
dasa_ | Kysnuté ríbezľové koláčiky s tvarohom
Pri týchto koláčikom som skúšala znížiť v ceste množstvo droždia a predĺžiť dobu kysnutia tým, že som cesto dala na noc do chladničky.
250 | gramov | hladká múka |
4 | gramov | soľ |
40 | gramov | cukor |
125 | gramov | mlieko |
65 | gramov | olej |
8 | gramov | droždie |
2 | kusov | žĺtok |
Plnka 1: | ||
1 | hrnček | ríbezle |
2 | polievkové lyžice | cukor |
Plnka 2: | ||
250 | gramov | jemný tvaroh |
200 | millilitrov | mlieko |
3 | polievkové lyžice | cukor |
2 | polievkové lyžice | Zlatý klas |
1 | kus | vanilkový cukor |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
Múku zmiešame soľou a preosejeme. Pridáme kvások, olej, rozmiešané žĺtky a spracujeme na cesto. Prikryjeme v miske napríklad pokrievkou alebo fóliou a dáme kysnúť do chladničky aspoň na jednu noc.
Ak chceme piecť rýchlejšie, tak cesto pripravíme klasicky, použijeme polku kocky droždia a necháme kysnúť pod utierkou asi hodinu.
Plnka 1: Ríbezle alebo akékoľvek iné drobné ovocie (josta, maliny, černice ) umyjeme, zasypeme cukrom a asi 5 minút dusíme v hrnci. Necháme vychladnúť.
Plnka 2: Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustejší puding, trochu viac ocukrený. Do vychladnutého zamiešame tvaroh, ideálne jemný.
Ráno vyberieme cesto z chladničky a necháme asi pol hodiny oddychovať pri izbovej teplote.
Rúru predhrejme na 180 stupňov.
Vyvaľkáme na plát hrubý asi 1cm a vykrajujeme kolieska. Mne z tohto množstva vyšlo 10 kúskov. Pomocou pohárika s menším priemerom vtlačíme do stredu kruh, do ktorého umiestnime náplň.

Celé koláčiky potrieme rozšľahaným žĺtkom. Do stredu umiestnime vždy lyžičku ovocnej náplne

Pomocou cukrárskeho vrecka alebo len tak lyžičkou umiestnime na ovocie tvarohovú náplň.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20-25 minút, prípadne podľa skúseností s vašou rúrou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty