reklama

Domáce rožky

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 22. 03. 2021 - 11:37 - Recepty M.á.r.i.a
Domáce rožky, Drobné pečivo, recept, M.á.r.i.a

reklama

Kysnuté rožky pre kúpačov alebo na raňajky pre celú rodinu.

Ingrediencie
500 gramov špaldová múka celozrnná hladká
10 gramov sušené droždie
250 millilitrov voda
60 gramov maslo
1 čajová lyžička soľ
4 polievkové lyžice mlieko
1 čajová lyžička cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Múku preosejem, urobím jamku do ktorej nasypem droždie, zasypem cukrom a zalejem vlažným mliekom. Prikryjem a nechám 10min. droždie napučať.

Vo vode rozpustím soľ, prilejem do múky a pridám aj ruzpustené maslo (nie teplé). Vypracujem stredne tuhé cesto, prikryjem a nechám 45 - 60 min. kysnúť.

Vyklopím na dosku, prepracujem, rozdelím na dva rovnaké bochníky. Každý rozváľkam do kruhu a ten rozdelím na 8 častí. Stáčam od širšej strany tak, že špic naťahujem.

Stočené rožky ukladám na plech s papierom, prikryjem a nechám ešte 20 min. podkysnúť. Potriem trochou slanej vody s kvapkou oleja a posypem, môžu byť ľanové semiačka, sezam, rasca, hrubá soľ alebo aj trochou múky pre efekt. 

Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 200 st. približne 20 min.

Po upečení preložím na mriežku a nechám vychladnúť. Pečivo nenechám chladnúť na plechu aby zospodu nevlhlo.

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
1 hod, 40 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama