reklama

Panettone

Pridal/a anjeli dňa 04. 12. 2017 - 10:05 - Recepty anjeli
Panettone, Koláče, recept, anjeli

anjeli | Panettone


reklama

Advent začal a ja som doň vstúpila s predsavzatím, že vyskúšam niečo nové, vianočné, voňavé napiecť... ale tradičné. Panettone je sladký chlebík alebo vianočný koláč, ktorý sa zrodil v Taliansku. 

Ingrediencie
Kvások:
110 millilitrov mlieko
110 gramov hladká múka
6 gramov sušené droždie
Cesto 1:
550 gramov hladká múka
4 kusov vajce
2 kusov žĺtok
130 gramov kryštálový cukor
140 gramov maslo
2 polievkové lyžice rum
Cesto 2:
270 gramov hladká múka
3 kusov vajce
3 kusov žĺtok
75 gramov kryštálový cukor
140 gramov maslo
1 polievková lyžica med
1 kus vanilkový lusk
  štipka soľ
Ostatné:
150 gramov kandizovaná pomarančová kôra
  hrozienka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Aj keď sa dá kúpiť hotový a bez námahy, stále zastávam názor, že to domáce je lepšie, chutnejšie, robené s láskou a poctivo a je to na konečnom výtvore poznaťÚsmev. Na začiatok som si preštudovala mnoho receptov, blogov... a všetky upozorňovali na jeho namáhavú prípravu. Ale vôbec to nie je také náročné ako to na pohľad vyzerá...

Začíname večer pred pečením tak, že si zmiešame mlieko, múku a droždie a prikryjeme nádobu potravinárskou fóliou. Necháme pomaly pri izbovej teplote kysnúť. Namočíme hrozienka do rumu a môžeme ísť spaťÚsmev.

Na druhý deň ráno máme už droždie pekne napenené a môžeme pokračovať. Vajcia, žĺtky, 1/2 masla a cukor spolu vyšľaháme, pridáme rum, múku a pomocou hákov na cesto spracujeme. Potom pridáme kvások a znovu premiesime. Nakoniec zapracujeme druhú polovicu masla a cesto ručne dobre premiesime. Dáme do olejom vymastenej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť.

Keď cesto zväčší svoj objem /u mňa to bolo asi po 2 1/2 hodinách/, tak začneme s prípravou druhého cesta. Vajcia, žĺtky cukor, dreň z vanilkového struku, med, soľ a polovicu masla vyšľaháme, pridáme múku a po spracovaní aj druhú polovicu masla. Získame cesto krémovej konzistencie.

Teraz vezmeme prvé - vykysnuté cesto a po častiach doň zapracujeme toto druhé - maslové cesto. Mne sa osvedčili háky na miesenie, ale kto chce vypilovať kondičkuChichocem sa, môže aj ručneMrkám. S cestom pracujeme tak dlho, kým nie je vláčne, jemné, trochu lepkavé, ale po natiahnutí sa netrhá a dá sa natiahnuť ako závoj. Potom si cesto rozdelíme na dve polovice a jednu "natiahneme" na naolejovanej podložke, posypeme polovicou pripravených dobrôtok /kandizovaná kôra z citrusov, čokoládové kúsky, hrozienka/, na túto posýpku natiahneme druhú polovicu cesta, posypeme zvyškom ingrediencií a zavinieme.

Cesto si rozdelíme na rovnaké časti, aa som si navážila kúsky po 695 g. Mala som papierovú formu s rozmermi 134x95 mm, kupovala som za pár centov v "Pečenie hrou".

Potom si každú časť vygúľame do tvaru lopty a šupneme do pripravenej formy. Formy dáme na pekáč, prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť /niekde odporúčali si vyhriať rúru na cca 30 °C a nechať kysnúť v nej/.

Keď je cesto asi 2 cm od okraja formy /ja som sa k tomu dostala až večer/, vyhrejeme rúru na 170°C.

Na vrchu cesta urobíme krížik /najlepšie je použiť žiletku alebo skalpel, prípadne veľmi ostrý nôž/, položíme pár vločiek stuhnutého masla a na spodnej priečke rúry pečieme asi 30-45 minút. Odskúšame špajdľou, či je upečené.

A teraz príde na rad grif, ktorý by sme nemali vynechať. Spodok formy prepichneme špajdľami a upečený koláčik obrátime hore dnom. Položíme ho medzi dve podložky, knihy, stoličky tak, aby nám viselo "dolu hlavou" za špajdle a necháme ho vychladnúť aspoň do druhého dňa.

Potom ho môžeme nakrájať a podávať s teplým nápojom a vychutnávať si advent.

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
20 hod, 45 minút
Čas prípravy
20 hod
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

Kamila, Po, 04. 12. 2017 - 10:54

Vyzerá úžasne, Áno aj to zábavisko, vraj jednoduché Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe. (V uvode moze byt len jedno foto, inak nam to robi galibu, pri zobrazovani Hambím sa)

anjeli, Po, 04. 12. 2017 - 11:08

No jednoduché je, keďže sa k tomu vráciaš vždy po pár hodinách :-). Nato, koľko okolo toho popisovali na zahraničných blogoch mala som predtým rešpekt... kto už aspoň raz vyskúšal robiť pľundrové cesto alebo našu vianočku, toto dá ľavou zadnou.

Obrázok upravím, aby nerobil šarapatu. Mrkám

Kamila, Po, 04. 12. 2017 - 11:09

Uz som druhy posunula dole, nejak nam to nefunguje, ako by malo. Musime doriesit.Hambím sa

balalajka, Po, 04. 12. 2017 - 11:30

A prečo má visieť dolu hlavou? Čakáme, či tie hrozienka nevypadnú?

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Koláčik vyzerá top.

anjeli, Po, 04. 12. 2017 - 12:01

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevTy si tomu teda dala Veľký úsmevVeľký úsmev... podľa toho, čo som sa dočítala, tak vraj pri takomto chladnutí sa to maslo v koláčiku lepšie prerozdelí. ak by sa nezavesil dolu hlavou, tak by kleslo len na dno /zrejme niekto odskúšal a vychytal "muchy"/. Ale ak by padali hrozienka, tak "soudruzi z NDR někde udělali chybu"Chichocem sa, hrozienka tam musia držať Mrkám

balalajka, Po, 04. 12. 2017 - 12:05

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

To vieš, od opitých hrozienok možno očakávať všeličo....

Maslo a klesať? Tse tse tse .... necháme sa poučiť a zavesíme jako talianske mamma odskúšali. Prekvapenie

anjeli, Po, 04. 12. 2017 - 12:39

Ha, tak to by mi nenapadlo... no vidíš, myslíš na všetko, aj na opité hrozienka aby nepovypadávaliVeľký úsmev. Tie moje tam držali prilepené v ceste, kým ich neobjavila moja blška a nevylupovala aj z môjho kúskaChichocem sa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama