Inšpirácia v tomto pôstom období ....pšeno - proso - jáhle (česky) surovina, ktorá sa bežne využívala v kuchyniach našich prastarých starých mám sa opäť objavuje v našich jedálničkoch. Jej využitie je bohaté či už na slano alebo sladko, tento raz ponúkam sladkú verziu vhodnú ako raňajky, ako zdravá mňamka pre deti na desiatu,olovrant ale aj ak sladký obed ..
1 | hrnček | pšeno |
2 | hrnčeky | voda |
štipka | soľ | |
1 | polievková lyžica | maslo |
250 | gramov | tvaroh |
2 | kusov | vajce |
3 | polievkové lyžice | med |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica |
3 | polievkové lyžice | orechy |
1⁄2 | kus | citrón |
Pšeno si prepláchneme horúcou vodou aby sme ho zbavili horkosti, zalejeme vodou so štipkou soli a dáme variť. Varíme 10 min., odstavíme z ohňa (ja zvyknem na pokrievku ešte dať poskladanú utierku) necháme dôjsť 10 - 15 min.
Ešte do teplého pšena vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtka s medom, citr. kôrou z polovice citróna a škoricou, pridáme do tvarohu spolu s mletými orechmi.
Bielka vyšľahať do tuhého snehu. Pšeno spojíme s tvarohovou hmotou a zľahka vmiešame do hmoty sneh.
Zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme pšenovú hmotu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st., pečieme 35 - 45 min. záleží na rúre.
Podávame s ovocím podľa chuti, ja som prevaria višňový kompót s trochou zlatého klasu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
dasa_
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
Milujem túto omáčku, pripomína mi detstvo. Okrem klasickej sladkokyslej verzie s kôprom môžete vyskúšať aj verziu s medvedím cesnakom
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.