balalajka | Tekvicové madlenky
Šťavnaté, sladké, ľahké, orieškami voňajúce malé kúsky. Len tak na zahrznutie k poobednej káve či čaju. Úplne jednoduchý koláčik vhodný na prípravu, kedy nemáte čas sa hrať s prípravou cesta. Jediná nevýhoda je hodinové čakanie na jeho odležanie.
Ingrediencie
| 60 | gramov | hladká múka |
| 15 | gramov | lieskové orechy |
| 8 | gramov | kukuričná múka |
| 1 | polievková lyžica | korenie na tekvicový koláč |
| 50 | gramov | cukor |
| 1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
| 45 | gramov | tekvicové pyré |
| 2 | polievkové lyžice | jogurt |
| 10 | gramov | javorový sirup |
| 75 | gramov | maslo |
| 1 | čajová lyžička | vanilkový cukor |
| 50 | gramov | čokoláda 80% |
Postup
Navážime si do misky všetky sypké ingrediencie, vrátane mletých orechov, rozpustíme maslo a zmiešame s tekutými prísadami. Potom to celé spojíme a riadne premiešame. Necháme hodinu odpočinúť v chladničke. Cesto bude pevnejšie, ale zas nie úplne.
Vymastíme formu na madlenky a do každej dáme 1,5-2 čajové lyžičky a dáme piecť na 170 stupňov na 12-15 minút, kým nezačnú okraje chytať zlatistú farbu.
Po vybratí necháme vychladnúť do formičke (madlenka je veeeeľmi krehká - rozpadne sa vám, ak ju vyberiete priskoro).
Po úplnom vychladnutí rozpustíme čokoládu nad parou. Do prázdnych formičiek dáme po 1 čajovej lyžičke čokolády a rozotrieme ju. Vtlačíme vychladnutú madlenku a necháme stuhnúť.
A potom už len vyklopíme a jeme.
Madlenky sú skvelé sú aj bez čokoládovej škrupinky.
12 kusov mi vyšlo, ale z tej čokolády polovica. Zas my musíme mať aj také aj také ... lebo aj Zet musí degustovať
a tej čokoládu netreba (niežeby sme jej nedopriali ). ![]()
Tie vyčokoládované formičky mi veľmi nedali spávať. Ver mi. Lebo takto dosiahneš relatívne rovnomerné očokoládovanie. Keď koláčik namáčam, tak je to obrblané celé, resp spodný okraj je u mňa nerovnomerný. A totok tí aziati nádherne mali urobené, tak som pogooglila a walla. ![]()
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrá si, že si sa k takému dopracovala
, asi na dvakrát umývaš formičky, ale výsledok stojí za to. ![]()
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teraz ma osvietilo, že ja mám silikónovú formu. A mama mi vravela, že či nacvičujem medvedie labky. Mi nenapadlo, že kovové všetci myslíte.
Tak pozor! Silikón odskúšaný - kov neviem, čo to urobí. Ale tak ak to strčíš do mrazáku teoreticky by to vyklepnúť nemal byť problém.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ako predpokladala som, ze to bolo robene v silikonovej forme akosi automaticky, len som to zle napisala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Waw, tie sú nádherné

Ta poleva robená priamo vo formičkách je pre mňa novinka.
Výsledok je efektný. Koľlko kúskov vyšlo z tejto dávky?