Zelená fazuľka patrí medzi moju najobľúbenejšiu zeleniny. Vždy sa veľmi teším na sezónu, lebo niet nad čerstvú, odtrhnutú z kríčku.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 35 minút |
Celkový čas | 45 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | zelená fazuľka |
200 | gramov | tekvica maslová |
3 | kusy | paradajka |
1 | kus | cibuľa |
3 | strúčiky | cesnak |
125 | mililitrov | olivový olej |
125 | mililitrov | voda |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | čierne mleté korenie |
1 | zväzok | bylinky |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
Inštrukcie
Zelená fazuľka patrí medzi moju najobľúbenejšiu zeleniny. Vždy sa veľmi teším na sezónu, lebo niet nad čerstvú, odtrhnutú z kríčku.
Fazuľka je varená v oleji. Tento spôsob sa často používa na úpravu zeleniny v Grécku. Na dovolenke v Turecku som sa dozvedela, že tento recept je obľúbený aj v rôznych tureckých regiónoch. Je naozaj výborná, skúste si ju pripraviť aj vy.
Fazuľku, tekvicu cibuľku a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame na kocky a na lyžici olivového oleja opekame, kým zmäkne. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky a opekáme spolu.
Tekvicu nakrájame na väčšie kocky a spolu s fazuľkou pridáme do panvice. Chviľu spolu opekáme. Pridáme paradajky nakrájané na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme a prilejeme zvyšok oleja (naozaj ho ide tak veľa), vodu. Necháme zavariť, prikryjeme a varíme do mäkka asi pol hodiny. Občas premiešame.
Nakoniec primešame na jemno nakrájané bylinky, chviľu prehrejeme a odstavíme. Kto má rád kyslejšie veci, môže pridať lyžicu citrónovej šťavy
Podávať môžeme teplé aj studené. ideálna príloha je chlieb, prípadne bageta.
Poznámky
Kombinácia mäty a kôpru spolu prekvapivo dobre ladila.