reklama

škorica na chudnutie?

sykorka.7 , 11. 04. 2012 - 12:46

reklama

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, čo je natom pravdy, že škorica má blahodarný vplyv na naše trávenie a dokonca nám môže pomôcť pri chudnutí?! Je to naozaj pravda, alebo len taký mýtus? čo si o tom myslíte? Ako často ju mám užívať, resp. mám si ju pridávať do jedla?


reklama


reklama

lienka, St, 11. 04. 2012 - 13:51

som citala u Bukovskeho, že škorica znižuje tlak 1/2-1lyžička denne 40dni treba uživať

Peter Minárik, Pi, 20. 04. 2012 - 13:18

ŠKORICA má mnoho zdravotných benefitov a jej pravidelnú konzumáciu možno každému iba odporúčať. Už v staroveku vedeli o blahodarných účinkoch škorice, a preto si ju mimoriadne cenili. V dávnych časoch sa škorica používala nielen ako korenina, ale aj ako prírodné liečivo. Škoricové korenie sa vyrába z vysušenej kôry škoricovníka. Všetci dobre poznáme typické hnedé roličky alebo paličky vysušenej škoricovej kôry, pomletím ktorých sa získa jemný hnedý prášok s typickou škoricovou arómou.
Ako pri každej potravine, surovine alebo pochutine, aj pri škorici možno jej blahodarné účinky odvodiť od jej nutričného zloženia. Škorica obsahuje nie jednu, ale niekoľko desiatok prospešných a zdravých živín. Jednou z nich je kyselina škoricová a najmä jej aldehyd, ktorému sa pripisuje protizápalový a proti zrážavý účinok. Extrakty zo škorice účinkujú proti patogénnym plesniam i baktériám. Vďaka ďalším látkam sa pri škorici dokázal účinok potláčajúci rast nádorov v laboratórnych podmienkach. Veľmi dôležitou vlastnosťou škorice je jej schopnosť potláčať zvyšovanie hladiny cukru v krvi po jedle. Táto vlastnosť škorice, priaznivá predovšetkým pre diabetikov, sa pripisuje látkam s antioxidačným účinkom, takzvaným polyfenolom a katechínom. Tieto látky zlepšujú „prácu“ inzulínu tým, že zvyšujú citlivosť tkanív (ich receptorov) na inzulín, následkom čoho sa lepšie spracuje krvný cukor (glukóza), a to najmä v pečeni a vo svaloch.
Proti zrážavé (anti trombotické) vlastnosti škorice sú dôsledkom jej účinku na krvné doštičky (trombocyty). Škorica totiž znižuje pohotovosť trombocytov k zhlukovaniu (agregácii), ktoré je nevyhnutné pre vznik krvnej zrazeniny (trombu).
Protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti škorice sú okrem iného dôsledkom jej schopnosti inhibovať v tkanivách a bunkách tvorbu tzv. tromboxanu A2, čo je jednou z molekúl bohatej kaskády zápalových procesov.
V neposlednom rade škorica obsahuje cennú vlákninu a je dobrým zdrojom niektorých minerálnych a stopových látok (vápnik, mangán). Vápnik aj vláknina majú ochranný vplyv na bunky hrubého čreva, pretože sú schopné viazať a stolicou odstrániť soli žlčových kyselín, ktoré tieto bunky poškodzujú a môžu byť príčinou zvýšeného rizika rakoviny hrubého čreva a konečníka. Navyše sa odstránením týchto solí zlepšuje metabolizmus cholesterolu a znižuje riziko hypercholesterolémie, aterosklerózy a následných závažných chorôb srdca a ciev. Vláknina zo škorice je však dobrá aj ako prostriedok, ktorý prináša úľavu pri takej prostej poruche, akou je zápcha alebo hnačka.
Škorica sa pokladá za bezpečnú pochutinu a americký úrad pre dohľad a kontrolu liekov a potravín (FDA) zaradila škoricu medzi tzv. GRAS látky (pozn: „GRAS“ = Generally Recognized As Safe).
Ako vidíte, škorica má mnoho priaznivých účinkov, medzi iným je vhodným potravinovým doplnkom pri redukcii nadváhy, cukrovke, hypercholesterolémii a ateroskleróze, a slúži aj ako preventívna (funkčná) potravina pri znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva a konečníka, alebo je dobrým pomocníkom pri črevnej zápche i hnačke.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama