Najjednoduchší postup na výrobu domáceho paradajkového pretlaku.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
paradajka | ||
voda |
Inštrukcie
Na domáci pretlak nepotrebujete nič, len paradajky. Paradajky by mali byť poriadne zrelé, ale nie zhnité. Každú paradajku, ktorá sa vám nepozdáva, nemilosrdne vyhoďte, pokazili by ste celú dávku.
Na nete je síce kopec receptov, ktoré okrem paradajok rátajú aj so soľou, olejom, koreninami či cesnakom, ale ak chcete univerzálny paradajkový pretlak, ktorý budete používať ako základ na polievky, omáčky, pizzu atď., tak je lepšie ako nebudete ochucovať.
Postup je jednoduchý a podobá sa na varenie džemu.
Paradajky pokrárajte na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca, najlepšie takého, ktorý sa nelepivé dno. Pokrájané paradajky podlejte vodou a varte na strednom ohni. Paradajky treba miešať, aspoň občas, inak sa pripečú.
Keď sú paradajky rozvarené, treba zmes prepasírovať, aby sme z nej dostali šupky a všetky pevnejšie nerozvarené časti.
Prepasírovanú zmes potom ešte varíme, aby sme zredukovali vodu, čím pretlak zhustne.
Ešte horúci pretlak nalejeme do horúcich čistých fliaš, zatvoríme a sterilizujeme 15 min na 80-85 stupňoch, prípadne ako ste zvyknutí.
Foto: elif tekkaya na Pexels