
Ozaj výborný slivkový koláč, doporučujem vyskúšať. Kto má rád mak a slivky príde si na svoje!
Cesto: | ||
2 | hrnčeky | polohrubá múka |
1 | hrnček | cukor krupica |
1 | hrnček | mlieko |
1⁄2 | hrnček | olej |
2 | kusov | vajce |
1 | kus | prášok do pečiva |
Náplň: | ||
1 | hrnček | mak |
1 | kus | vanilkový cukor |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
3⁄4 | hrnček | mlieko |
trocha | škorica | |
slivky |
1 hrnček = 300 ml
Maková náplň: mlieko necháme zovrieť. V miske zmiešame mak, cukor, vanilkový cukor, trochu mletej škorice a zalejeme vriacim mliekom tak, aby masa nebola veľmi riedka a zmiešame. Mlieko môžeme pridať alebo ubrať podľa potreby. Necháme vychladnúť.
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame. Ja som použila z mrazničky. Môže byť aj kompót, čerstvé slivky alebo iné ovocie.
Elektrickým šľahačom vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, striedavo pridávame olej a mlieko. múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k vyšľahanej zmesi.
Hlboký plech, rozmer 30x40 cm vymastíme a vysypeme múkou. Rozotrieme cesto. Po lyžičkách kladieme na povrch striedavo vychladnutú makovú náplň a pokrájané slivky.
Pečieme pri teplote 180°C cca 40 minút alebo podľa potreby. Údaje sú orientačné.
Povrch posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po vychladnutí pokrájame.
Kombinácia maku a sliviek je vynikajúca. Príprava je jednoduchá. Zvládne ho aj začínajúca gazdinka.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty