V prvom rade pekne ďakujem za skvelé privítanie po dĺlllhom neblogerskom čase na naničmame.
Len kukám, že asi ste už vyminuli všetko miesto, bo ako som po takmer hodine poslala svoj (samozrejme nezálohovaný) hooooodne dlhý príspevok, tak to stránka neuniesla a padla niekam do vôd nedozerného internetu a mne sa aj môj skvelý blog potopil ako Titanik.
Fuuu, a čul čo. No nič, treba napísať niečo podobné zas a znova, lebo ma niečo hryzie (okrem svedomia) a ja nie som schopná v túto pre mňa typickú rannú hodinu spať.
Dlho som dumala o čom by som si tak znovu naťukala do klávesnice. A potom to všetko tak nejak samo od seba prišlo a rozležalo sa mi v hlave, srcci a žalúdku. No o varení. Lebo nech robím, čo robím, vracia ma to medzi to kuchárke kráľovstvo samé od seba.
Dumala som nad svojou prvou spomienkou na jedlo. Pamätám si všetky tie školkárske pochutiny, školácke obedy s knedľami naviac. Ale či idú moje spomienky ešte ďalej som si nevedela vybaviť.
Mojím prvým jedlom, ktoré si vybavujem je suchý rožok a nemocničný čaj, ktorý napriek všetkému mám dodnes rada a jediné prečo som ochotná akceptovať tento nepríjemný pobyt je práve on. A docela by som aj uvítala, keby niekto ten tajný recept zverejnil. Lebo biela káva na raňajky a nemocničný čaj vždy boli najväčším kulinárskym trhákom nemocničnej kuchyne.
Mohla som mať tak štyri roky a docela dobre si na to pamätám. A pamätám si aj na prvé písmenko, ktoré som sa naučila, lebo v mojich štyroch rokoch nebolo ešte lekárkeho tajomstva a všetky tie hrozné údaje o tom koľko meriate, vážite, či ste mali zvýšenú teplotu a pravidelnú stolicu Vám viseli konča nôh spolu s diagnózou. Niežeby ma to nejak veľmi trápilo, mňa mrzela vždy len tá teplota nad 37 a to, že nemám v karte to povestné D a občas, keď sa stalo, že to D napísané červený perom na žlknúcom papieri bolo miesto do krúžku hnusne preškrtnuté a ja som nadstavovala ďalší papier a maródila v bielych perinách so štátnym štemplom označujúci koho je to majetok, ďalej.
Ale ako povedala moja stará mamka " ja som taká šťastná povaha", tak som tie maródky hrdinsky znášala a nemocničnú stravu tiež. Hlavne, že bol ten čaj.
Možno práve preto som sa naučila oceňovať pravú domácu stranu a nevedela sa jej dojesť... čo viac menej neviem doteraz a už som aj rezignovala, lebo nech robím, čo robím, mrknú na mňa pečené zemiaky a predstava modelkovskej postavy vyfučí z hlavy spolu s výdychom po tom, ako som tú božskú vôňu vdýchla.
Moje detstvo poznačili nemocnice a úžasná kuchyňa mojej mamičky, babičky, starej mamy a tety Irenky, ktorá bola mojou au pair, vtedy sa to volalo ešte opatrovať deti.
Včul v rýchlosti neviem, ktorou božskou kuchyňou začať a tak začnem s tetinou, bo ešte teraz ju mám pred očami.
Teta bola vyhlásená kuchárka a cukrárka.
V maličkej kuchyni sa kúrilo na šporáku na pevné palivo. Pre drevo sme chodili, uhlíky sme nemohli, bo by sme sa zamazal, do strašne tmavej chodby za kúpeľňou, kde bola tma a chladno v zime v lete a bývali tam pavúci, ktorých sme sa jasnačka báli a ísť pre každé polienko - viac sme nezobrali, lebo tam číhal šialený pavúk - bola hrdinská výprava.
Teta piekla na tých polienkach FANTASTICKÉ koláče. Najväčším lákadlom bol slaninkový, kedy na tenučké cesto poukladala plátočky anglickej slaninky a tak dala piecť. Tvarohové, lekvárové buchty, kakaový či orechový koláč, koláče s ovocím podľa sezóny s jemnou posýpkou neboli ničím výnimočným. To bola v tom čase taká samozrejmosť ako je dnes, že máte horalku či čokoládku v skrini.
Snáď by sme sa k tomu mohli vrátiť, len neviem, či by tým mojim deťom pravidelný prísun Ečiek, dochucovadiel a konzervantov nechýbal.
Teta varila božské omáčky. Naprosto jedinečnú fazuľovicu, do ktorej dávala nielen zemiačky, ale aj kúsom slaninkovej kožky pre vôňu uvariť. Jaj či to bola polahoda. Dodnes sa na mne smejú, keď som chcela na obed kravičinovú polievku. Slížikové ( s hrubými, domácimi rezancami) polievky sa robili z hovädziny, sliepky, kuriatka i zajačika. Zajace chovala Babka, tetina mama, úžasná to osôbka so skvelou charizmou. V lete sme ich vyťahovali za kožu na chrbte a mojkali a o pár dní velebili na smotane so slaninou či vypražené so zemiakovou kašou. Ale tie zajace boli fakt milované. Za živa ... no i potom.
Teta robila famóznu rajčinovú polievku. Po rokoch ma pozvala na obed kamarátka zo strednej. Dala predo mňa tanier s rajčinovou polievkou a reku... takú si v živote nejedla. Je podľa nejakého slávneho tajného receptu. Nabrala som si na lyžicu, poomieľala v ústach. Ale jasné, len mi tam chýbajú zemiaky a nemal tam ísť syr. Bola to tetiná rajčinová omáčka. Ak ste ju ešte nevarili, skúste. Však je rajčinová sezóna. Je to v podstate rajčinová polievka so zemiačkami na kocečky s pridaním sladkej smotany. Podotýkam - nech vás Boh chráni tam použiť nejakú 12% náhradu smotany a potom sa sťažovať, že to neni nijaké terno. Tetiná polievka bola pravá, nefalšovaná a smotanovo krémová! Však mala upevniť moje podlomené zdravie a zotaviť môj organizmus v rekonvalescencii.
A ten organizmus sa mi podarilo dávať dokopy aj pri lievancoch, ktoré sme my volali dolky. Teta ich robila na panvičke so 4 guľatými otvormi a keďže v tej dobe neprilnavý povrch ešte len bol na raketách do vesmíru a nie na hrncoch, tak ich riadne mastila. Maslom. Mňam.
Keď sme sa vprostred leta vrátili z dovolenky a v sobotné ráno Maťo otvoril oči a na moju láskyplnú otázku "čo bude papať" s nadšením odpovedať "Lievance" (ešte mu asi neskončil all exkluziv, kde ich 12 raňajok jedom rad za radom denne ... deti proste milujú rituály), tak som si uzmyslela, že ich s láskou urobím. A na tom masle. Dámy, je to niečo úúúúplne iné ako olej či tuk na smaženie. Je to proste maslo a to neoklamete.
A ešte, aby som nezabudla, čokoládový pudig s lyžičkou čučoriedok navrch a postrúhanou čokoládovou cukrárskou polevou (neviem, či sa také ešte dá kúpiť, ale bývali to také "hrudy" čokoládovej hmoty) a mrkvový šalát. To boli tiež lahôdky na ktoré sa len tak z detstva nezabúda.
No nič, idem kuknúť, či tá naničmama sa našla a keď toto čítate, tak asi nadobro ste ju nezahltili a bola len ako taká ponorka a sa vynorila.
A ja sa idem ponoriť do kuchyne a zarobiť na tie lievance, bo začína sa rozvidnievať a v detskej sa to prevracia viackrát za sebou a manžel ma bol už kuknúť a poťukal si po čele, keď ma 6.00 videl na nete ťukať ako šalenú.
A čo varíte dnes vy? Je krásny prvý poprázdninový deň. A ja vám ho prajem, nech je nádherný pre každú z Vás.
Odporucam sladit, lebo som sa rozhodla, ze Vam to tu zakuchynujem .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prekrasne si to moja napísala, nemocničný čaj a bielu kávu aj ja stále milujem, to bolo jediné čo som tam vedela zjesť a tak mi toho dožičili.
Som rada, že aj niekde inde sa robili do silných vývarov hrubšie, domáce rezance. Ja ked som prišla k svokre a ta sa má hned opýtala či idem krájať rezance a ja že dobré - no to by bolo a ja by som mala zmenený život. Ona krajala ako nitky a ja som im raz nevedela prísť na chuť. Ved nemajú byť hrubé cm, ale tak akurát, aby človek vedel že ich má v ústach.
Krásny deň aj tebe a všetkým naničmamkam a naničotcom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Gitka dakujem.
My sme doma sliziky robili na takej masinke, boli tenke, ale nie nitovky ako z obchodu. A teta robila take ... no 25mm .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
panenka skákavá, to o koľkej si tu zavesila ten blog, dievča, však je sobota - voľný deň, o 6,40 sa ešte búva.
Dostaneš po prdelke, toľko chutí mi narobiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mne zazvonil budik klasicky 4.20 (o tom este bude na blog) a uz sa mi nedalo zaspat. Prvy som mala napisany pred siestou a potom padla stranka a tak som tukala (aj manzel tukal, ale po cele, ked ma videl) druhy
.
No a chute? A to ti ked si v robote mam robit?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, myslela som na Teba dnes zarána, keď sa manžel došiel opýtať, či budú dnes háčkované raňajky (už mám 4 štvorčeky).
A dnes varím gulášik druhý chod budú dobošky alebo tvarohová torta od narodenín nášho mladšieho a drahého
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No a ty si aka sikovna. Vsak nie celu deku mas robit, len cast. Tak aj na ranajky pre chlapov si cas sprav, nieze dojdu ku nam, lebo ty hackujes . Ale dnes mohli, robila som lievaceky ... sobotnajsia klasika.
Gulasik ... mnam mnam mnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pekné.
Spomenula som si na moju mamu, tiež varila takéto veci. Mňam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujeeeeeeem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Že sa nehanbíte, dnes keď máme štátny sviatok Deň ústavy SR a vy len na plné žalúdky myslíte, nuž čo dodať. Mňa by to ani nenapadlo takto o jedle v dnešný deň premýšľať. Že prečo?, lebo ideme na guláš party a nemusím robiť NIČ
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pocit hanby sa lahsie znasa s plny zaludkom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a my ideme na svadbu tak si tu nechtíky malujem a lezérne chystám..takze ziadne varenie nehrozííí ale blog je super ako vzdy od teba Leni..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemocnicny caj a kava su mnamky, recept radsej nechcem vediet, mozno by sme sa cudovali
My mame dnes tekvickovu polievku a tekvicovy privarok (z bielej tekvice), milujeme tekvicovu polievku, moja mama zvykla k tomuto tekvicovemu menu urobit este aj tekvicovy kolac, nech je to v kazdom chode
Privarky som sa naucila jest u babicky, robievala vsetky mozne - dodnes napr. malo ludi pozna šošku - take zelene kvasne listky, šoška sa to nazyvalo v oblasti KE a vraj to rastie aj na cintorinoch, lebo babka vzdy na trhoch vyjednavala a ako prve sa pytala, ci nebola zbierana na cintorine Naposledy som ju jedla na prazdninach u babky...
Inak - ten napad s hackovanim je super, rada by som sa zapojila, ale mini mini klobuciky pre anjelky vam asi nepomozu, iba ak na zasmiatie Ale ja raz porazim tu hackovku (alebo skor porazi mna?)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak my, maďarská menšina tomu hovoríme šťavel
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26469
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeej, presne toto! a kde zozeniem take listky? Kosicky trh tu nemame a v obchode asi tazko, iba ak zbierat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
obráť sa na miki408
http://zahrada.artmama.sme.sk/vselico-ostatne/stavek
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ty si nejaká divná menšina, v Požoni sa tomu tiež hovorilo šóška za čias mojej omamy ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
skadlite sa? , vdaka Erkocke som aspon zistila o co ide
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
, no to vieš, si to môžeme dovoliť obe máme také fajné "multi-jazykové" pozadie ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ach jáj spomienky na babku sú úžasné. Zase si mi je pripomenula. Starala sa o mňa, keď mama bola v robote, t.j. skoro od 6 mes. A to mala 65 rokov! Mala ešte aj mamičku a tá so mnou chodila na prechádzky. Kačičky kŕmiť a pod.
Doteraz si dokážem spomenúť na vôňu mäsovej polievky, domácich slížov - hrubých !!! a rezňov. Nie tých obyčajných - tých od babky. Varený čokoládový puding...
A tie lievance (dolky) som robila dnes aj ja, ale na obed. MM je celý deň v práci, tak načo zbytočne vyvárať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krááásny spomienkový - nezábudkový blog (nedá sa zabudnúť na nemocničnú stravu
). Ja dnes varím (už mám hotovo ) gulášovú polievku a ryžový nákyp , za chvíľu sú v receptoch .
Lenka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nuz ja som dnes "navarila" v Cicmanoch v restauracii
cestou z Nitrianskeho Rudna
. Fajnu cesnacku a bryndzove halusky. A uz DOST, lebo tieto prazdniny bilancujem niekolkokilovym prirastkom zivej vahy- prezierala som sa jedna radost. A vcul zasa zacnem blbnut so zdravym zivotnym stylom
od pondelka, lebo zajtra dame nejaky vyletik a hadam zasa tie halusky
Jedla mojho detstva... nuz tiez su poznamenane spomienkami na nemocnicnu stravu. Po operacii tekuta strava, o dva dni kasovita - to vam boli pochutky, ajaj... ale nejak som to neprezivala, to bolo to najmenej, co mi na pobytoch v spitali vadilo.
Moja mama, moja stara mama, prastara mama - skvele kucharky, kazda mala to svoje, na co s laskou spominam.
A ked raz budem mat vnucata, tak urcite aj ony budu o mne hovorit - ta stara mama taaak dobre vari Jedlo starym cham totiz ma svoje osobite caro
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Priznám sa, ja ani nepotrebujem mať extra jedlo, mne úplne stačí keď mám príjemných ľudí pri sebe a môže to byť aj trojdňový rožok s horčicou a ja budem spokojná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krásne pospomínané......júj......a tie slinky,čo sa mi v mojich ústach začali zbiehať.....mamina fazuľová s domácimi rezancami....a kysnutá každosobotovečerná bábovka na nedeľu ,čo zmizla hned v sobotu večer v našich útrobách a na nedeľu ostala len použitá neumytá forma....na jesen z "opadaných" jabĺk ťahané strúdle,na ktoré sme čakali celé odpoludnie,aby za pár minút zmizli z očí a teda aj z plechu.......hmmh mala by som prestať spomínať a zajtra sa postaviť ku kuchynskej linke a vyplniť vákuum sladkého v našich žalúdkoch.......
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak prispevok docitany..kava dopita...hm...idem vyhraba mamkinu kucharksu kniu a hor sa robit lievance (poobednajsie :D)....dufamz e sa podaria..a inac tu panvicu so styrmi otvormi mam aj ja :D :D :D samozrejme od maminky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ste uzasne. Dakujem krasne za vsetky prispevky, len uz nestiham reagovat. Som nesmierne rada, ze som Vam posteklila dusicku i srdiecka i bruska.
A uz Vam chystam novy blog . Citat syyyyyyte ... pre istotu
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Čo varím dnes je úúúúplne nepodstatné pri tej vlne spomienok, čo si vo mne týmto blogom vyvolala - niektoré sú letné prázdninové - keď som si čoby mestské dietko plnými priehrštiami užívala dobrôt vidieckeho života - vajce rovno spod sliepky (a všetci domáci sa len divili, že sa tej praženice neviem dojesť), mastný chlieb s cibuľou (masť, samozrejme, zo svinky doma s láskou vychovanej a cibuľka zo záhumienky hen za humnami) - ten zoznam jednoduchých jedál by bol predlhý a všetko to chutilo tak znamenite, lebo to šlo rovno "z koreňa do huby", keby som bola milovníčka mlieka, tak by som určite ocenila aj to čerstvo nadojené, takto mi stačila aj čerstvo naťahaná voda zo studne, čo bola uprostred dvora a pri nej plechový hrnček, čo som ho takmer zodrala, tak mi tá voda chutila...; lokše mojej krstnej mamky, čo mi síce na "objednávku" spravila (len moja mamka jej zabudla povedať, že ja ich len na slano s kačacou masťou a pečienkou ľúbim) a potom sa prevelice divila, že zostali nedotknuté, keďže boli plnené makom a lekvárom ...
Bol ale takýto "luxus kulinársky" aj doma - kým som sa nedostala v tretej triede do kolotoča školskej stravy - lebo dovtedy som mala omamu, čo za mladi aj grófkam v Pešti a Vídni varievala - a že to bolo poznať! Cisársky trhanec, ťahaná štrúdľa, citrónové palacinky, dukátové buchtičky tak dobré, že som sa ich raz prežrala tak, až som ich znenávidela ... a tu by som tiež mohla písať dlho predlho, najviac som ale asi oceňovala, že vedela strááášne veľa poživatín upraviť tak, že som bola ochotná uveriť, že to čo konzumujem je môj nadovšetko zbožňovaný béčiselet (=viedeňský rezeň po maďarsky, písané foneticky) .... Keby tak bola požila o nejaký ten rôčik dlhšie, mohla som sa veru od nej nejednej fajnovosti priučiť, takto už mi ostávajú len tie fajnšmekerské spomienky....
P.S. Variť asi budem niečo z kuracích stehien - zostali mi tam 4 neschosnované od včerajška.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale vydrž, vydrž so všetkými spomienkami. Ja som len začala .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
esteze som si rano osladila kavu
, inak by som tu uz nesedela, ale bezala rabovat spajzu 
