Omáčka z mletého mäsa

Popis

Mám veľmi rada túto omáčku. Vždy jej robím viac a použijem do rôznych druhov jedla. Niečo odkladám aj na horšie časy, teda na také, keď sa mi nechce vymýšľať a len použijem,, čo je po ruke.

Omáčka z mletého mäsa - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
2 hod
Celkový čas
2 hod, 15 minút

Ingrediencie

1kilogrammlete mäso
2plechovkykonzervovaných rajčín
1kuspretlak
2kusymrkva
1kusmenšia cuketa
1kuscibuľa
1čajová lyžičkasoľ
1čajová lyžičkacukor
1čajová lyžičkamleté čierne korenie
3polievkové lyžiceolej

Inštrukcie

Očistenú mrkvu a cuketu nastrúhame na jemno, cibuľu nakrájame na malé kocky.

Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a opekáme ako na guľáš. Pridáme mleté mäso, ideálne je zmes bravčové, hovädzie, ale môže byť podľa vlastného výberu. Intenzívne miešame, aby zbelelo po celom povrchu a jednotlivé časti ssa rozsýpali, neboli zlepené v hromade. Pridáme nastrúhanú zeleninu a poriadne premiešame. Pridáme sekané paradajky (kľudne aj čerstvé), pretlak, soľ, cukor, korenie a trochu vody. Poriadne premiešame. Pod pokrievkou dusíme aspoň hodinu, dve. Čím dlhšie, tým je omáčka lepšia. Občas premiešame. Kto znesie pikantnejšie, môže pridať aj paprikové vločky alebo chilli korenie

Použitie tejto omáčky je naozaj široké.

- naberačku, dve zamiešame s uvarenými cestovinami a trochou vývaru z cestovín, posypeme syrom

- pridáme uvarenú fazuľu, kukuricu, prikoreníme  a s ryžou podávame ako chilli con carne

- s bešamelom a syrom na lasagne

- ako podklad na pizzu

- vždy sa snažim časť odložiť do mrazáku na horšie časy. V poslednej dobe mrazim do zipových vreciek a ukladám šo najviac naplocho, zda sa mi, že tak šetrím miesto.

- ak sa mi naozaj chce, tak omáčku aj zaváram. Normálne do sterilizovaných pohárov zatvorím, varím hodinu. A o 24 hodín ešte raz varím asi 20 minút. Robím hlavne pred dovolenkou, keď ideme niekam, kde môžeme variť

- ako jednu vrstvu napríklad koložvárskej kapusty, aj keď teda, originál recept to nebude

 

 

Poznámky

Oplatí sa robiť aspoň z 1kg mäsa, aby bolo naraz hotových viac jedál, respektíve polotovarov.

Postup: 

Omáčka z mletého mäsa - recept postup 1
Omáčka z mletého mäsa - recept postup 2
Omáčka z mletého mäsa - recept postup 3
Omáčka z mletého mäsa - recept postup 4
Vaše hodnotenie: Žiadne
4
Priemer: 4 (1 hlas)

Komentáre

ÁnoÁnoÁno To vyzerá že ako DOBRE?!!!

 

určite vyskušam Áno

TlieskamÁno paráda! Mám rada takéto recepty s multi-kulti využitím.  

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok