
dasa_ | Krúpna baba
Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.
2 | kilogramov | zemiak |
100 | gramov | krúpy |
150 | gramov | slanina |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olej |
údené mäso | ||
klobása |
Krúpy opláchneme vo vode. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Spolu k zemiakom dáme variť aj krúpy, ktoré sme opláchli v studenej vode. Varia sa približne rovnako.
Medzitým na oleji opečieme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a spolu orestujeme. Ak chceme použiť údeninu, pridáme aj tú.
Uvarené zemiaky s krúpami scedíme, popučíme nahrubo a zmiešame so slaninou a cibuľkou.
Vložíme do vhodného pekáča tak, aby hrúbka bola cca 1,5-2 cm, prípadne podľa chuti. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu, respektíve do vytvorenia chrumkavej kôrky.
Podávame s čajom alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutí teplé aj studené.
Vodu, v ktorej sa varili zemiaky s krúpami, nevylievame, ale môžeme použiť na uvarenie polievky, napríklad mrkvovej, hráškovej, zemiakovej alebo zeleninovej.
Tato krupná baba s kroupama je určitě dobrá, neboť kroupy, jsou zdravé jídlo. Musím upéct tuto babu i já. Jsem ráda Dáši, že jsi dala i tuto vatŕiantu.