reklama

pecene pirohy

Pridal/a Katka1976 dňa 17. 10. 2008 - 08:46 - Recepty Katka1976
obrázok k receptu

reklama

lacne a vyborne

Ingrediencie
  polohrubá múka
  soľ
  sóda bikarbóna
  vajce
  zakysanka
  kyslá kapusta
  slanina
  cibuľa
  kyslá smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

do misky dame poloh.muku,sol,sodu bikarb.,vajicko a pridavame tolko zakysanky a by vzniklo polotuhe cesto.Cesto rozvalkame,vykrojime koliecka a plnime kapustou podusenou na cibulke a slaninke.Okraje dobre popritlacame.Pirohy sa pecu v oleji-musia plavat-ja ich peciem vo fritaku.Po upeceni ich nechat prikryte,aby korka nestvrdla.Namacaju sa do kyslej smotany. urcite ich doporucam su skveleee(clap)

Doplňujúce poznámky

neuvadzam gramaz,pretoze to robim od oka...podla toho kolko ludi to bude papat,tolko toho spravim

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

eva m, Pi, 17. 10. 2008 - 11:38

ale uz aj idem skusat, dik za tip!!!
Eva Slnko

busova.p@seznam.cz, Ne, 06. 03. 2016 - 23:11
Já bych vás poprosila o tu přesnější gramáž. Děkuji
lucka001, Po, 07. 03. 2016 - 12:34

ja to poznám bez plnky...v Osturni sa to pečie na suchej platni a volajú to moskal, na nete som to našla pod názvom lokše na kyslom mlieku, napr.  http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17817  Už som ich raz robila, sú výborné Úsmev

Evka1223, Po, 07. 03. 2016 - 14:25

Lokše je zavádzajúci názov. Pravé lokše sú pečené na platni (prípadne suchej panvici, ideálne na starom sporáku na pevné palivo) a cesto je z múky a uvarených strúhaných zemiakov. Byť lokša, normálne sa urazím Veľký úsmevVeľký úsmev

A ešte pozn. k receptu hore - nejde o pečené pirohy, ale smažené.... a to je veľký rozdiel. 

lucka001, Po, 07. 03. 2016 - 14:53

Evka, ďakujeme za jazykovedné okienko Slnko nemyslím si, že v kulinárskej oblasti by sme mali byť otrokmi gramaticky, či jazykovedne správnych výrazov...ide predovšetkým o radosť z varenia, kde sa dá pri názvoch, či pomenovaniach dá oko prižmúriť...či sú to lokše alebo placky, pečené, či smažené...výsledok je stále rovnaký Mrkám

 

Evka1223, Po, 07. 03. 2016 - 19:58

Nikomu radosť z varenia neberiem....ani sa za jazykovedca nepokladám, ale zastávam názor, že sa veci - aj okolo varenia - majú správne pomenovať. ......je to základ kuchárskych znalostí a nie otroctvo. Nesieme si to so sebou a potom aj šírime ďalej....svetu.

Pizza tiež nie je ani placka ani lokša, aj keď je placatá....či?  

anjeli, Ut, 08. 03. 2016 - 12:57

Súhlas... predsa len podľa toho, ako sa ktoré jedlo pripravuje tak sa aj názov odvíja a navyše, mnohé tradičné jedlá majú svoj pôvod v minulosti a pripravovali sa vždy podľa jednotného postupu: podľa toho lokše sú fakt len z múky a varených zemiakov, pizza má mať tenučké placaté cesto, doboška sú piškótové tenučké pláty, do Sacherovej torty nepatrí krém... to sú pravidlá, ktoré platia, pretože je to "klasika" a nikomu to nemusí brať radosť z varenia...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama