Nákyp zo pšena s tvarohom

Popis

Inšpirácia v tomto pôstom období ....pšeno - proso - jáhle (česky) surovina, ktorá sa bežne využívala v kuchyniach našich prastarých starých mám sa opäť objavuje v našich jedálničkoch. Jej využitie je bohaté či už na slano alebo sladko, tento raz ponúkam sladkú verziu vhodnú ako raňajky, ako  zdravá mňamka pre deti na desiatu,olovrant ale aj ak sladký obed ..

Nákyp zo pšena s tvarohom - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 15 minút
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

1šálkaproso
2šálkyvoda,štipka soli
1polievková lyžicamaslo
250gramovtvaroh
2kusyvajce
3polievkové lyžicemed
1⁄2čajová lyžičkaskorica
3polievkové lyžicemleté orechy
1⁄2kuscitrón - kôra

Inštrukcie

Pšeno si prepláchneme horúcou vodou aby sme ho zbavili horkosti, zalejeme vodou so štipkou soli a dáme variť. Varíme 10 min., odstavíme z ohňa (ja zvyknem na pokrievku ešte dať poskladanú utierku) necháme dôjsť 10 - 15 min.. Ešte do teplého pšena vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtka s medom, citr. kôrou a škoricou, pridáme do tvarohu. Bielka vyšľahať do tuhého snehu. Pšeno spojíme s tvarohou hmotou a zľaha vmiešame do hmoty sneh. Zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme pšenovú hmotu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st., pečieme 35 - 45 min. záleží na rúre.

Podávame s ovocím podľa chuti, ja som prevaria višňový kompót s trochou zlatého klasu. 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok