Smotanovo - čokoládový pohár s ovocím

Popis

 .... prekladaný kakaovým korpusom a fantastickým domácim černicovým džemom. Oj aký dobrý bol, aj džem od sestry Úsmev aj pohár. Ovocie môžete zameniť za ľubovoľné, čerstvé, mrazené, kvalitný domáci džem ... Ingrediencie sú na 8 pohárov.

Smotanovo - čokoládový pohár s ovocím - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
50 minút

Ingrediencie

Korpus
4kusyvajicka
4polievkové lyžicetrstinový (klas. kryštálový, kokosový) cukor
3polievkové lyžicepolohrubej (špaldovej celozrnej, alebo bezlepkovej) múky
2polievkové lyžicekakao (alebo karob)
1⁄2čajová lyžičkaprášok do pečiva
Smotanovo tvarohová náplň
250gramovmascarpone
500millilitrovsmotanana šľahanie
500gramovjemný tvaroh
2polievkové lyžicemedu ( práškový cukor )
1kusvanilkový cukor
100gramovvysokoporcentnej čokolády
Dokončenie
1kuskvalitný domáci džem (čerstvé, mrazené drobné ovocie)

Inštrukcie

Korpus:

Bielka vyšľaháme s cukrom do snehu. Po jednom krátko zašľaháme žltka. Kakao (karob) zmiešame s múkou,práškom do pečiva, preosejeme a zľahka ručne primiešame k snehu. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Piekla som na veľkom plechu, tak bol korpus  nízky, ak chce vyšší skúste menší plech, alebo navýšte dávku o 1 vajíčko a 1PL múky a cukru.

Po upečení necháme chvíľu postáť, dáme dole  z korpusu papier na pečenie, preložíme na studený plech a necháme vychladnúť. My sme korpus, kvôli hranatým pohárom nakrájali na štvorčce, pri okrúhlých pohároch môžete vykrajovať korpus priamo s pohárom s ostrejšími hranami, alebo okrúhlou  vykrajovačkou, alebo ho narezať ma menšie časti a tie voľne vrstviť v pohári.

Ganache - 100ml smotany zohrejeme do varu a prelejeme ňou horkú čokoládu, nalámanú na kúsky. Necháme postáť, potom dôkladne premiešame, necháme vychladnúť.

Smotanovo - tvarohová náplň:

Mascarpone vyšľaháme so zvyšnou smotanou, medom a vanilkou, na tuhý krém, najprv na nižších otáčkach,  v závere otáčky zvýšime (pozor na prešľahanie) a na záver už len nižších otáčkach primiešame tvaroh.

Do polovice smotanovej náplne primiešame rozpustenú čokoládu (ganache)

Ovocná náplň:

Ak nemáte kvalitný domáci  džem, môžete si ovocné pyré pripraviť z čerstvého, alebo mrazeného ovocia cca 500g. V hrnci ovocie podlejeme trochou vody (max 2Pl), pridáme cukru podľa chuti a kyslosti ovocia, necháme zovrieť (prípadne nechať odpariť tekutinu) a vychladnúť. Môžeme prepasírovať, rozmixovať ..., podľa mňa netreba. Inak som zistila, že mrazené ovocie, ozaj treba dosladiť minimálne medom, aby to nebolo také divoké. Inak ozaj úplne posatčí, ak použijete čerstvé ovocie.

Plnenie:

Do pohárov striedavo ukladáme nakrájané časti korpusu a vrstvíme smotanovú, čokoládovú náplň a džem, alebo ovocie, všetko podľa fantázie a chuti, v ľubovoľnom poradí. Opakujeme. Poháre dáme aspoň na hodinku schladiť do chladničky. Výsledok bol ozaj božský. 

Poháre som fotila skoro za tmy, vonku, dnu neviem, do rána by určite nevydržali, rýchlo sa zjedli. Úsmev

Postup: 

Smotanovo - čokoládový pohár s ovocím - recept postup 1
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.