Bravčové stehno patrí k najobľúbenejším druhom mäsa v slovenskej kuchyni. Je šťavnaté, univerzálne a vďaka svojej jemnej chuti sa hodí na množstvo spôsobov – od vyprážaných a prírodných rezňov, cez perkelt a segedínsky guláš, až po dusené mäso na šťave či zapekané jedlá so zeleninou.
Ak hľadáte inšpiráciu, ako bravčové stehno využiť naplno, ste na správnom mieste. V tomto výbere nájdete overené recepty na obed z bravčového stehna, ktoré sa hodia na bežný deň aj na nedeľu s rodinou. Pripravte si ho s ryžou, cestovinami, zemiakovým pyré alebo tradičným šalátom – bravčové stehno chutí výborne na každý spôsob.
Vylepšená verzia klasiky – všetko, čo máte radi na španielskom vtáčikovi, zabalené v jednej šťavnatej rolke. Perfektné, ak chcete jedlo, ktoré zaujme aj na slávnostnom stole. Pozrite si recept na španielskeho vtáčika v rolke
Bravčové rezne – na prírodno aj vyprážané
Bravčové rezne patria medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Vyskúšajte klasické recepty z bravčového stehna na rezne na prírodno, dusené na cibuľke so šťavou, aj chrumkavé vyprážané rezne v trojobale. Skvelé s ryžou, zemiakovým šalátom alebo pyré.
Zapekané rezne s množstvom cibule a kúskami masla – poctivé, šťavnaté a s nádhernou arómou. Skvelý tip na nedeľný obed pre celú rodinu. Pozrite si recept na budapeštianske rezne
Sladkokyslá omáčka s uhorkami, šampiňónmi a párkom robia z tohto receptu s bravčovým stehnom netradičnú klasiku. Skvelé ako nedeľné jedlo aj na bežný deň, keď chcete niečo iné ako obyčajný perkelt. Pozrite recept na debrecínske mäso
Bravčové stehno nakrájané na kúsky je ideálne na šťavnaté jedlá, ktoré rozvoňajú celý dom. Vyskúšajte poctivý perkelt, segedínsky guláš či dusené bravčové mäso na cibuľke. Jedlá, ktoré sa výborne hodia s knedľou, haluškami alebo cestovinami.
Rýchle a nápadité spojenie bravčového mäsa, papriky, uhoriek a smotany. Výborne sa hodí vždy, keď máte v chladničke zvyšky a chcete z nich vykúzliť chutný obed do 40 minút. Pozrite si recept na bravčové mäso so špagetami
Tradičný segedín nikdy nesklame – poctivý, voňavý a bez múky, takže poteší aj tých, čo sa snažia jesť ľahšie. Kyslá kapusta dodá sviežosť, smotana jemnosť a bravčové stehno zostane krásne mäkké. Pozrite si recept na segedínsky guláš
Ako vybrať: Vyberajte mäso s jemnou ružovou farbou, bez sivých škvŕn a s menším množstvom tuku. Ak plánujete dlhšie dusenie, pokojne siahnite po časti s jemnými tukovými vlásočnicami – dodajú šťavnatosť.
Skladovanie: Čerstvé stehno skladujte v chladničke najviac 2 dni, ideálne v uzatvárateľnej nádobe. Ak ho nestíhate spracovať, porcie si rozdeľte a zamrazte.
Na čo sa hodí: Bravčové stehno je univerzálne. Výborne sa hodí na dusenie, perkelt, soté, pečenie, plnené rolády aj vyprážané rezne. Pri správnej úprave ostane mäkké a šťavnaté.
Trik na mäkké mäso: Mäso pred dusením krátko opečte na cibuli a cesnaku, aby sa zatiahlo a udržalo šťavu. Ak pridáte trochu vývaru namiesto vody, chuť sa ešte prehĺbi.
Objavte najlepšie recepty na stroganov – hovädzí, kurací aj bravčový so šampiňónmi. Lahodné jedlo, ktoré chutí skvelo s ryžou, cestovinami aj hranolkami.
Oľga Birošová, M.a.r.i.a, Kamila, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk, Recepty s bravčovým stehnom
Bravčové stehno patrí k najobľúbenejším druhom mäsa v slovenskej kuchyni. Je šťavnaté, univerzálne a vďaka svojej jemnej chuti sa hodí na množstvo spôsobov – od vyprážaných a prírodných rezňov, cez perkelt a segedínsky guláš, až po dusené mäso na šťave či zapekané jedlá so zeleninou.
Ak hľadáte inšpiráciu, ako bravčové stehno využiť naplno, ste na správnom mieste. V tomto výbere nájdete overené recepty na obed z bravčového stehna, ktoré sa hodia na bežný deň aj na nedeľu s rodinou. Pripravte si ho s ryžou, cestovinami, zemiakovým pyré alebo tradičným šalátom – bravčové stehno chutí výborne na každý spôsob.
Španielsky vtáčik v rolke
Foto: Oľga Birošová
Vylepšená verzia klasiky – všetko, čo máte radi na španielskom vtáčikovi, zabalené v jednej šťavnatej rolke. Perfektné, ak chcete jedlo, ktoré zaujme aj na slávnostnom stole. Pozrite si recept na španielskeho vtáčika v rolke
Bravčové rezne – na prírodno aj vyprážané
Bravčové rezne patria medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Vyskúšajte klasické recepty z bravčového stehna na rezne na prírodno, dusené na cibuľke so šťavou, aj chrumkavé vyprážané rezne v trojobale. Skvelé s ryžou, zemiakovým šalátom alebo pyré.
Budapeštianske rezne
Foto: Martuška 123
Zapekané rezne s množstvom cibule a kúskami masla – poctivé, šťavnaté a s nádhernou arómou. Skvelý tip na nedeľný obed pre celú rodinu. Pozrite si recept na budapeštianske rezne
Bravčové mäso na srbský spôsob
Foto: melisa
Svieže, korenisté jedlo s paprikou a paradajkami rozvonia celú kuchyňu. Nepotrebuje múku ani smotanu, takže je ľahšie a pritom plné chuti. Pozrite si recept na bravčové mäso na srbský spôsob
Bravčové rezne s cibuľovo-zemiakovým šalátom
Foto: M.á.r.i.a
Chrumkavé rezne s netradičnou strúhankou z rožkov a osviežujúcim šalátom s hráškom – spojenie, ktoré chutí nostalgicky a pritom moderne. Pozrite si recept na bravčové rezne s cibuľovo-zemiakovým šalátom
Debrecínske mäso
Foto: Martuška 123
Sladkokyslá omáčka s uhorkami, šampiňónmi a párkom robia z tohto receptu s bravčovým stehnom netradičnú klasiku. Skvelé ako nedeľné jedlo aj na bežný deň, keď chcete niečo iné ako obyčajný perkelt. Pozrite recept na debrecínske mäso
Bravčové stehno na horčici a farebnom korení
Foto: melisa
Bravčové stehno s delikátnou omáčkou prevoňanou rozmarínom, horčicou a farebným korením je výborné na nedeľný obed. Pozrite si recept na bravčové stehno na horčici a farebnom korení
Bravčové na šťave, perkelt a guláš
Bravčové stehno nakrájané na kúsky je ideálne na šťavnaté jedlá, ktoré rozvoňajú celý dom. Vyskúšajte poctivý perkelt, segedínsky guláš či dusené bravčové mäso na cibuľke. Jedlá, ktoré sa výborne hodia s knedľou, haluškami alebo cestovinami.
Bravčové mäso so špagetami
Foto: M.á.r.i.a
Rýchle a nápadité spojenie bravčového mäsa, papriky, uhoriek a smotany. Výborne sa hodí vždy, keď máte v chladničke zvyšky a chcete z nich vykúzliť chutný obed do 40 minút. Pozrite si recept na bravčové mäso so špagetami
Zemiakový prívarok s bravčovým perkeltom
Foto: Martuška 123
Poctivé jedlo ako od mamy. Jemný zemiakový prívarok sa výborne dopĺňa s pikantným perkeltom, ktorý z obyčajného prívarku urobí slávnostný obed. Pozrite si recept na zemiakový prívarok s bravčovým perkeltom
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Foto: Slavka K
Toto jednoduché a vďačné jedlo zasýti celú rodinu. Šťava s paradajkovým pretlakom a cesnakom vytvorí bohatú chuť, ktorá sa skvele hodí k cestovinám aj zemiakom. Pozrite si recept na bravčové mäso na šťave s cestovinami
Segedínsky guláš
Foto: Kamila
Tradičný segedín nikdy nesklame – poctivý, voňavý a bez múky, takže poteší aj tých, čo sa snažia jesť ľahšie. Kyslá kapusta dodá sviežosť, smotana jemnosť a bravčové stehno zostane krásne mäkké. Pozrite si recept na segedínsky guláš
Gulášová polievka
Foto: Frommykitchendotcom
Guláš z bravčového stehna je vynikajúci. Pripravte si neodolateľný guláš, ktorý rozvonia celú kuchyňu a poteší všetkých členov rodiny. Pozrite si recept na výborný gulášová polievka
Praktické tipy na spracovanie bravčového stehna:
Pozrite si aj:
Najlepšie tradičné recepty na bravčové mäso
Foto: melisa, Martuška123 | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na bravčové mäso