
Kysnuté rožky pre kúpačov alebo na raňajky pre celú rodinu.
500 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
10 | gramov | sušené droždie |
250 | millilitrov | voda |
60 | gramov | maslo |
1 | čajová lyžička | soľ |
4 | polievkové lyžice | mlieko |
1 | čajová lyžička | cukor |
Múku preosejem, urobím jamku do ktorej nasypem droždie, zasypem cukrom a zalejem vlažným mliekom. Prikryjem a nechám 10min. droždie napučať.
Vo vode rozpustím soľ, prilejem do múky a pridám aj ruzpustené maslo (nie teplé). Vypracujem stredne tuhé cesto, prikryjem a nechám 45 - 60 min. kysnúť.
Vyklopím na dosku, prepracujem, rozdelím na dva rovnaké bochníky. Každý rozváľkam do kruhu a ten rozdelím na 8 častí. Stáčam od širšej strany tak, že špic naťahujem.
Stočené rožky ukladám na plech s papierom, prikryjem a nechám ešte 20 min. podkysnúť. Potriem trochou slanej vody s kvapkou oleja a posypem, môžu byť ľanové semiačka, sezam, rasca, hrubá soľ alebo aj trochou múky pre efekt.
Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 200 st. približne 20 min.
Po upečení preložím na mriežku a nechám vychladnúť. Pečivo nenechám chladnúť na plechu aby zospodu nevlhlo.
Krásne

