reklama

Čo variť cez prázdniny?

Kamila , 06. 07. 2016 - 09:50

reklama

Tradičná otázka nás mám uprostred prázdnin. Máme dom plný detí, menších, väčších, akčných, sediacich pri PC aj nudiacich sa, ale všetky sú hladné a chcú obedovať. Chichocem sa Vôbec nechápem prečo. Poniektoré staršie si možno aj navaria. Tak či tak, deň čo deň vyskakuje mnohým z nás otázka "Čo dnes uvariť?"

Ideme sa aj tieto prázdniny spoločne inšpirovať ako každý rok?

Ja som od piatku stihla spraviť vyprážaný karfiol, zemiakový prívarok,

kurča pečené v šľahačkovej smotane

Kurča pečené na smotanena druhý deň už neostalo všetkým, tak som deťom robila ryžu v mlieku, včera len tak narýchlo, rezance s tvarohom, dnes budú bryndzové halušky

a tuším už mi došla fantázia. Zišlo by sa aj zdravšie verzie, len to by som musela variť na dvakrát ...

Dievčatá, čo varíte tento týždeň vy?

 


reklama


reklama

dasa_, St, 06. 07. 2016 - 11:27

piatok - špagety s pestom, na večeru tuším cekynové placky, ale mohla som si to sama pojesť....

sobota - ani za svet si nedokážem spomenúť, len viem, že na večeru som robila "cigánsku" bravčové rezne naklepané, okorenené, z jednej strany horčica, opečené. žemľa a šalát

aha, už viem, nové zemiaky uvarené v šupke, rozpučené, na to mozarella, paradajka a slanina a zapečené v rúre

nedela - rezancová, kuracie prsia so zemiakmi a nejaká zelenina k tomu

pondeok - šalátová polievka, maso ostalo  z nedele, len pre zmenu ryža a na večeru klobása z mangalice

utorok - fazulkový perkelt

dnes budú cestoviny so syrovou omáčkou

zajtra vyprážané filé

v piatok niečo múčne, ešte netuším, čo presne

anjeli, St, 06. 07. 2016 - 15:11

Ja som sa naučila variť podľa takejto šablóny:

nedeľa a pondelok je jedno a to isté - čo navarím v nedeľu, ohrejem v pondelok Chichocem saa 100% to je nejaké mäso na nejaký spôsob s nejakou prílohou Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

utorok - buďto niečo zo zeleninou /lečo, niečo s cukety, karfiol a pod./ prípadne zemiakové placky, francúzske zemiaky, langoše, granatír... alebo sladké /palacinky, buchty, dukátové buchtičky, slíže nasladko, šulance/. Ak vyjde, máme aj na druhý deň, ak nie, tak pokračujem...Veľký úsmev

Streda resp. štvrtok - zase mäso, pretože môj najstarší už otravuje s otázkou: "Dnes nie je mäso?" takže zvyčajne v strede týždňa je buďto: prívarok s niečím mäsitým Chichocem sa, paprikáš, perkelt, pečienka, rybička...

Piatok /ak nevystalo z predchádzajúceho dňa/ alebo sobota- cestoviny na akýkoľvek spôsob s omáčkou, zapekané, len tak s kečupom a syrom... alebo pizza, vysmažený syr.

K tomu si uvarím polievku z môjho zoznamu /ktorý visí na chladničke celý rok a polievky sa obmieňajú - zeleninové, mliečne, strukovinové, s údeninou, kapustová a pod./

Jedine počas dovolenky alebo keď máme na niečo iné chuť, prípadne ma kopne múza, či ak sa mi nechce, tak v pohode pozmením.

Kamila, St, 06. 07. 2016 - 14:45

Dobre to máš vymyslené. Áno

anjeli, St, 06. 07. 2016 - 15:11

Hambím sano musela som niečo vymyslieť, keďže veľakrát nebol by problém navariť, ale vymyslieť, čo navariťChichocem sa

púpavienka, St, 06. 07. 2016 - 16:16

Neviem, ale ja také nepoznám. Možno ked som bola mladá mamina tak som tiež tuho rozmýšľala čo variť. No skoro 40 rokov to neriešim, ja mám toľko možnosti na varenie že mi celý život nestačí a tak som sa vždy prispôsobila tomu čo bolo, čo som kúpila, čo chladnička či mraznička dá a tam sa vždy niečo našlo. S tým som prestala mať problém ked som pochopila že si viem navariť aj na tri dni, viem boli sme iba 4. Mäso som dusila ale vedela som že sa bude podavať min. na dvojako. Odložila som si ešte nedokončené mäsko do chladničky a ostatné som urobila ako sa mi žiadalo. Na druhý či tretí deň som urobila prívarok a k tomu bolo mäsko so šťavičkou alebo rizoto. Mám rada aj mäso s kosťou a tak trošku mäska a kosť na cibuľku, nejaká zelenina, zemiak, huby alebo čo dom dá, niekedy aj mrveničku, vňaťka a polievka ktorú miluju všetci aj návštevy.

Teraz som sama a rada varím jedla z jedného hrnca.

Moje momentálne najobľubenejšie. Na cibuľke trošku udusím na kocky pokrajané mäsko, stačí mi troška, teraz som mala kuriatka tak aj tie, nakrajala som na križalky zemiakym okorenila, osolila a dala dusiť trošku podliate vodou. No ale chybala mi zelenina a tak som nakrajala nakoniec ešte brokolicu a vmiešala, nakoniec som si to posypala syrom. Neviem sa dojesť.

Alebo varím polievky s mäsom niečo ako minestrone, len si mäso obmením. Milujem varené mäso,   takže dodržujem dietu a ešte mi to chutí. Vždy pridam nejakú lušteninu, zeleninu. zemiak, geršňu a pod. nerobím zapražku ale ak sa mi chce tak dám za lyžicu krupice. Teraz som urobila s bylinkami, ale kôpor mi dosť prerážal. Tie krúpy nikto z mojich nechcel a mne vždy chutili, takže teraz veľmi často.

No min. 2x do týždňa mám zapečené žemle či chlieb. Prišla som na to že tie bagetky alebo len chlieb, niečo čo mám doma šunka, syr alebo iba syr a nechám zapiecť. Rýchlovka a minule návšteva nešetrila chválou. No mám rada lepšie syry aby dodali aj chuť. Aj teraz som piekla bagetky a už mám v mrazničke odložené pre nečakanú lenivosť alebo návštevu.

No a znovu som prepadla čevapčiči a konečne ich u nás majú celkom dobre takže nemusím mlieť ani mäso. To máme radi ako klasika, cibuľa, horčica a nemastené zemiaky. Pre mňa rýchla a dobra večera či obed, ked došli čevapčiči tak to nahradila klobaska.

Skoro som zabudla, konečne mi chutia cestoviny. Varím ich ale spolu s omáčkou či už s mäskom alebo nie. Takto ich viem zjesť a aj mi chutia. Ostali zemiaky, tak rýchlo granadír alebo niečo na sladko, šuľance a pod.

dasa_, St, 06. 07. 2016 - 18:36

mám jednu kuchárku - tam akože radí mama svojej dcére. A poúča ju, že správna kuchárka, keď ide dusiť bravčové kocky na cibuľke, vždy aspoň 2 kg (záleží na veľkosti rodiny). Lebo to len samé sa da s prílohou, potom ako paprikáš s haluškami, ako rizoto, ako segedín, prípadne aj guľáš, aj koložvárska kapusta je podobná. Alebo   k prívarku. S rôznou zeleninou, napríklad hráškom v smotanovej omáčke, s paprikou a paradajkou.... Možnosti by bolo nemálo....

 

M.á.r.i.a, St, 06. 07. 2016 - 19:44

Všetko si mi to zobrala "z pera" tlieskam Ti Tlieskam, to más naučil život a možno aj naše maminy...teda mňa tá moja isto. Vždy sa dá niečo vyšpekulovať a prispôsobiť chuti hlavne detí teda my už vnúčatám...u nás ide hrášková, paradajková a rezančeková polievka...potom ryža, "guličky" ( to je tarhoňa) , kuracie,morčacie mäsko na akýkoľvek spôsob, plnená paprika,špenát, tekvica ...no a v neposlednom rada palacinky, pizza,ryžový nákyp,zemiakové placky a prím majú bryndzové pirohy a tvarohovo ovocné guľky s posýpkou podľa chuti. Tak dievčatá hurá s úsmevom k hrncom Váľam sa od smiechu po podlahe

zvonilka, St, 06. 07. 2016 - 19:29

Dnes som upiekla kuracie stehna,pecene mlade zemiacky+ryza,zajtra spagetti s pestom a kuracim masom,potom mam naplanove nalozit do marinady naklepane kuracie alebo morcacie prsia,na druhy den len upiect na oleji,k tomu ryza,zemiaky,kasa,salat,komu co chuti a potom sa uvidi,na com sa zhodnemeÚsmev

Dzeny, Pi, 08. 07. 2016 - 15:08

Ja mám novú vychytávku, ktorú varím 1x do týždňa - kelový prívarok s hraškou. Hraška je hrachová zmes na zahusťovanie, nenormálne mi to chutí. Hlavne mi vyhovuje, že mám prívarok za 30 min hotový a zje to aj chlap, ak mu na to hodím klobásku alebo mäso:)) Len voda, kel a  hraška, trochu soli, nejaké korenie podľa chuti. Žiadne zápražky a podobné veci, geniálne to je.

dasa_, Pi, 08. 07. 2016 - 15:46

no vidíš, hrašku som minule kúpila, len som zatiaľ nenašla príležitosť vyskúšať

Iwa, St, 13. 07. 2016 - 14:14

"Do kelu, kel!" by povedali moji trojhlasne a ani klobása by to nezachránila. Neviem, prečo majú takú averziu voči kelu.

púpavienka, St, 13. 07. 2016 - 14:20

No ja som si uvarila minule taký magľajs ale chutil úžasne a to aj nečakanej návšteve. Mám rada kel s hovädzím mäsom a varené zemiaky, ľahké, konečne nenadúvacie jedlo. No teraz som hovädie nemala a tak som podusila na cibuli bravčové kocky, pridala nakrajaný kel a aj nakrajané zemiaky, ochutené to bolo iba soľou, trochou pálivej papriky, rascou a strúčik cesnaku. Trošku som to podliala a nechala všetko dusiť. Po pol hodine z toho bolo veľmi chutné jedlo a to pán tvrdil že on kel nedokáže zjesť, ale vraj toto chutilo ako špenat a nie kel.

Vymyslela som si recept lebo už všetko zjednodušujem a tak to bolo na jednej panvici.

Lenka R, Ne, 10. 07. 2016 - 12:06

Najprv som chcela zaradiť medzi recepty , ale takto je to rýchlejšie Úsmev

Takže zaujímavý , zdravý tip - kaša z červenej šošovice, mrkvy a dala som aj jeden väčší zemiak / robí sa ako klasická zemiaková kaša, len okrem zemiakov dám aj mrkvu a varenú červenú šošovičku/

Ďalší tip - placky z kvaky - postup rovnaký ako pri zemiakových plackách , len použiješkvaku . Mňam . Boli fakt super.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a pre detičky super drink - do odšťavovača dať nakrájaný melón a jahody a trošku načančať Úsmev

 

A ešte do tretice - kvaka a baklažán upečený v rúre na pečiacom papieri a k tomu akékoľvek mäsko alebo rybka

Kamila, Po, 11. 07. 2016 - 20:30
Ta ty si aká šikovná.
gastanko2016, Ne, 10. 07. 2016 - 19:26

ja sa snažím v lete počas horúčav nevariť ÚsmevVäčšinou urobím nejaký šalát so syrom, tuniakom alebo kuracím mäskom. To si naložím dopredu do oleja a korenín a potom ho len narýchlo osmahnem. Tiež sa mi osvedčilo varenie rôznych obilnín - pohánka, bulgur, špalda, ktoré sú zdravé a rýchlo hotové. K tomu urobím dusenú zeleninu alebo nakrájam čerstvú. Na jeseň to potom dobehnem "zdravšími" verziami ako je pečená kačka či husÚsmev

Lili007 - Maria S., Po, 11. 07. 2016 - 15:58

Ja sa snazim pocas leta dostat do deti co najviac cerstve zeleniny a ovocia, ktore nam aktualne obdobie dopraje. Teraz napr. idu maliny, z ktorych robim mliecne koklejly, bublaniny, pudingy, malinovu penu k siskam ci palacinkam. 
Z riblezli si robime sirup. Z ceresni sme robili nas oblubeny fantasticky osviezujuci kolac - pudingos. Zaklad je piskotove cesto na ktore sa este pred pecenim vyleje coko puding a posype sa ceresnami. Po upeceni a vychladnuti sa natrie smotanou zmiesanou s cukrom...mnam mnam:-)
Samorzejme zeleninka sa musi tiez spracovat, takze na radu prichadzaju tekvicove privarky, kuracinka s grilovanou cuketou, leco, prave paradajkove polievky, plnena paprika, uhorkove salaty, plneny balkazan, pre rodicov grecky salat atd.
Deti miluju kukuricu, ktora sa zacina objavovat na trhu a podobne.
 

púpavienka, Po, 11. 07. 2016 - 17:52

No tak ja akurát robím segedin jednoducho som naň mala takú chuť. V poslednom čase varím v piatok a to mám aj na víkend ale potrebovala som niečo nezdravé.

Knedlík nemali v obchode a ja ho pre seba nebudem robiť a tak bude k chlebíku.

púpavienka, Po, 11. 07. 2016 - 18:43

No a tak znovu mi nie je dopriané, kúpila som kapustu a ked som otvorila sáčok tak bola celá hnedá a smrdela. Takže je znovu mäso na šťave a ku chlebíku. Mala by som si aspoň šalat urobiť.

fantika, Po, 11. 07. 2016 - 21:18

uff to varenie,teraz ked pracujem aj kazdý druhý víkend tak sa stáva ze to trochu flákam,ale tento víkend a tento týzden mám dovcu tak zajtra troska pokuchtím..aj viac druhov..Chichocem sacez víkend sme mali drobcovu oslavu,bola torta,zákusky/kúpené tentokrát/,navarila som za velký hrniec segedínu,domáce knedle a deckám sme objednali pizzu..robila som aj slané slimáciky z lístkového cesta+ slané pochutiny na stol,chipsy,tycinky atd..oslava sa vydarila,v nedelu a dnes sme dojedali a na zajtra som vymyslela ze spravímsmotanové kuracie prsia na sampinonoch+ halusky,a kel so zemiakmi a párockami a tiez kysnutý marhulový posúch,kedze máme bio marhule z maminkinej záhrady..Veľký úsmev snád bude na dva dni kedze sa isto dobre vypotím pri sporáku,lebo má byt hrozný hic..Vyplazený jazykpozajtra potom vymyslím co spravit na piatok a na víkend..

