
Omáčka z mletého mäsa
Mám veľmi rada túto omáčku. Vždy jej robím viac a použijem do rôznych druhov jedla. Niečo odkladám aj na horšie časy, teda na také, keď sa mi nechce vymýšľať a len použijem,, čo je po ruke.
1 | kilogram | mleté mäso |
2 | plechovky | paradajky krájané |
1 | kus | paradajkový pretlak |
2 | kusov | mrkva |
1 | kus | cuketa |
1 | kus | cibuľa |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | čajová lyžička | mleté čierne korenie |
3 | polievkové lyžice | olej |
Očistenú mrkvu a cuketu nastrúhame na jemno, cibuľu nakrájame na malé kocky.
Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a opekáme ako na guľáš. Pridáme mleté mäso, ideálne je zmes bravčové, hovädzie, ale môže byť podľa vlastného výberu. Intenzívne miešame, aby zbelelo po celom povrchu a jednotlivé časti sa rozsýpali, neboli zlepené v hromade.
Pridáme nastrúhanú zeleninu a poriadne premiešame. Pridáme sekané paradajky (kľudne aj čerstvé), pretlak, soľ, cukor, korenie a trochu vody. Poriadne premiešame.
Pod pokrievkou dusíme aspoň hodinu, dve. Čím dlhšie, tým je omáčka lepšia. Občas premiešame.
Kto znesie pikantnejšie, môže pridať aj paprikové vločky alebo chilli korenie
Oplatí sa robiť aspoň z 1kg mäsa, aby bolo naraz hotových viac jedál, respektíve polotovarov.
Použitie tejto omáčky je naozaj široké.
- naberačku, dve zamiešame s uvarenými cestovinami a trochou vývaru z cestovín, posypeme syrom
- pridáme uvarenú fazuľu, kukuricu, prikoreníme a s ryžou podávame ako chilli con carne
- s bešamelom a syrom na lasagne
- ako podklad na pizzu
- vždy sa snažím časť odložiť do mrazničky na horšie časy. V poslednej dobe mrazím do zipsových vreciek a ukladám čo najviac naplocho, zdá sa mi, že tak šetrím miesto.
- ak sa mi naozaj chce, tak omáčku aj zaváram. Normálne do sterilizovaných pohárov zatvorím, varím hodinu. A o 24 hodín ešte raz varím asi 20 minút. Robím hlavne pred dovolenkou, keď ideme niekam, kde môžeme variť
- ako jednu vrstvu napríklad koložvárskej kapusty, aj keď teda, originál recept to nebude

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_
To vyzerá že ako DOBRE?!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
určite vyskušam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
paráda! Mám rada takéto recepty s multi-kulti využitím.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No toto je výborné. Škoda, že mi nenapadlo zavariť mäso pred karanténou....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
môžeš teraz nakúpiť viac a zavariť na dva týždne :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty