
lacne a vyborne
polohrubá múka | ||
soľ | ||
sóda bikarbóna | ||
vajce | ||
zakysanka | ||
kyslá kapusta | ||
slanina | ||
cibuľa | ||
kyslá smotana |
do misky dame poloh.muku,sol,sodu bikarb.,vajicko a pridavame tolko zakysanky a by vzniklo polotuhe cesto.Cesto rozvalkame,vykrojime koliecka a plnime kapustou podusenou na cibulke a slaninke.Okraje dobre popritlacame.Pirohy sa pecu v oleji-musia plavat-ja ich peciem vo fritaku.Po upeceni ich nechat prikryte,aby korka nestvrdla.Namacaju sa do kyslej smotany. urcite ich doporucam su skveleee(clap)
neuvadzam gramaz,pretoze to robim od oka...podla toho kolko ludi to bude papat,tolko toho spravim
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja to poznám bez plnky...v Osturni sa to pečie na suchej platni a volajú to moskal, na nete som to našla pod názvom lokše na kyslom mlieku, napr. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17817 Už som ich raz robila, sú výborné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lokše je zavádzajúci názov. Pravé lokše sú pečené na platni (prípadne suchej panvici, ideálne na starom sporáku na pevné palivo) a cesto je z múky a uvarených strúhaných zemiakov. Byť lokša, normálne sa urazím
A ešte pozn. k receptu hore - nejde o pečené pirohy, ale smažené.... a to je veľký rozdiel.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka, ďakujeme za jazykovedné okienko nemyslím si, že v kulinárskej oblasti by sme mali byť otrokmi gramaticky, či jazykovedne správnych výrazov...ide predovšetkým o radosť z varenia, kde sa dá pri názvoch, či pomenovaniach dá oko prižmúriť...či sú to lokše alebo placky, pečené, či smažené...výsledok je stále rovnaký
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nikomu radosť z varenia neberiem....ani sa za jazykovedca nepokladám, ale zastávam názor, že sa veci - aj okolo varenia - majú správne pomenovať. ......je to základ kuchárskych znalostí a nie otroctvo. Nesieme si to so sebou a potom aj šírime ďalej....svetu.
Pizza tiež nie je ani placka ani lokša, aj keď je placatá....či?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Súhlas... predsa len podľa toho, ako sa ktoré jedlo pripravuje tak sa aj názov odvíja a navyše, mnohé tradičné jedlá majú svoj pôvod v minulosti a pripravovali sa vždy podľa jednotného postupu: podľa toho lokše sú fakt len z múky a varených zemiakov, pizza má mať tenučké placaté cesto, doboška sú piškótové tenučké pláty, do Sacherovej torty nepatrí krém... to sú pravidlá, ktoré platia, pretože je to "klasika" a nikomu to nemusí brať radosť z varenia...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale uz aj idem skusat, dik za tip!!!
Eva