reklama

Výborný domáci chlieb

Pridal/a Dzeny dňa 30. 03. 2020 - 19:27 - Recepty Dzeny
Výborný domáci chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Tento chlieb pečie moja mama. Poslala mi recept aj foto, tak pridávam.

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
3 decilitre voda
1⁄2 balík droždie
1 kus zemiak
1 čajová lyžička rasca
1 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička ocot
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V 0,5 dcl vlažnej vody rozpustíme droždie, nerobíme kvások, ale rovno vypracujeme cesto. Miesime kým sa nelepí (ak sa lepí, pridajte trošku múky). Táto voda na droždie sa nezapočítava do tých 3 dcl v rozpise. Táto je navyše:) 

Vypracované cesto treba nechať vykysnúť na teplom mieste. 

Vykysnutý chlieb položíme na pracovnú dosku a vytiahneme ho do tvaru obdĺžnika a poprekladáme ako keď robíme lístkové cesto. Necháme ho 25 minút na doske podkysnúť.

Opäť poprekladáme a vložíme do nádoby na pečenie. Mama pečie v rímskej mise, ktorú vystelie papierom na pečenie, misa sa nezakrýva. V mise necháme cesto zas 25 minút kysnúť.

Rúru zohrejeme na 180 °C, cesto potrieme studenou vodou a dáme piecť na spodnú priečku na 30 minút. Po pol hodine ho preložíme na strednú priečku a pečieme ďalších 30 minút.  

Po upečení chlieb potrieme studenou vodou a zakryjeme vlhkou utierkou, aby zmäkla kôrka. 

Doplňujúce poznámky

Mama pečie z chlebovej múky  T650, ja som ho skúšala z hladkej špeciál, tak ako je to v ingredienciách.

Podaril sa aj  v kombinácii 300 g hladká špeciál + 200 g ražná múka jemne mletá.

V ingredienciách je 1 zemiak, myslí sa väčší zemiak, ak nemáte veľký zemiak, dajte 2 menšie. Zemiaky treba uvariť v šupke. 

Prečítajte si aj:

Upečte si domáci chlieb - s droždím, kváskom aj so sódou

Výnos
1 bochník
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

pelargonia3, Št, 04. 06. 2020 - 08:21
Ahoj pekárka, prosím ťa, mohla by si doplniť info, či rímská misa ma byť otvorená, alebo prikrytá pri pečení, skúšala som už rôzne recepty, a všade je to inak. Ďakujem.
Dzeny, Pi, 12. 06. 2020 - 09:17

Otvorená:) Dopíšem aj do receptu  hore:) Dobre, že sa pýtaš, keď nenapíšem, že zakryť, tak to beriem, že nezakryť, ale je to mätúce, práve preto, že tých spôsobov je viacero. Ja ten chlieb robím v mise z jánskeho skla,  už som ho robila aj na orkúhlom plechu a vždy to dopadlo dobre.

Mentula, Št, 25. 06. 2020 - 18:04

Vyskusala som. Vynikajuci

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama