
M.á.r.i.a, Vanilkové creme brulee
Francúzky dezert, ktorý si našiel miesto aj v iných krajinách.Základom Creme brulee je custard a karamelová krusta. Custard je zmes smotany, cukru a žĺtok, ktorý sa začal dochucovať napr. vanilkou, citrónom, škoricou, čokoládou...
500 | millilitrov | smotana na šľahanie 40 % |
150 | gramov | cukor krupica |
1 | kus | vanilkový lusk |
5 | kusov | žĺtok |
Vanilkový lusk prekrojím po dĺžke, vyberiem jadierka a všetko dám do smotany. Nechám zohrievať na miernom ohni kým nebude horúca. Odstavím.
Medzi tým si vyšľahám žĺtka s cukrom (odoberiem 4 čl a nechám si na vrch) do svetlej peny. Pridám do peny asi 1 dl teplej smotany, vymiešam a vlejem do zvyšnej smotany, z ktorej sme vybrali vanilkový lusk.
Smotanovú hmotu nalejem do 4 vhodných misiek, položím ich do hlbokého pekáčika a nalejem vodu tak aby bola polovice misiek. Dám do vyhriatej rúry na 170° a pečiem približne 40 min., keď skúsim palcom stred musí byť tuhý. Nechám vychladnúť a dám najlepšie je cez noc do chladničky.
Pred podávaním posypem vrch cukrom aby bol jemne prikrytý a oflambujem pištoľou. Ak nemáte flambovaciu pištoľ, stačí si zapnúť rúru na gril a dať plech s miskami asi 2-3 cm od vrchu a nechať skaramelizovať na 5 min.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty