
Aanička | Dusené mäso
Moja svokra toto jedlo volá mäso na šťave. Je to univerzálny recept, do ktorého môžete podávať s ryžou, cestovinou, haluškami i zemiakmi.
1 | kilogram | mäso |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄2 | čajová lyžička | mleté korenie |
1⁄2 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
1⁄2 | čajová lyžička | mletá rasca |
2 | polievkové lyžice | olej |
mrkva | ||
karfiol | ||
zelená fazuľka |
Výborne chutí s rôznymi prívarkami, dá sa robiť skoro z ľubovoľného mäsa. Kto chce môže pridať aj rôznu zeleninu. Rovnaký recept a stále iné jedlo.
Teraz som použila morčacie horné vykostené stehná. Výborné bude aj bravčové pliecko, hovädzie mäso, vykostené kuracie stehná .... Proste to, čo vám chutí.
V recepte som použila morčacie stehno horné bez kosti a kože. (Tie môžete použiť na vývar) Alebo použite bravčové pliecko, kuracie stehná.... Mäso nakrájajte na kocky veľkosti asi 1,5 cm. V mise posypte soľou, korením, paprikou, rascou a múkou. Dobre premiešajte, aby sa všetky kocky obalili.
Cibuľu očistite, rozkrojte a nakrájajte na jemná plátky. Ak chcete výdatnejšiu omáčku, kľudne použite dve cibule.
V hrnci alebo na panvici rozohrejte olej, pridajte obalené mäso a orestujte. Pridajte nakrájanú cibuľu. Chvíľu miešajte. Prikryte pokrievkou a nechajte na miernom plameni dusiť. Občas premiešajte.
Ak chcete pridať zeleninu, tak ju očistite, nakrájajte na primerané kúsky (mrkva na hrubšie plátky, karfiol na ružičky, fazuľka na kratšie kúsky) Asi pol hodiny pred dodusením pridajte k mäsu a duste spolu.
Podľa mojej skúsenosti mäso vždy pustí dostatok tekutiny. Ak chcete viac omáčky, pridajte trochu vývaru alebo aj len obyčajnej vriacej vody. Omáčka ktorá vznikne, je vďaka múke už mierne zahustená.
Každé mäso má inú dobu prípravy - kuracie stehná stačí dusiť pol hodiny. Morčacie a bravčové mäso bude potrebovať asi hodinu až hodinu a pol. Najdlhšie sa pripravuje hovädzie mäso - asi 1 a pol až dve hodiny.
Podávať môžete s ľubovoľnou prílohou, veľmi chutí aj s čerstvým chlebíkom alebo bagetkou. A výborná je aj napríklad s tekvicovým alebo akýmkoľvek iným prívarkom. Zvyšok môžete doplniť varenou ryžou a máte rýchle rizoto na slovenský spôsob
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty