"Red velvet" cviklový koláč

Popis

Aj zelenina môže chutiť ... hlavne ak ju skryjete do koláča Veľký úsmev.

"Red velvet" cviklový koláč - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
12 minút
Celkový čas
22 minút

Ingrediencie

120gramovhladkej múky
15gramovkakaa
1⁄4čajová lyžičkasóda bikarbóna
1⁄4čajová lyžičkasoli
100gramovuvarenej cvikly
30millilitrovoleja
25millilitrovmlieka
1kusbielko
1čajová lyžičkavanilkového extraktu
60millilitrovmedu
náplň
1balíkPuding
300millilitrovmlieka
40gramovcukru

Inštrukcie

V miske si zmiešame sypké ingrediencie:

  • 120gr hladkej múky
  • 15gr kakaa -  nie extra dark ani holandské (koláč bude moc tmavý a kakaový)
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

V druhej miske rozmixujeme spolu na kašu:

  • cca 100gr uvarenej cvikle ( cca je od 80gr - 120gr - viac ani menej odskúšané nemám, zvyčajne dám jednu bulvu cvikle)
  • 30gr oleja
  • 25ml mlieka
  • 1 veľký vaječný bielok
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 60ml kvalitného medu

No a teraz všetko spojíme, premiešame, vylejeme na plech či do formy o rozmeroch 20x20cm a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na dobu 10-12 minút. Fakt viac netreba - povrch má byť upečený, ak zatlačíte prstom na koláčik, tak taký "gumový" vráti sa tvar naspäť - pozor! nepopáľte sa. Ak máte pochybnosti, skúste test špáradlom, či víde suché.

Uvaríme si veľmi hustý puding:

  • 1 obľúbený puding - u nás malinový alebo vanilkový
  • 3dcl mlieka
  • 40gr cukru

A všetko to horúce rozotrieme na vytiahnutý koláčik. Ja zvyčajne, keď koláč vytiahnem, začínam variť puding - kým ho uvarím, koláčik mierne vychladne. Necháme vychladnúť - neprestajne odháňame deti, že ešte NIE. Studený ho dozdobíme dľa ľubovôle - ja som včera pofŕkala rozpustenou 80% čokoládou, niekedy len posypem nastrúhanou, niekedy nájdu šľahačku ale najčastejšie nestíham už s ním urobiť nič - proste sa zje "len tak".

Verím, že bude chutiť tak, ako našim Mrkám

Poznámky

Možné zámeny - olej možno zameniť za maslo. Miesto medu možno použiť javorový sirup, agave v rovnakom množstve.

Vaše hodnotenie: Žiadne
1
Priemer: 1 (1 hlas)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok