reklama

Smotanovo - čokoládový pohár s ovocím

Pridal/a Kamila dňa 15. 08. 2018 - 12:18 - Recepty Kamila
Smotanovo - čokoládový pohár s ovocím, Poháre, pudingy, recept, Kamila

reklama

 .... prekladaný kakaovým korpusom a fantastickým domácim černicovým džemom. Oj aký dobrý bol, aj džem od sestry, aj pohár. Ovocie môžete zameniť za ľubovoľné, čerstvé, mrazené, kvalitný domáci džem ... Ingrediencie sú na 8 pohárov.

Ingrediencie
  Korpus:
4 kusov vajce
4 polievkové lyžice kryštálový cukor
3 polievkové lyžice polohrubá múka
2 polievkové lyžice karob
1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
Smotanovo tvarohová náplň:
250 gramov mascarpone
500 millilitrov smotana na šľahanie
500 gramov jemný tvaroh
2 polievkové lyžice med
1 kus vanilkový cukor
100 gramov čokoláda 70%
Dokončenie:
1 kus džem
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Korpus:

Bielka vyšľaháme s cukrom do snehu. Po jednom krátko zašľaháme žltka. Kakao (karob) zmiešame s múkou,práškom do pečiva, preosejeme a zľahka ručne primiešame k snehu. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Piekla som na veľkom plechu, tak bol korpus  nízky, ak chce vyšší skúste menší plech, alebo navýšte dávku o 1 vajíčko a 1PL múky a cukru.

Po upečení necháme chvíľu postáť, dáme dole  z korpusu papier na pečenie, preložíme na studený plech a necháme vychladnúť. My sme korpus, kvôli hranatým pohárom nakrájali na štvorčce, pri okrúhlých pohároch môžete vykrajovať korpus priamo s pohárom s ostrejšími hranami, alebo okrúhlou  vykrajovačkou, alebo ho narezať ma menšie časti a tie voľne vrstviť v pohári.

Ganache - 100ml smotany zohrejeme do varu a prelejeme ňou horkú čokoládu, nalámanú na kúsky. Necháme postáť, potom dôkladne premiešame, necháme vychladnúť.

Smotanovo - tvarohová náplň:

Mascarpone vyšľaháme so zvyšnou smotanou, medom a vanilkou, na tuhý krém, najprv na nižších otáčkach,  v závere otáčky zvýšime (pozor na prešľahanie) a na záver už len nižších otáčkach primiešame tvaroh.

Do polovice smotanovej náplne primiešame rozpustenú čokoládu (ganache)

Ovocná náplň:

Ak nemáte kvalitný domáci  džem, môžete si ovocné pyré pripraviť z čerstvého, alebo mrazeného ovocia cca 500g. V hrnci ovocie podlejeme trochou vody (max 2Pl), pridáme cukru podľa chuti a kyslosti ovocia, necháme zovrieť (prípadne nechať odpariť tekutinu) a vychladnúť. Môžeme prepasírovať, rozmixovať ..., podľa mňa netreba. Inak som zistila, že mrazené ovocie, ozaj treba dosladiť minimálne medom, aby to nebolo také divoké. Inak ozaj úplne posatčí, ak použijete čerstvé ovocie.

Plnenie:

Do pohárov striedavo ukladáme nakrájané časti korpusu a vrstvíme smotanovú, čokoládovú náplň a džem, alebo ovocie, všetko podľa fantázie a chuti, v ľubovoľnom poradí. Opakujeme. Poháre dáme aspoň na hodinku schladiť do chladničky. Výsledok bol ozaj božský. 

Poháre som fotila skoro za tmy, vonku, dnu neviem, do rána by určite nevydržali, rýchlo sa zjedli. Úsmev

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama