
dasa_ | Veľké osie hniezdo s kakaovou plnkou
Chutné kysnuté cesto, ktoré vďaka pridaniu mliečnej kaše ostáva dlho čerstvé. Nám doma hniezdo vydržalo 3 dni a bolo stále ako čerstvé. Dlhšie sme neskúšali, lebo už nebolo
Ingrediencie
Kaša: | ||
100 | gramov | mlieko |
20 | gramov | hladká múka |
Cesto: | ||
470 | gramov | hladká múka |
5 | gramov | soľ |
100 | gramov | olej |
250 | gramov | mlieko |
40 | gramov | cukor |
2 | kusov | žĺtky |
1 | kus | droždie |
Plnka: | ||
50 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | Granko |
Na potretie: | ||
kus | žĺtko | |
Poleva: | ||
2 | polievkové lyžice | mlieko |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
Postup
Najskôr pripravíme kašu. Do malého hrnca dáme mlieko a múku. Za stáleho miešania zohrievame, kým nezačne kaša hustnúť, asi do teploty 65 stupňov. Odstavíme z ohňa a necháme vychladiť na izbovú teplotu
Mlieko určené na cesto zmiešame s cukrom, jemne ohrejeme a pridáme droždie. Necháme naštartovať. Olej zmiešame so žĺtkami.
Múku so soľou preosejeme do misy, pridáme kvások, olej s rozmiešanými vajcami a vychladenú kašu. Spracujeme cesto. Je trochu redšie, netreba sa toho báť. Vďaka tekutine pridanej v kaši bude cesto dlho vláčne.
Cesto necháme kysnúť cca 60 minút.
Príprava plnky: zmäknuté maslo vymiešame s Grankom alebo s 3PL cukru a 1 PL kakaa alebo škorice
Tortovú formu o priemere 22 cm vyložíme papierom na pečenie alebo dobre vymastíme.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Hrúbka cesta je asi 3mm. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku po celej ploche až do krajov..
Cesto rozkrájame na dlhé pásy so šírkou rovnajúcou sa výške formy. Pri krájaní som si pomohla papierom na pečenie, aby boli diely rovnaké

Pásy cesta začneme postupne točiť do veľkej rolády. V určitom okamžiku cesto vložíme do formy a posledné pásy už točíme priamo vo forme

Cesto vo forme necháme kysnúť ešte 30 minút. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 35 - 40 minút podľa vašej rúry.
Zmiešame mlieko a práškový cukor a upečené hniezdo ešte horúce potrieme po povrchu.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Brokolicové fašírky
Alica7 | Brokolicové fašírky
Brokolicové fašírky
Chutné a zdravé zeleninové fašírky s brokolicou a mrkvou.
Jednoduchá a rýchla jahodová dreň
dasa_ | Jahodová dreň
Jednoduchá a rýchla jahodová dreň
Jednoduchý a veľmi rýchly spôsob spracovania jahôd, ktorý poteší najmä všetky deti.