Paradajky dozreli naraz. Žiaľ, vďaka daždom ich veľa popraskalo. Chcelo to rýchle spracovanie, tak vznikla paradajková šťava. Samozrejme, dala by sa robiť aj inak, toto je jeden zo spôsobov.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | 1 hod, 30 minút |
Celkový čas | 1 hod, 35 minút |
Ingrediencie
2 | kilogramov | paradajka |
1 | čajová lyžička | soľ |
Inštrukcie
Paradajky umyjeme, nakrájame na drobnejšie kúsky a vložíme do hrnca, ideálne s hrubším dnom. Osolíme, prikryjeme a pomaly dusíme pol hodinu až hodinu. Prezreté paradajky samé pustia šťavu, netreba podlievať, len pozor, aby neprihoreli. Sem tam nezaškodí premiešať.
Všetko z hrnca prepasírujeme cez sitko. Pomáham si pri tom naberačkou, ak by bolo šťavy viac, existujú aj pasírovacie kolísky. Výslednú šťavu možeme ďalej variť, aby zhustla. Alebo rovno dať do vysterilizovaných pohárov, zatvoriť a sterilizovať. Ja rovno nalievam do pohárov.
Ja zatvorené poháre vkladám do hrnca, nalejem vodu aspoň do polovice pohárov, privediem k varu a varím aspoň 20 minút. Nechám vychladnúť.
Šťavu možno použiť napríklad na polievku, do omáčok. Alebo len tak vypiť. Je v podstate neochutená, iba jemne osolena. Môže sa použiť na rôzne spôsoby.