Krúpna baba

Popis

Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol ÚsmevÚsmev Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.

Krúpna baba - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojmama :)
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút
Celkový čas
1 hod, 40 minút

Ingrediencie

2kilogramovzemiaky
100gramovkrúpy
150gramovslanina
1kuscibuľa
2polievkové lyžiceolej, prípadne masť
zvyšok údeného mäsa, klobásy....

Inštrukcie

Krúpy opláchneme vo vode. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Spolu k zemiakom dáme variť aj krúpy, ktoré sme opláchli v studenej vode. Varia sa približne rovnako.

Medzitým na oleji opečieme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a spolu orestujeme. Ak chceme použiť údeninu, pridáme aj tú.

Uvarené zemiaky s krupmi scedíme, popučíme nahrubo a zmiešame so slaninou a cibuľkou.

Vložíme do vhodného pekáča tak, aby hrúbka bola cca 1,5-2 cm, prípadne podľa chuti. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu, respektíve do vytvorenia chrumkavej kôrky.

Podávame s čajom alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutí teplé aj studené.

Vodu v ktorej sa varili zemiaky s krúpami nevylievame, ale môžeme použiť na uvarenie polievky, napríklad mrkvovej, hráškovej, zemiakovej alebo zeleninovej.

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.666665
Priemer: 3.7 (3 hlasy)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok