Hrnčekový slivkový koláč s makom

Pridal/a melisa dňa 24. 03. 2021 - 14:24 - Recepty melisa

Ozaj výborný slivkový koláč, doporučujem vyskúšať. Kto má rád mak a slivky príde si na svoje!

Hrnčekový slivkový koláč s makom
Postup

1 hrnček = 300 ml

Maková náplň: mlieko necháme zovrieť. V miske zmiešame mak, cukor, vanilkový cukor, trochu mletej škorice a zalejeme vriacim mliekom tak, aby masa nebola veľmi riedka a zmiešame. Mlieko môžeme pridať alebo ubrať podľa potreby. Necháme vychladnúť.

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame. Ja som použila z mrazničky. Môže byť aj kompót, čerstvé slivky alebo iné ovocie.

Elektrickým šľahačom vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, striedavo pridávame olej a mlieko. múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k vyšľahanej zmesi.

Hlboký plech, rozmer 30x40 cm vymastíme a vysypeme múkou. Rozotrieme cesto. Po lyžičkách kladieme na povrch striedavo vychladnutú makovú náplň a pokrájané slivky. 

Pečieme pri teplote 180°C cca 40 minút alebo podľa potreby. Údaje sú orientačné.

Povrch posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po vychladnutí pokrájame.

Kombinácia maku a sliviek je vynikajúca. Príprava je jednoduchá. Zvládne ho aj začínajúca gazdinka.

Dobrú chuť!

Výnos
30 Porcie
Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút