reklama

Cviklové donuty

Pridal/a balalajka dňa 20. 03. 2019 - 14:34 - Recepty balalajka
Cviklové donuty, Koláče, recept, balalajka

balalajka | Cviklové donuty


reklama

A zasa skúsime prepašovať zeleninu do koláča Veľký úsmev ... u nás úspešne. Tentokrát sú donuty hodne kakaové.

Ingrediencie
90 gramov hladká múka
30 gramov kakao
1 polievková lyžica kukuričná múka polohrubá
100 gramov kryštálový cukor
1 čajová lyžička vanilkový cukor
1 čajová lyžička prášok do pečiva
1⁄2 čajová lyžička sóda bikarbóna
  štipka soľ
75 gramov cvikla
120 millilitrov mlieko
1 kus vajce
3 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička vínny ocot
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V miske zmiešame: 

  • 90gr hladkej múky
  • 30gr kakaa
  • 1 polievkovú lyžicu kukuričnej polohrubej múky
  • 100gr vanilínového cukru (alebo kryštálového a pridáme vanilkovú esenciu)
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy
  • štipku soli

Rozmixujeme si 75gr uvarenej červenej repy na kašu a zmiešame spolu so

  • 120ml mlieka
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 1 čajovú lyžičku vinného octu

Spolu to pridáme do sypkej zmesi a premiešame, aby sa to pekne spojilo. Netreba miešať dlho, nech cesto nie je premiesené.

Dáme do formy na donuty a pečieme na 180stup cca 10 minút.

Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť.

Teraz by mala nasledovať poleva z bielej čokolády a cviklovej šťavy, ktorá sa mi nepodarila a 100gr kvalitnej drahej čokolády skončilo v koši za môjho nadávania. Úsmev Dámy - mne sa to seklo, akoby sa mi skaramelizovalo niečo v tom hrnku nad parou a mohla som sa poskladať do kocky, nešlo to rozrobiť. Malo to byť ízi, že pridáte pár kvapiek cviklovej šťavy k tej bielej čokoláde. No mne to nefungovalo.

Takže ja už len namočiť do kvalitnej čokolády, posypať trblietkami, lebo donuty sú blikotavo americké a nechať aspoň trooooochu vychladnúť aj polevu.

U nás bezúspešne. Zjedli sa HNEĎ! Mrkám

Tak snáď aj u vás to tak pôjde.

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, St, 20. 03. 2019 - 15:32

Keď tak sledujem tie recepty z cvikle tak sú približne rovnaké rovnaké suroviny aby to tú cviklu udržalo. Ale všetky sú výborné, mne sa páčia preto, že sú fajn šťavnaté. Do bielej čokolády musíš dať trochu tuku pri rozpúšťaní až potom tých pár kvapiek cvikle a veľmi pomaly rozpúšťať.

balalajka, St, 20. 03. 2019 - 15:40
Ono su podobne hlavne aby to moji chlapi zjedli. Ale OK ... je to vyzva. Skusim este jeden a uuuplne iny.
Kamila, St, 20. 03. 2019 - 15:44

Keď zakopneš o jednoduchý recept aj pre mňa, pošli mi, prosím, mám doma jednu cvikluHambím sa, viac pekný nemali,  s karobom namiesto kakaa, by som vyskúšala. 

balalajka, Št, 21. 03. 2019 - 07:28

Ak budem mať niečo nové odskúšané, pridám určite. Pozerala som aj bezlepkové, ale nejak sa točím dookola - asi musím pozrieť nejaké iné ako anglické a nemecké stránky. Zatiaľ mám 3 recepty, kam ide cvikla.

Počuj a varenú nekupuješ? Ja som lenivá to variť doma. Resp. je z toho neporiadok. Asi by som mala uvariť viac naraz a ona niečo času v chladničke snáď vydrží.

balalajka, Pi, 22. 03. 2019 - 18:09
Vyzeraju absolutne skvele ... palec hore
M.á.r.i.a, St, 20. 03. 2019 - 15:45

Ale to nielen Tvoje, ja čo robim tak sú skoro všetky rovnaké  na suroviny či už s kakaom alebo bez.

Kamila, St, 20. 03. 2019 - 15:40

Vyzerajú parádne. Áno 

Ja už nezvyknem topiť čokoládu nad parou, len prelievam horúcou smotanou. vraj pri bielej na 100 g čokolády ide 50 g smotany, ale zas na bielu čokoládu až taký odborník nie som. A ak sa to občas neroztopí, ta len kratulinko zohrejem nad tou parou.

balalajka, Št, 21. 03. 2019 - 07:29

Však toto - teoreticky je to ľahké. Ksichtí sa mi to potom na šporáku inak.

Ganache používam aj ja, ale viackrát siahnem len po čistej čokoláde. Hlavne ak namáčam za tepla ešte.

dasa_, Št, 21. 03. 2019 - 07:46

pri máčaní do čokolády vždy riešim to isté. Na máčanie jej treba trochu viac. Ale nie všetka sa spotrebuje. Čo potom s tým zvyškom????

balalajka, Št, 21. 03. 2019 - 07:55

Ja mám takú misku, ktorú mám na linke. Čokoláda zhustne a nechám tak - preto ju ničím neriedim. A na budúce pečenie už len "popíšem" ňou koláč. Tak ale to za predpokladu, že nie je v nej namrvené (donuty sú na to skvelé). Potom ešte máme takú super dlhú lyžicu a vychudnuté staršie decko, čo sa tomu nebráni, že ju zje Chichocem sa.

Alebo ja dám do raňajkovej kaše a po troche zjem. Nejak si s tým hlavu nerobím, hlavne preto, lebo mi toho veľa nezostane.

dasa_, Št, 21. 03. 2019 - 08:14

no zjavne som málo kreatívna :)

M.á.r.i.a, Št, 21. 03. 2019 - 09:56

Čokoládu dám do uzatvárateľnej nádobky, tam stuhne a použijem na budúce tak ako píše Lenka. Keď sú doma "kobylky" tak vyjedia z misky a nie je problém. Ale v chladničke sa jej nestane nič dlhšie aj keď je v nej pridaný tuk pri rozpúšťaní. Ak niečo namáčam a spadnú omrvinky, precedím cez husté sitko a je v pohode. Ale dá sa čokoláda naliať aj do malých formičiek a mám čoko do misiek len tak na stôl k orieškom Veľký úsmev. Ak ostane ganache...tú vyjem aj ja lyžičkou Chichocem sa Hambím sa.

adus, Št, 21. 03. 2019 - 11:40

tá cvikla má byť uvarená? lebo to tam nikde nepíšeš ... ja som sa už potešila, že recept, kde ju netreba variť ...

balalajka, Št, 21. 03. 2019 - 11:42

Ale serus - áno áno - treba varenú. Dobrá poznámka - idem to opraviť hneď na začiatok.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama