
Dzeny | Bravčová panenka s pestom
Prvýkrát som sa pustila do panenky a dopadlo to fantasticky. Skromne:)
bravčová panenka | ||
pesto z medvedieho cesnaku | ||
petržlenové pesto |
Panenku som poriadne ponatierala pestom z medvedieho cesnaku a petržlenovým pestom. Pesto je dosť slané, takže som mäso nesolila. Nechala som ho takto potreté vyložené na linke hodinu postáť.
Najskôr si dala rozohriať rúru na 200 stupňov. Prečítala som si, že je dobré panenku opražiť a potom s panvicou dať do rúry. Ja ale nemám panvicu, ktorú by som mohla použiť na sporák aj do rúry, tak som do rúry počas predhrievania dala misu na pečenie, aby bola horúca keď tam panenku preložím. Neviem či je to až také dôležité, ale logiku to má:)
Keď bola rúra zohriata, na panvici som rozpálila olej a panenku som opražila z každej strany. Stačí krátko, tam ide len o to, aby sa mäso zatiahlo a pri pečení sa nevysušilo. Príliš sa neponáhľajte, naozaj počkajte kým je olej horúci, až potom do panvice vložte panenku. Opečte krátko panenku z každej strany a potom ju buď v pekáči presuňte do zohriatej rúry, alebo si to urobte ako ja, teda preložte panenku do misy, ktorú ste predhriali v rúre a vylejte tam aj výpek.
Potom len počkajte 15 minút a panenka je hotová.
Fakt som neverila, že sa mi to takto na prvýkrát podarilo:)) Mäso bolo šťavnaté, dostatočne mäkké, výborné:)
Kto nemá pesto, stačí olej, soľ a farebné korenie, čerstvé bylinky, prípadne cesnak. Ja som nemala ani bylinky, ani farebné korenie, tak som to vyriešila pestom. Veľmi dobré.
Panenku som robila prvýkrát, pretože doteraz som nenabrala odvahu. Bála som sa, že to bude suché alebo sa to mál prepečie, že to proste nebude dobré. Po dnešnej skúsenosti pridávam rovno recept, aby sa tí, ktorí sa boja, zbavil zbytočného strachu.
Preštudovala som viacero receptov, nakoniec som zistila, že to nie je žiadna veda a keď sa to darí iným, nie je dôvod, aby sa to nepodarilo mne.


skvelé sa Ti vydarila s tou krustou. Predhriata miska má svoje opodstatnenie lebo mäsko by chladlo. Mňam narobila si chute