
M.á.r.i.a | Špargľa v teľacom závitku, šalát z prosa
A už je to zas tu - obdobie špargle. Teším sa na keď si ju môžem vychutnať či už bielu alebo zelenú na akýkoľvek spôsob. Dnes ponúkam s mäsom, šalát zo pšena a mrkvové pyré. Bola to mňamka.
Závitky: | ||
4 | kusov | teľacie rezne |
12 | kusov | zelená špargľa |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | polievková lyžica | dijonská horčica |
olej | ||
Na šalát: | ||
1⁄2 | hrnček | pšeno |
1 1⁄2 | hrnčeky | voda |
3 | kusov | zeler stonkový |
1 | kus | mrkva |
2 | polievkové lyžice | olivový olej |
soľ | ||
mleté čierne korenie | ||
Pyré: | ||
2 | kusov | mrkva |
1 | deciliter | smotana na varenie |
1 | plátok | maslo |
Špargľu si očistíme a dáme variť do vody so soľou, cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Varíme 5-7 min. vyberieme a dáme do veľmi studenej vody. Necháme odkvapkať.
Teľacie rezne naklepeme na tenko, osolíme, posypeme korením a každý plátok natrieme horčicou. Na plátok dáme 3 ks špargle, zvinieme do závitku a opekáme na olivovom oleji z každej strany 4-5 min. Môžeme panvicu vložiť do mierne vyhriatej rúry (už vypnutej) aby mäsko došlo a ostalo teplé.
Pšeno - proso - prepláchneme najprv studenou vodou a potom aspoň 2x horúcou. To aby neostalo horké. Zalejeme vodou, pridáme štipku soli, keď začne vrieť varíme 8 min. Ja prikryjem pokrievku utierkou a nechám dôjsť. Proso sa varí v pomere 1 diel prosa 1,5 diela vody.
Stonkový zeler si očistíme, nakrájame asi na 1cm prúžky, mrkvu na tenké kolieska a blanšírujeme v horúcej vode asi 5 min., potom do studenej a vyberieme. Proso dáme do misy (nemusí byť vychladnuté), pridáme olej, zeleninu a premiešame. Dochutíme soľou, korením a môžeme nasekať pažítku.
Na pyré si očistíme mrkvu, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka v mierne osolenej vode. Scedíme, pridáme maslo, smotanu a ponorným mixérom vyšľaháme na pyré. Dochutíme soľou a pár kvapkami citrónovej šťavy.
Na tanier dáme kôpku šalátu, preložíme špargľovým závitkom a prelejeme mrkvým pyré
Ďalšie recepty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na miesto teľacieho sa dajú použiť aj kuracie prsia na tenko vyklepané.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Velice luxusne to vyzerá.

Špargľu ja prudko môžem. Aj teľacie
. Som inšpirovaná. Mňam. Vďaka. 