Nákyp zo pšena s tvarohom

Pridal/a M.á.r.i.a

Inšpirácia v tomto pôstom období ....pšeno - proso - jáhle (česky) surovina, ktorá sa bežne využívala v kuchyniach našich prastarých starých mám sa opäť objavuje v našich jedálničkoch. Jej využitie je bohaté či už na slano alebo sladko, tento raz ponúkam sladkú verziu vhodnú ako raňajky, ako  zdravá mňamka pre deti na desiatu,olovrant ale aj ak sladký obed ..

Nákyp zo pšena s tvarohom - recept
Porcie
Porcie
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 15 minút
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

1hrnčekpšeno
2hrnčekyvoda
 štipkasoľ
1polievková lyžicamaslo
250gramovtvaroh
2kusyvajce
3polievkové lyžicemed
1⁄2čajová lyžičkaškorica
3polievkové lyžiceorechy
1⁄2kuscitrón

Inštrukcie

Pšeno si prepláchneme horúcou vodou aby sme ho zbavili horkosti, zalejeme vodou so štipkou soli a dáme variť. Varíme 10 min., odstavíme z ohňa (ja zvyknem na pokrievku ešte dať poskladanú utierku) necháme dôjsť 10 - 15 min.

Ešte do teplého pšena vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtka s medom, citr. kôrou z polovice citróna a škoricou, pridáme do tvarohu spolu s mletými orechmi.

Bielka vyšľahať do tuhého snehu. Pšeno spojíme s tvarohovou hmotou a zľahka vmiešame do hmoty sneh.

Zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme pšenovú hmotu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st., pečieme 35 - 45 min. záleží na rúre.

Podávame s ovocím podľa chuti, ja som prevaria višňový kompót s trochou zlatého klasu. 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok