
Dzeny
Tento chlieb pečie moja mama. Poslala mi recept aj foto, tak pridávam.
500 | gramov | hladká múka |
3 | decilitre | voda |
1⁄2 | balík | droždie |
1 | kus | zemiak |
1 | čajová lyžička | rasca |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | ocot |
V 0,5 dcl vlažnej vody rozpustíme droždie, nerobíme kvások, ale rovno vypracujeme cesto. Miesime kým sa nelepí (ak sa lepí, pridajte trošku múky). Táto voda na droždie sa nezapočítava do tých 3 dcl v rozpise. Táto je navyše:)
Vypracované cesto treba nechať vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnutý chlieb položíme na pracovnú dosku a vytiahneme ho do tvaru obdĺžnika a poprekladáme ako keď robíme lístkové cesto. Necháme ho 25 minút na doske podkysnúť.
Opäť poprekladáme a vložíme do nádoby na pečenie. Mama pečie v rímskej mise, ktorú vystelie papierom na pečenie, misa sa nezakrýva. V mise necháme cesto zas 25 minút kysnúť.
Rúru zohrejeme na 180 °C, cesto potrieme studenou vodou a dáme piecť na spodnú priečku na 30 minút. Po pol hodine ho preložíme na strednú priečku a pečieme ďalších 30 minút.
Po upečení chlieb potrieme studenou vodou a zakryjeme vlhkou utierkou, aby zmäkla kôrka.
Mama pečie z chlebovej múky T650, ja som ho skúšala z hladkej špeciál, tak ako je to v ingredienciách.
Podaril sa aj v kombinácii 300 g hladká špeciál + 200 g ražná múka jemne mletá.
V ingredienciách je 1 zemiak, myslí sa väčší zemiak, ak nemáte veľký zemiak, dajte 2 menšie. Zemiaky treba uvariť v šupke.
Prečítajte si aj:
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Otvorená:) Dopíšem aj do receptu hore:) Dobre, že sa pýtaš, keď nenapíšem, že zakryť, tak to beriem, že nezakryť, ale je to mätúce, práve preto, že tých spôsobov je viacero. Ja ten chlieb robím v mise z jánskeho skla, už som ho robila aj na orkúhlom plechu a vždy to dopadlo dobre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyskusala som. Vynikajuci
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teším sa;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty