Panettone...♥

Pridal/a anjeli

Advent začal a ja som doň vstúpila s predsavzatím, že vyskúšam niečo nové, vianočné, voňavé napiecť... ale tradičné. Panettone je sladký chlebík alebo vianočný koláč, ktorý sa zrodil v Taliansku /to len tak na okrajMrkám/. Aj keď sa dá kúpiť hotový a bez námahy, stále zastávam názor, že to domáce je lepšie, chutnejšie, robené s láskou a poctivo a je to na konečnom výtvore poznaťÚsmev. Na začiatok som si preštudovala mnoho receptov, blogov... a všetky upozorňovali na jeho namáhavú prípravu. Ale vôbec to nie je také náročné ako to na pohľad vyzerá...

Panettone...♥ - recept
Porcie
Porcie
Čas prípravy
20 hod
Čas varenia / pečenia
45 minút
Celkový čas
20 hod, 45 minút

Ingrediencie

kvások:
110millilitrovmlieka, nemusíme ani ohrievať
110gramovhladkej múky
6gramovsušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého
prvé cesto:
550gramovhladkej múky
4kusyvajec
2kusyžĺtkov
130gramovkryštálového cukru
140gramovzmäknutého masla
2polievkové lyžicerumu
druhé cesto:
270gramovhladkej múky
3kusyvajec
3kusyžĺtkov
75gramovkryštálového cukru
140gramovzmäknutého masla
1polievková lyžicamedu
dreň z jedného vanilkového struku
 štipkasoli
okrem toho:
150gramovkandizovanej pomarančovej, citrusovej kôry, hrozienok

Inštrukcie

Začíname večer pred pečením tak, že si zmiešame mlieko, múku a droždie a prikryjeme nádobu potravinárskou fóliou. Necháme pomaly pri izbovej teplote kysnúť. Namočíme hrozienka do rumu a môžeme ísť spaťÚsmev.

Na druhý deň ráno máme už droždie pekne napenené a môžeme pokračovať. Vajcia, žĺtky, 1/2 masla a cukor spolu vyšľaháme, pridáme rum, múku a pomocou hákov na cesto spracujeme. Potom pridáme kvások a znovu premiesime. Nakoniec zapracujeme druhú polovicu masla a cesto ručne dobre premiesime. Dáme do olejom vymastenej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť.

Keď cesto zväčší svoj objem /u mňa to bolo asi po 2 1/2 hodinách/, tak začneme s prípravou druhého cesta. Vajcia, žĺtky cukor, dreň z vanilkového struku, med, soľ a polovicu masla vyšľaháme, pridáme múku a po spracovaní aj druhú polovicu masla. Získame cesto krémovitej konzistencie.

Teraz vezmeme prvé /vykysnuté cesto/ a po častiach doň zapracujeme toto druhé /maslové/ cesto. Mne sa osvedčili háky na miesenie, ale kto chce vypilovať kondičkuChichocem sa, môže aj ručneMrkám. S cestom pracujem tak dlho, kým nie je vláčne, jemné, trochu lepkavé, ale po natiahnutí sa netrhá a dá sa natiahnúť ako závoj. Potom si cesto rozdelíme na dve polovice a jednu "natiahneme" na naolejovanej podložke, posypeme polovicou pripravených dobrôtok /kandizovaná kôra z citrusov, čokoládové kúsky, hrozienka/, na túto posýpku natiahneme druhú polovicu cesta, posypeme zvyškom ingrediencií a zavinieme. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti /ja som si navážila si kúsky po 695g a mala som papierovú formu s rozmermi 134x95 mm, kupovala som za pár centov v "Pečenie hrou"/. Potom si každú časť vygúľame do tvaru lopty a šupneme do pripravenej formy. Formy dáme na pekáč, prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť /niekde odporúčali si vyhriať rúru na cca 30 °C a nechať kysnúť v nej/. Keď je cesto asi 2 cm od okraja formy /ja som sa k tomu dostala až večer/, vyhrejeme rúru na 170°C. Na vrchu cesta urobíme krížik /najlepšie je použiť žiletku alebo skalpel, prípadne veľmi ostrý nôž/, položíme pár vločiek stuhnutého masla a na spodnej priečke rúry pečieme asi 30-45 minút. Odskúšame špajdľou, či je upečené.

A teraz príde na rad grif, ktorý by sme nemali vynechať. Spodok formy prepichneme špajdľami a upečený koláčik obrátime hore dnom. Položíme ho medzi dve podložky, knihy, stoličky tak, aby nám viselo "dolu hlavou" za špajdle a necháme ho vychladnúť aspoň do druhého dňa.

Potom ho môžeme nakrájať a podávať s teplým nápojom a vychutnávať si advent.

 

Poznámky

1.obr. = vymiešaný kvások pred kysnutím

2.obr. = kvások na druhý deň ráno

3.obr. = cestíčko vymiesené a pripravené na kysnutie

4.obr. = druhé cesto po spracovaní

5.obr. = Panettone pripravené na kysnutie

6.obr. = po vykysnutí, pred pečením

7.obr. = chladí sa dolu hlavou

Postup: 

Panettone...♥ - recept postup 1
Panettone...♥ - recept postup 2
Panettone...♥ - recept postup 3
Panettone...♥ - recept postup 4
Panettone...♥ - recept postup 5
Panettone...♥ - recept postup 6
Panettone...♥ - recept postup 7
Panettone...♥ - recept postup 8
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok