reklama

Jogurtová nátierka alebo náhrada mascarpone

Pridal/a fidorka dňa 12. 12. 2012 - 16:03 - Recepty fidorka
Jogurtová nátierka alebo náhrada mascarpone, Iné recepty, recept, fidorka

fidorka | Náhrada mascarpone


reklama

Úžasná pochúťka, odporúčam každému.

Ingrediencie
400 gramov smotanový jogurt
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Túto mňamku odporúčam robiť len z kvalitného hustého smotanového jogurtu. Keď si kúpite odtučnený, nebude to ono, vytečie vám veľa vody a zostane toho málo, aj chuť je úplne iná.

Množstvo jogurtu je na vás. Ja robievam z dvoch veľkých 400 g naraz. Menej sa neoplatí, lebo nám to veľmi chutí.

Do hlbokej misky vložíme sitko, do sitka prestrieme gázu alebo čistú utierku. Do toho vylejeme jogurt. Na tesno zviažeme a necháme odkvapkať v chladničke 24 hodín.

Priznám sa, ja som to ešte nikdy tých 24 hodín nevydržala, vždy to robím večer a ráno už "koštujeme".

Hmotu, ktorá vznikne, keď odvkapká voda z jogurtu, sa dá používať ako nátierka. Stačí posoliť, posypať žeruchou alebo cibuľkou, k tomu paradajky, paprika... Maťko to má rád len s kolieskami póru. 

Môžete zmiešať so soľou, cesnakom vereným vajíčkom a je z toho výborná nátierka.

Jesť sa to dá aj na sladko. Natrieť na pečivo, na to domáci džem.

Používam to aj ako náhradu mascarpone do Tiramisu. 

Vyskúšajte, je to naozaj výborné. Vodu, ktorá zostane v miske, používam do cesta na chlieb alebo koláče. Na obrázku je množstvo, ktoré vznikne z 300 g jogurtu. 

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Darinocka, Št, 13. 12. 2012 - 10:32

To musí byť dobrota a skoro bezprácna (y) (clap) .Ďakujem za tip. :-* Ochucujem podobne tvaroh z 1l sladkého automatového mliečka,ktoré tesne pred varom odstavím z ohňa,pridám 2PL octu,2,5dl cmaru,nechám zraziť,po vychladnutí scedím cez gázu,nechám odkvapkať,ochutím bylinkami,korením,pokrájanými olivami,feferónkou alebo prelisovaným cesnakom a natlačím do silikónových košíčkov.Hmota sa dá natierať i krájať.Robievam každý týždeň,vždy s inou príchuťou.Akurát je s tým trošku roboty,ale je to pochúťka.
:-) (flower) (sun)

fidorka, Št, 13. 12. 2012 - 10:53

noooo,tiez dobrota (y) (clap)

piletka, Št, 20. 12. 2012 - 23:03

Darinocka, to vyzerá veľmi chutne. Vyskúšam.

danajka, So, 05. 01. 2013 - 21:18

Darinočka, zvykneme si v supermarkete pri pulte so syrmi kupovať syr s názvom German White. Dostať ho aj balený v takej krabičke ako trvanlivá smotana. Je to niečo podobné?

Darinocka, So, 05. 01. 2013 - 21:29

Ahoj,danajka (flower) ,nepoznám ten syr,skúsim si ho zohnať.Dostanem ho v Tes..u?
Dám vedieť,či je chuťovo identický :-) (sun) .

val, Št, 13. 12. 2012 - 15:21

Ja som to uz robila par krat len trosinku inak. Najprv som dala jeden jogurt, po hodinke pridala dalsi. Utierku som zlahka vyzmykala a zatazila. Necha sa to tri dni odlezat v chladnicke, vznikne z toho velmi chutny taky zakladny syr cosi ako lucina (sun)

fidorka, Št, 13. 12. 2012 - 18:18

jaaaj,ked vydrzis tri dni,moooja,ja mam problem pockat do rana :-P (giggle)

Darinocka, Št, 13. 12. 2012 - 19:29

Veru,treba stále koštovať,či to už nie je dobré ;-) :-D

piletka, Št, 20. 12. 2012 - 23:06

Robievam niečo veľmi podobné:
1 l acidko (kefír)
250 ml kyslej smotany
0,5 až 1 kávovú lyžičku soli (podľa chuti)
Zmiešať, naliať na sitko s gázou a nechať nad misou odkvapkať v chladničke po dobu 36-48 hod.
Chutí to veľmi podobne ako krém Almette.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama