
Inšpirácia v tomto pôstom období ....pšeno - proso - jáhle (česky) surovina, ktorá sa bežne využívala v kuchyniach našich prastarých starých mám sa opäť objavuje v našich jedálničkoch. Jej využitie je bohaté či už na slano alebo sladko, tento raz ponúkam sladkú verziu vhodnú ako raňajky, ako zdravá mňamka pre deti na desiatu,olovrant ale aj ak sladký obed ..
1 | hrnček | pšeno |
2 | hrnčeky | voda |
štipka | soľ | |
1 | polievková lyžica | maslo |
250 | gramov | tvaroh |
2 | kusov | vajce |
3 | polievkové lyžice | med |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica |
3 | polievkové lyžice | orechy |
1⁄2 | kus | citrón |
Pšeno si prepláchneme horúcou vodou aby sme ho zbavili horkosti, zalejeme vodou so štipkou soli a dáme variť. Varíme 10 min., odstavíme z ohňa (ja zvyknem na pokrievku ešte dať poskladanú utierku) necháme dôjsť 10 - 15 min.
Ešte do teplého pšena vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtka s medom, citr. kôrou z polovice citróna a škoricou, pridáme do tvarohu spolu s mletými orechmi.
Bielka vyšľahať do tuhého snehu. Pšeno spojíme s tvarohovou hmotou a zľahka vmiešame do hmoty sneh.
Zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme pšenovú hmotu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 st., pečieme 35 - 45 min. záleží na rúre.
Podávame s ovocím podľa chuti, ja som prevaria višňový kompót s trochou zlatého klasu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Veľkonočná paska
Kamila | Veľkonočná paska - recept
Veľkonočná paska
Fotorecept na tradičnú veľkonočnú pasku. Recept na kysnutý veľkonočný koláč, ktorý na sviatočnom stole na Veľkú noc jednoducho nesmie chýbať.
Bratislavské rezy
Alica7 | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Klasické a chutné bratislavské rezy ako ich poznáme z cukrárne.