
Občas príde chuť aj na sladké raňajky.
1 | hrnček | polohrubá múka |
2 | hrnčeky | hladká múka |
1 | kus | sušené droždie |
4 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | kus | vajce |
50 | gramov | maslo |
1 | hrnček | mlieko |
1 | kus | vanilkový cukor |
štipka | soľ | |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
Šálka = 200 ml
V troche mlieka s 1 pl cukru si rozpustíme droždie a necháme chvíľku nakysnúť. V ostatnom mlieku rozpustíme maslo.
Zmiešame sypké suroviny, pridáme vajíčko a zamiešame kvások so zvyšným mliekom.
Vymiešame hladké cesto, prikryjeme a necháme hodinu podkysnúť na teplom mieste.
Vyklopím cesto na pomúčenú dosku, rozdelím na toľko dielov ako chceme zapliesť vianočku (ja som robila z menšej dávky, tak som plietla z troch) .
Z každého dielu si vygúľame šúlok a upletieme vianočku, preložíme na plech a opäť necháme podkysnúť 45 min.
Potom natrieme rozšľahaným žĺtkom, môýeme posypať kryštálikmi cukru, lupienkami madlí a pod. .
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st., po 10 min. znížime teplotu na 160 a dopečieme asi 30-40 min., záleží na rúre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty