
dasa_ | Ako pripraviť šťavnatú a krehkú bravčovú panenku
Bravčová panenka patrí medzi najjemnejšie časti mäsa, no jej príprava môže byť zradná. Chcete ju mať šťavnatú, krehkú a plnú chuti? Pripravte si dokonalý steak z bravčovej panenky podľa tohto postupu.
500 | gramov | bravčová panenka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | korenie |
1 | polievková lyžica | olej |
Na prípravu tohto pokrmu je ideálne použiť kvalitnú panvicu, ktorá môže ísť rovno celá do rúry, teda nemá plastovú rúčku. Ja používam celokovovú panvicu bez teflónu.
Na tanieri zmiešame obľúbené korenie a soľ. Výber korenia je iba na vás, niekomu bude stačiť aj čierne mleté korenie, iný použije grilovaciu zmes.
Bravčovú panenku osušíme a obalíme v tejto zmesi. Na chvíľu necháme oddychovať.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
Vybranú panvicu dáme na oheň a rozohrejeme. Pozor, bez oleja. Či je panvica dostatočne teplá skúšame kvapkou vody. Pri správnej teplote sa voda rozpadne na drobné guličky. Vtedy položíme na suchú panvicu mäso a krátko z každej strany opečieme, aby zhnedlo po celom povrchu.
Ak bola panvica dostatočne rozohriata, mäso sa nebude pripaľovať, ale sa dá pekne otočiť.
Keď je mäso opečené, pokvapkáme ho olejom a dáme do vyhriatej rúry priamo v panvici, na ktorej sme opekali. Ak máme, môžeme samozrejme použiť aj teplomer. Ak budeme na pečenie v rúre používať inú nádobu, mala by byť horúca.
Na dokonalé prepečenie budeme potrebovať pri 180 stupňoch 15 minút. Pokiaľ používame teplomer, tak pečieme na vnútornú teplotu 62-65 stupňov.
Po vytiahnutí z rúry mäso ihneď zabalíme do papiera na pečenie a alobalu. Alobal by sa nemal priamo dotýkať mäsa. Necháme odpočívať aspoň 10 minút. Uvoľnenú šťavu pridáme do omáčky.
Do výpeku medzitým pridáme podľa chuti napríklad horčicu, smotanu alebo maslo a prevaríme.
Podávame s obľúbenou prílohou (zemiaky, ryža...) a omáčkou. Samozrejme zelenina vo forme šalátu nemôže uškodiť.
Takto pripravená panenka je jemná a šťavnatá. Ak chcete viac ružové vnútro, o minútu skráťte pečenie alebo pečte na spodnú hranicu intervalu teplôt.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty