Popis
A zasa skúsime prepašovať zeleninu do koláča ... u nás úspešne. Tentokrát sú donuty hodne kakaové.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 20 minút |
Ingrediencie
90 | gramov | hladkej múky |
30 | gramov | kakaa |
1 | polievková lyžica | polohrubej kukuričnej múky |
100 | gramov | kryštálového cukru |
1 | čajová lyžička | vanilkového extraktu |
1 | čajová lyžička | prášku do pečiva |
1⁄2 | čajová lyžička | sódy bicarbony |
štipka | soli | |
75 | gramov | červenej repy |
120 | millilitrov | mlieka |
1 | kus | vajce |
3 | polievkové lyžice | oleja |
1 | čajová lyžička | vínneho octu |
Inštrukcie
Zmiešame si v miske:
- 90gr hladkej múky
- 30gr kakaa
- 1 polievkovú lyžicu kukuričnej polohrubej múky
- 100gr vanilínového cukru (alebo kryštálového a pridáme vanilkovú esenciu)
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy
- štipku soli
Rozmixujeme si 75gr uvarenej červenej repy na kašu a zmiešame spolu so
- 120ml mlieka
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 čajovú lyžičku vinného octu
Spolu to pridáme do sypkej zmesi a premiešame, aby sa to pekne spojilo. Netreba miešať dlho, nech cesto nie je premiesené.
Dáme do formy na donuty a pečieme na 180stup cca 10 minút.
Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť.
Teraz by mala nasledovať poleva z bielej čokolády a cviklovej šťavy, ktorá sa mi nepodarila a 100gr kvalitnej drahej čokolády skončilo v koši za môjho nadávania. Dámy - mne sa to seklo, akoby sa mi skaramelizovalo niečo v tom hrnku nad parou a mohla som sa poskladať do kocky, nešlo to rozrobiť. Malo to byť ízi, že pridáte pár kvapiek cviklovej šťavy k tej bielej čokoláde. No mne to nefungovalo.
Takže ja už len namočiť do kvalitnej čokolády, posypať trblietkami, lebo donuty sú blikotavo americké a nechať aspoň trooooochu vychladnúť aj polevu.
U nás bezúspešne. Zjedli sa HNEĎ!
Tak snáď aj u vás to tak pôjde.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Keď tak sledujem tie recepty z cvikle tak sú približne rovnaké rovnaké suroviny aby to tú cviklu udržalo. Ale všetky sú výborné, mne sa páčia preto, že sú fajn šťavnaté. Do bielej čokolády musíš dať trochu tuku pri rozpúšťaní až potom tých pár kvapiek cvikle a veľmi pomaly rozpúšťať.
Keď zakopneš o jednoduchý recept aj pre mňa, pošli mi, prosím, mám doma jednu cviklu
, viac pekný nemali, s karobom namiesto kakaa, by som vyskúšala.
Ak budem mať niečo nové odskúšané, pridám určite. Pozerala som aj bezlepkové, ale nejak sa točím dookola - asi musím pozrieť nejaké iné ako anglické a nemecké stránky. Zatiaľ mám 3 recepty, kam ide cvikla.
Počuj a varenú nekupuješ? Ja som lenivá to variť doma. Resp. je z toho neporiadok. Asi by som mala uvariť viac naraz a ona niečo času v chladničke snáď vydrží.
Ale to nielen Tvoje, ja čo robim tak sú skoro všetky rovnaké na suroviny či už s kakaom alebo bez.
Vyzerajú parádne.
Ja už nezvyknem topiť čokoládu nad parou, len prelievam horúcou smotanou. vraj pri bielej na 100 g čokolády ide 50 g smotany, ale zas na bielu čokoládu až taký odborník nie som. A ak sa to občas neroztopí, ta len kratulinko zohrejem nad tou parou.
Však toto - teoreticky je to ľahké. Ksichtí sa mi to potom na šporáku inak.
Ganache používam aj ja, ale viackrát siahnem len po čistej čokoláde. Hlavne ak namáčam za tepla ešte.
pri máčaní do čokolády vždy riešim to isté. Na máčanie jej treba trochu viac. Ale nie všetka sa spotrebuje. Čo potom s tým zvyškom????
Ja mám takú misku, ktorú mám na linke. Čokoláda zhustne a nechám tak - preto ju ničím neriedim. A na budúce pečenie už len "popíšem" ňou koláč. Tak ale to za predpokladu, že nie je v nej namrvené (donuty sú na to skvelé). Potom ešte máme takú super dlhú lyžicu a vychudnuté staršie decko, čo sa tomu nebráni, že ju zje
.
Alebo ja dám do raňajkovej kaše a po troche zjem. Nejak si s tým hlavu nerobím, hlavne preto, lebo mi toho veľa nezostane.
no zjavne som málo kreatívna :)
Čokoládu dám do uzatvárateľnej nádobky, tam stuhne a použijem na budúce tak ako píše Lenka. Keď sú doma "kobylky" tak vyjedia z misky a nie je problém. Ale v chladničke sa jej nestane nič dlhšie aj keď je v nej pridaný tuk pri rozpúšťaní. Ak niečo namáčam a spadnú omrvinky, precedím cez husté sitko a je v pohode. Ale dá sa čokoláda naliať aj do malých formičiek a mám čoko do misiek len tak na stôl k orieškom
. Ak ostane ganache...tú vyjem aj ja lyžičkou
.
tá cvikla má byť uvarená? lebo to tam nikde nepíšeš ... ja som sa už potešila, že recept, kde ju netreba variť ...
Ale serus - áno áno - treba varenú. Dobrá poznámka - idem to opraviť hneď na začiatok.