
M.á.r.i.a | Hovädzí steak s grilovanou zeleninou a polentou
Taká malá inšpirácia na novoročný obed.
Ingrediencie
Mäso: | ||
4 | kusov | steakové hovädzie mäso |
1 | polievková lyžica | francúzska horčica |
Polenta: | ||
125 | gramov | polenta jemná |
1⁄4 | liter | zeleninový vývar |
1 | plátok | maslo |
Zelenina: | ||
1 | kus | cuketa |
1 | kus | cuketa žltá |
4 | kusov | paradajka |
1 | kus | pór |
1 | kus | baklažán |
olej | ||
soľ | ||
tymian | ||
petržlenová vňať |
Postup
U nás je zvykom, že v na Nový rok nesmie byť na tanieri žiadna ryba, hydina alebo králik.... to aby nám neodplávalo, neuletelo alebo neodskákalo šťastie z domu. A tak je na obed často hovädzie, pomenej bravčové toho bolo na Vianoce dosť. Tento zvyk som prevzala ešte od mojej mamy, mávali sme biftek, hranolky a na mäse volské oko. Dnes trochu modernejšie a zdravšie.
Steaky potrieme francúzskou horčicou a necháme odležať pri izbovej teplote.
Medzitým si nachystáme polentu. Do vriaceho vývaru pomaly vsypeme jemnú polentu. Za stáleho miešania varím 15-20 min. Podľa chuti dosolíme a môžeme pridať aj trochu korenia, pridáme plátok masla. Dobre vymiešame kým sa maslo rozpustí a vstrebe. Nalejeme na pekáčik a necháme stuhnúť. Stuhnutú polentu si nakrájame na trojuholníky (môžeme vykrojiť formičkou koliesko). Opečieme na panvici z oboch strán na troške oleja.
Ak budete robiť instatnú polentu, postupujte podľa návodu na obale.
Očistíme zeleninu a nakrájame, cukety na polovičné kolieska, rovnako aj baklažán. Baklažán osolíme a necháme vypotiť na papierovej utierke. Pór nakrájame na aké 3 cm valčeky, paradajky rozkrojíme na polovice.
Zeleninu si na troche oleja ugrilujeme, na panvičku prihodíme k zelenine vetvičku tymianu. Solíme až na tanieri aby sa nám zelenina nezačala dusiť.
Kým sa opeká zelenina môžeme pripraviť steaky. Panvicu s vrúbkovaným dnom dobre zohrejeme, potrieme trochou oleja. Mäso z každej strany opekáme 2-3 min. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky steaku a od toho, či máte steaky radšej poriadne prepečené alebo skôr menej prepečené. Mäso obraciame kliešťami a chvíľu ho opečieme aj z bokov. Potom ho zabalíme na 5-7 min do alobalu 5-7 min.
Potom naložíme na taniere zeleninu, polentu a pridáme steaky. Posypeme hrubozrnnou soľou a jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť, milovníkom dobrého šťavnatého steaku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pistáciový koláč
Alica7
Pistáciový koláč
Výborný pistáciový koláč, do ktorého môžete použiť aj iný druh orechov. Recept je na menší pekáčik 20x30 cm.
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Kamila
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Vláčny ovocný koláč s višňami v bezlepkovej verzii. Je jedno či použijete višne, čerešne, čučoriedky, maliny alebo na menšie kúsky nakrájané marhule