Svieži malý koláčik, ktorý poteší naše chuťové kanáliky ...

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 40 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
Cesto: | ||
300 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | maslo |
100 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | vajce |
Citrónový krém: | ||
4 | kusy | citrón |
3⁄4 | hrnčeky | cukor krupica |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
3 | kusy | vajce |
4 | kusy | žĺtok |
4 | polievkové lyžice | maslo |
Inštrukcie
Zo surovín na cesto vypracujeme rýchlo kompaktné cesto, zabalíme do fólie a necháme 30 min. podpočívať v chlade. Potom natlačíme do formičiek a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. približne 7 - 10 min. záleží na veľkosti formičky. Formičky nevymasťujem. Nechám vychladnúť.
Z citrónov si vytlačím šťavu tak aby jej bolo 3/4 šálky a nastrúham na jemno kôru - 1 pl. Spolu s cukrom a soľou varíme na miernom ohni asi 5 min. tak aby sa rozpustil cukor. Necháme mierne vychladnúť. Zvlášť v kastróliku si vyšľaháme do peny vajíčka so žĺtkami a za stáleho šľahania pomaly prilievame citrónový sirup. Dáme varť na mierny oheň, varíme do zhustnutia za stáleho miešania. Potom krém recedíme cez jemné sitko aby sme sa zbavili citrónovej kôry prípadne vzniknutých hrudiek. Ešte do horceho zamiešame maslo, miešame kým sa nám krém nespojí. Necháme vychladnúť.
Upečené, vychladnuté košíčky naplníme krémom a ozdobíme. Ja som zdobila čokoládovými lístkami - umelé lístky si potriem trochu olejom, posypem kakaom a štetcom pár krát natriem rozpustenou čokoládou. Nechám stuhnúť, pomaly zlupnem lístok a hotovo. Dá sa to aj na zelených lístkov len teraz by som hľadala ako Maruška jahody .
Ak vám zvýši krém, dať do pohárika a v chladničke vydrží aj 3 týždne, použiť napri. na palacinky.