Iwa, St, 13. 07. 2016 - 14:22

Prešlo pár dní, z toho sme väčšinou boli na dovolenke a už mi dochádza fantázia. Teplé večere som zrušila, namiesto nich spravím šalát so syrom, s vajíčkami a pod., lebo sa mi zdá, že chlapi  jedia málo zeleniny... brblal hlavne starší, že radšej si dá suchý rožok Chichocem sa, len nie zeleninu, mladšiemu prekáža syr, tatovi bylinky a vňaťky. Obedy zatiaľ zachraňujú polievky - paradajková, zeleninová, strukovinové všakovaké, brokolicová, guláš, kurací vývar, cesnaková. Ale druhé jedlo sa nevedia dohodnúť. Asi ich dotlačím k tvorbe jedálnička Veľký úsmev a dáme si ho na nástenku ako v Pelíškoch.

dasa_, St, 13. 07. 2016 - 14:46

pýtala som sa známej, čo má 6 detí, jak zvláda varenie cez prázniny. Povedala, že na začiatku dá deťom do ruky pero a každý má právo napísať 1 jedlo, čo nezje v žiadnom prípade. Ostatné musí :)

 

zeleninový šalát by u nás skončil u juniora rovnako - radšej suchý rožok. Musím zeleninu pašovať rôzne do jedál

dasa_, St, 13. 07. 2016 - 14:50

v pondelok sme dojedali guľáš z rodinnej oslavy a na večeru bolo kuracie maso dusené v cukete s mrkvou - tu som rozmixovala prepasírovala a pridala k tomu hočicu. vyhlásila som to za horčicovú omáčku (pre odporcu zeleniny)

v utorok kuracie na prírodno s ryžou, cuketou a baklažánom pečenými v rúre, tzatziky, zelený šalát.

dnes pečené stehná so zemiakmi, restovana cukina, šalát.

Zajtra budú halušky so syrom, rybacia polievka pre zmenu zase s cukinou a zrejme aj dusený karfiol. Podľa výberu.

A v piatok sa chystáme na výlet, tak varenie nehrozí :)

Iwa, St, 13. 07. 2016 - 15:36

Tú "horčicovú" omáčku vyskúšam Chichocem sa Jáááj, starší vo Francúzsku v potravinách došiel, že si vybral suvenír za 1 euro - so spokojným výrazom na tvári dotrepal pohár Dijon horčice Váľam sa od smiechu po podlahe

Zajtra bude paradajková polievka a halušky s bryndzou alebo s kapustou. Stehná boli včera, dnes "čínske mäsko" = soté s ryžou. A od zajtra začínam so šalátmi na večeru.

púpavienka, St, 13. 07. 2016 - 16:09

No ja som dnes nevarila, ale upiekla som si fantastikuš roládku, síce trošku kyslú ale s makovým korpusom super.

Evka1223, St, 13. 07. 2016 - 21:40

jééééé......ja mak môžem, takmer vo všetkom Chichocem sa Neprezradíš rozpis na ten korpus margori?

Ď a k u j e m !!! Slnko

púpavienka, St, 13. 07. 2016 - 22:15

Evka to ja podľa Kamily, len prispôsobené mne. Takže na tento som dala 4 veľké vajcia, vyšľaháma sneh do ktorého prisypem kryšt. cukor 4 veľké lyžice potom pridávam po jednom žltka, na menšom stupni pridám 4 kopcovité lyžice maku a lyžicu hrubej múky a pol prášku do pečiva.

Zle sa mi rolada rolovala, teda chytila sa na papier, ale veľmi som chcela roladu takže nakoniec ok. Ja som dala iba 250gr. tvarohu jemného ale zniesla by raz toľko a ovocie zo záhrady - kyslejšie, plus vanilkový cukor a cukor do tvarohu. Takže úplne obyčajná ale chuť luxusná.

Evka1223, St, 13. 07. 2016 - 22:23

mak môže byť aj mletý....či radšej nemletý?

púpavienka, St, 13. 07. 2016 - 23:02

Mletý, to by vadilo ak bylo také množstvo z celého, ak máš s cukrom tak menej cukru do bielok.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama