Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami

Popis

Výborný ríbezľový koláčik, fantastická kombinácia, svieži výsledok.. Moje ríbezle sa konečne dočkali, myslím, že celkom dôstojnej podoby . Úsmev  

Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
55 minút

Ingrediencie

Korpus
7kusyvajec
7polievkové lyžicetrstinový cukor
4polievkové lyžicecelozrná špaldová (alebo klasická, alebo bezlepková, tú som použila ja)
3polievkové lyžicekakao (karob)
1čajová lyžičkaprášok do pečiva
Ovocná časť
1kuskvalitný ideálne domáci džem, väčší
1balíkpiškóty (väčšie balenie, moje boli bezlepkové)
500gramovríbezle (odhad)
1balíkčervené želé na 500 ml tekutiny
Smotanová náplň
250gramovmascarpone
250millilitrovsmotana na šľahanie
250gramovjemný tvaroh
1kusvanilkový cukor (1Pl trstinový cukor)

Inštrukcie

Korpus:

Bielky s cukrom vyšľaháme do snehu, krátko po jednom zašľaháme žĺtka. A už len ručne zľahka primiešame zmiešané, preosiate - múku, kakao a prášok do pečiva. Pečieme pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Ovocná časť:

Ríbezle umyjeme, odstopkujeme. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou džemu, na ktorý rozložíme piškóty. Vrch piškót opäť potrieme džemom, pre istotu, aby nám nevsiakli želé, ak v jej použití, ešte nie sme preborníčky. Hambím sa Na piškóty rovnomerne rozdelíme ríbezle.  Môžeme dať schladiť do chladničky.

Pripravíme žele, podľa návodu na obale, cukru vždy dávam menej. To chladnutie želé trvá vždy dlhšie ako 10 minút. Ideálne je liať ho na ovocie, keď hneď ako začne javiť prvé náznaky tuhnutia. Len sa treba obrniť trpezlivosťou. Pri želé na 250 ml tekutiny to ide celkom fajn, pri extra tuhom učím sa ... Takže ovocie zalejeme želé a dáme stuhnúť do chladničky.

Smotanová náplň:

Mascarpone so smotanou na šľahanie a cukrom vyšľaháme do tuha. Začíname na nižších otáčkach, postupne zvyšujeme, pozor však na prešľahanie. Na záver už len ručne primiešame tvaroh. Náplň rozotrieme na stuhnuté želé. Dáme schladiť do chladničky.

Poznámky

Inak keď tak rozmýšľam, želé časť môžete smelo vynechať. Ak máte veľa ríbezlí, môžete ich krátko rozvariť zahustiť kukuričným škrobom a použiť namiesto džemu, alebo želé. Fantázii sa medze nekladú.

Ja som svoj korpus upečený na klasickom veľkom plechu, trochu zrezala a vložila do menšieho plechu, kvôli tomu, že histaminová dcéra neje, nemôže ríbezle, jej som spravila kúsok s čočoriedkami, čuoriedkovym džemom. V korpuse som použila karob. Inak dávkovanie by malo výjst na celý plech, akurát na to veľkom, s tým želé už treba trošku viac praxe aby ostal na ovocí, nie na okarajoch plechu. ;) Treba vystihnúť ten správny okamih tuhnutia a až vtedy liať na ovocie.

Postup: 

Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 1
Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 2
Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 3
Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 4
Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 5
Smotanovo čokoládový zákusok s ríbezľami - recept postup 6
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok