reklama

Vanilkové creme brulee

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 16. 11. 2022 - 15:15 - Recepty M.á.r.i.a
Vanilkové creme brulee, Poháre, pudingy, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a, Vanilkové creme brulee


reklama

Francúzky dezert, ktorý si našiel miesto aj v iných krajinách.Základom Creme brulee je custard a karamelová krusta. Custard je zmes smotany, cukru a žĺtok, ktorý sa začal dochucovať napr. vanilkou, citrónom, škoricou, čokoládou...

Ingrediencie
500 millilitrov smotana na šľahanie 40 %
150 gramov cukor krupica
1 kus vanilkový lusk
5 kusov žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Vanilkový lusk prekrojím po dĺžke, vyberiem jadierka a všetko dám do smotany. Nechám zohrievať na miernom ohni kým nebude horúca. Odstavím.

Medzi tým si vyšľahám žĺtka s cukrom (odoberiem 4 čl a nechám si na vrch) do svetlej peny. Pridám do peny asi 1 dl teplej smotany, vymiešam a vlejem do zvyšnej smotany, z ktorej sme vybrali vanilkový lusk.

Smotanovú hmotu nalejem do 4 vhodných misiek, položím ich do hlbokého pekáčika a nalejem vodu tak aby bola polovice misiek. Dám do vyhriatej rúry na 170° a pečiem približne 40 min., keď skúsim palcom stred musí byť tuhý. Nechám vychladnúť a dám najlepšie je cez noc do chladničky.

Pred podávaním posypem vrch cukrom aby bol jemne prikrytý a oflambujem pištoľou. Ak nemáte flambovaciu pištoľ, stačí si zapnúť rúru na gril a dať plech s miskami asi 2-3 cm od vrchu a nechať skaramelizovať na 5 min.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama