reklama

Nákyp zo pšena s tvarohom

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 04. 03. 2021 - 10:46 - Recepty M.á.r.i.a
Nákyp zo pšena s tvarohom, Sladké jedlá, recept, M.á.r.i.a

reklama

Inšpirácia v tomto pôstom období ....pšeno - proso - jáhle (česky) surovina, ktorá sa bežne využívala v kuchyniach našich prastarých starých mám sa opäť objavuje v našich jedálničkoch. Jej využitie je bohaté či už na slano alebo sladko, tento raz ponúkam sladkú verziu vhodnú ako raňajky, ako  zdravá mňamka pre deti na desiatu,olovrant ale aj ak sladký obed ..

Ingrediencie
1 hrnček pšeno
2 hrnčeky voda
  štipka soľ
1 polievková lyžica maslo
250 gramov tvaroh
2 kusov vajce
3 polievkové lyžice med
1⁄2 čajová lyžička škorica
3 polievkové lyžice orechy
1⁄2 kus citrón
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pšeno si prepláchneme horúcou vodou aby sme ho zbavili horkosti, zalejeme vodou so štipkou soli a dáme variť. Varíme 10 min., odstavíme z ohňa (ja zvyknem na pokrievku ešte dať poskladanú utierku) necháme dôjsť 10 - 15 min.

Ešte do teplého pšena vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtka s medom, citr. kôrou z polovice citróna a škoricou, pridáme do tvarohu spolu s mletými orechmi.

Bielka vyšľahať do tuhého snehu. Pšeno spojíme s tvarohovou hmotou a zľahka vmiešame do hmoty sneh.

Zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme pšenovú hmotu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st., pečieme 35 - 45 min. záleží na rúre.

Podávame s ovocím podľa chuti, ja som prevaria višňový kompót s trochou zlatého klasu. 

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 15 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama