
M.á.r.i.a | Hovädzie na čiernom pive
Z hovädziny rada používam močing (kliška, glejku, nožina) lebo je to mäsko šťavnaté, rýchlejšie sa uvarí do mäkka.
750 | gramov | hovädzie mäso |
2 | kusov | cibuľa |
1 | kus | mrkva |
3 | strúčiky | cesnak |
3 | kusov | stonkový zeler |
3 | polievkové lyžice | masť |
3 | polievkové lyžice | paradajkový pretlak |
1 | polievková lyžica | cukor krupica |
1 | polievková lyžica | Worcester omáčka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄2 | čajová lyžička | rasca |
5 | kusov | nové celé korenie |
5 | kusov | čierne korenie celé |
2 | kusov | bobkový list |
500 | millilitrov | čierne pivo |
200 | millilitrov | vývar |
1 | plátok | maslo |
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nasekáme na drobno, cesnak na plátky. Mrkvu nastrúhame na väčších slzičkách, stonky stonkového zeleru nakrájame na malé kúsky a môžeme začať.
Roztopíme masť a dáme do hrnca ako prvé mäso. Opečieme aby sa zatiahlo. Vyberieme ho a do výpeku dáme dusiť najprv cibuľu, pridáme mrkvu, cesnak a chvíľku podusíme.
Zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať. A potom pridáme soľ, guličky korenia bobkový list, pretlak, worcester a dobre spolu premiešame.
Do tejto zmesi dáme naspäť mäso a pridáme kúsky stonkového zeleru. Zalejeme pivom - mäso by malo byť zaliate, privedieme do varu, prikryjeme a necháme dusiť do mäkka. Občas premiešame a prilievame vývar aby bolo mäsko stále zaliate.
Ak je kvalitný močing stačí mu 45 - 60 min a bude sa rozpadávať. Keď je mäso mäkké opäť ho vyberieme a omáčku prepasírujeme. Vmiešame plátok masla a podľa chuti dosolíme, okoreníme mleté čierne korenie, môžeme pridať aj chilli kto má rád.
Podávala som so zemiakovými placičkami podľa tohoto receptu, len teraz som ich robila malé a rýchlo vysmažila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty