom, alebo s citom aj príborovým.

Tuším voľajaké keto palacinky som skúšala asi zo dvakrát, celkom beznádejne, to som tam nakoniec dala mletý mak, alebo kakao, aby sa to tvárilo inak ako mini vajíčková omeleta. Tie tvoje sú ešte celkom krásne. Áno

ja posledné dni "fičím" na YT videa z čína ,vietnem a pod.ale len také najviac 5minutové a čo majú aspon 800 000 videní...zvlášť jedna ale ozaj pekná žienka čo varí v tom ich velkom woku na ohnisku...

kopec zeleniny,troška oleja,občas nejaké mäso a hlavne hrste čili(možno nie všetko je čili)..

pozriem aj tie dlhšie -pre zaujímavosť..

Súhlasím s Kamilou, že na to, ako sa lepili, sú to podľa fotky, fešandy:)) Mne keď sa nedarí, tak je to nekonzumovateľné:DDDD

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.