
dasa_ | Ako pripraviť šťavnatú a krehkú bravčovú panenku
Bravčová panenka patrí medzi najjemnejšie časti mäsa, no jej príprava môže byť zradná. Chcete ju mať šťavnatú, krehkú a plnú chuti? Pripravte si dokonalý steak z bravčovej panenky podľa tohto postupu.
Ingrediencie
500 | gramov | bravčová panenka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | korenie |
1 | polievková lyžica | olej |
Postup
Na prípravu tohto pokrmu je ideálne použiť kvalitnú panvicu, ktorá môže ísť rovno celá do rúry, teda nemá plastovú rúčku. Ja používam celokovovú panvicu bez teflónu.
Na tanieri zmiešame obľúbené korenie a soľ. Výber korenia je iba na vás, niekomu bude stačiť aj čierne mleté korenie, iný použije grilovaciu zmes.
Bravčovú panenku osušíme a obalíme v tejto zmesi. Na chvíľu necháme oddychovať.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
Vybranú panvicu dáme na oheň a rozohrejeme. Pozor, bez oleja. Či je panvica dostatočne teplá skúšame kvapkou vody. Pri správnej teplote sa voda rozpadne na drobné guličky. Vtedy položíme na suchú panvicu mäso a krátko z každej strany opečieme, aby zhnedlo po celom povrchu.
Ak bola panvica dostatočne rozohriata, mäso sa nebude pripaľovať, ale sa dá pekne otočiť.
Keď je mäso opečené, pokvapkáme ho olejom a dáme do vyhriatej rúry priamo v panvici, na ktorej sme opekali. Ak máme, môžeme samozrejme použiť aj teplomer. Ak budeme na pečenie v rúre používať inú nádobu, mala by byť horúca.
Na dokonalé prepečenie budeme potrebovať pri 180 stupňoch 15 minút. Pokiaľ používame teplomer, tak pečieme na vnútornú teplotu 62-65 stupňov.
Po vytiahnutí z rúry mäso ihneď zabalíme do papiera na pečenie a alobalu. Alobal by sa nemal priamo dotýkať mäsa. Necháme odpočívať aspoň 10 minút. Uvoľnenú šťavu pridáme do omáčky.
Do výpeku medzitým pridáme podľa chuti napríklad horčicu, smotanu alebo maslo a prevaríme.
Podávame s obľúbenou prílohou (zemiaky, ryža...) a omáčkou. Samozrejme zelenina vo forme šalátu nemôže uškodiť.
Takto pripravená panenka je jemná a šťavnatá. Ak chcete viac ružové vnútro, o minútu skráťte pečenie alebo pečte na spodnú hranicu intervalu teplôt.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty