"Red velvet" cviklový koláč

Popis

Aj zelenina môže chutiť ... hlavne ak ju skryjete do koláča Veľký úsmev.

"Red velvet" cviklový koláč - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
12 minút
Celkový čas
22 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

V miske si zmiešame sypké ingrediencie:

  • 120gr hladkej múky
  • 15gr kakaa -  nie extra dark ani holandské (koláč bude moc tmavý a kakaový)
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

V druhej miske rozmixujeme spolu na kašu:

  • cca 100gr uvarenej cvikle ( cca je od 80gr - 120gr - viac ani menej odskúšané nemám, zvyčajne dám jednu bulvu cvikle)
  • 30gr oleja
  • 25ml mlieka
  • 1 veľký vaječný bielok
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 60ml kvalitného medu

No a teraz všetko spojíme, premiešame, vylejeme na plech či do formy o rozmeroch 20x20cm a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na dobu 10-12 minút. Fakt viac netreba - povrch má byť upečený, ak zatlačíte prstom na koláčik, tak taký "gumový" vráti sa tvar naspäť - pozor! nepopáľte sa. Ak máte pochybnosti, skúste test špáradlom, či víde suché.

Uvaríme si veľmi hustý puding:

  • 1 obľúbený puding - u nás malinový alebo vanilkový
  • 3dcl mlieka
  • 40gr cukru

A všetko to horúce rozotrieme na vytiahnutý koláčik. Ja zvyčajne, keď koláč vytiahnem, začínam variť puding - kým ho uvarím, koláčik mierne vychladne. Necháme vychladnúť - neprestajne odháňame deti, že ešte NIE. Studený ho dozdobíme dľa ľubovôle - ja som včera pofŕkala rozpustenou 80% čokoládou, niekedy len posypem nastrúhanou, niekedy nájdu šľahačku ale najčastejšie nestíham už s ním urobiť nič - proste sa zje "len tak".

Verím, že bude chutiť tak, ako našim Mrkám

Poznámky

Možné zámeny - olej možno zameniť za maslo. Miesto medu možno použiť javorový sirup, agave v rovnakom množstve.

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Zaujímavý s tým pidingom. Pri javorovom sirupe by som množstvo asi znížila, je o mnoho chuťovo sladší ako med, máš odskúšané?

Odskúšané nemám, ale pôvodný recept bol navýšený ešte o 1 čajovú lyžičku stévie aj s tým javorovým sirupom. Ale musím priznať, že mne sa javia rovnako sladké a zas porovnávať lyžičku k lyžičke som nejak neskúšala. Verila som pôvodnému receptu, že sa môže Úsmev.

Mne sa to celé zdá ale dosť sladké. Občas korigujem ešte cukor v pudingu - toto som nechala tak, ako som včera robila. Kým som sa po  2 hodinách vrátila z bicykla, zostal iba papier na pečenie spod toho koláča, takže tento pomer cukru bol pre mojich chlapov ok a spráskali to hneď. Vidíš ale - papier na plech!!! Ten som zabudla napísať, že pečiem na ňom ... keď ja všetko pečiem na papieri alebo na neprilnavom povrchu Chichocem sa.

Takže budem robiť s medom... lebo ak používam stéviu či javorový sirup dávam menej, sú pre nás príkro sladké. No a nečudujem sa, že si videla len papier pri troch chlapoch... kto zaváha nežerie ako sa hovorí. Konečne dovoľte aj telefónnym smajlíkom sa realizovať.
Vyzera úžasne. ;) inak toho pudingu staci z 3 dcl mlieka?

Ďakujem. Ono tým, že je to na plech 20*20, tak toho nie je nejak strašne veľa. Potom z 3dcl stačí. Určite by som nerobila redší - tento pomer potom pekne drží tvar a nepadá to, ani keď nakrájaš Mrkám.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.