reklama

Nutelova diéta

Kamila , 14. 07. 2014 - 16:52

reklama

Aj keď názov je pokusom o odľahčenie témy, až tak veselo mi nie je, aj keď sa snažím ostať pozitívnou. Úvodom prázdnin najmladšie dieťa z ničoho nič začalo odmietať tuhú stravu. Nejdem rozoberať všetky detaily. Za dva týždne, čo sa také deje, mám predstavy o tom ako hľadať východisko. Od obehania lekárov, alternatívu, psychológa, po pokoj v rodine, viac času na dieťa. Trápi sa trochu aj nejakou virozou, ešte neviem nakoľko sa čo prelína. Túto etapu sme nazvali nutelovou dietou, lebo nutelu dieťa zvládne v pohode a ešte tak po kockách horkú čokoládu. Dostáva ich veľmi málo. Inak sme na minerálnej vode, vývaroch, symbolicky zje stred rožka, vianočku s maslom, trochu puding a odšťavujeme ovocie. Zvládne jedno odšťavené jablko, skúsim ešet nejaku sladkú zeleninu. Taký detail, Tinka má osem rokov, s jedením kus vymýšľala, ale toto je o inom, nezvláda jesť jedlá, ktoré mala rada. Nič dramatické sa u nás nedialo, aby nastala taká prudká zmena. Okrem jedenia je psychicky je celkom v pohode, na bruško sa nesťažuje, hladná je, hrdlo ju nebolí, asi ani prehltanie, problém pomenovať nevie ... Do ničoho ju nenútim.
Inak najlepší je starší syn, ktorý zahálasil, že aj oan začne odmeitať stravu aby mohlo mať nutelovu dietu. (giggle) :-D (rofl) Inak dieťa je veľa nedostane, bo ja zavisláčka jej zjem viac ako ona a to sa veľmi kontrolujem. (blush)

Dievčatá, chcela by som sa opýtať, či ste sa s podobným prípadom náhodou nestretli vo svojom okolí.


reklama


reklama

Tangy, Po, 14. 07. 2014 - 19:23

Kami, nestretla som sa priamo s tym, ze by dieta zacalo menej papat nahle, ale moje deti tiez jedia malo a teraz v lete ani nehovorim. Boli jednu noc u nasich a maminka bola prekvapena ako malo zjedia oproti ich bratrancovi, ktory je priblizne v ich veku. Dcerka ta zje vsetko, len v mensich porciach. Syn by bol cely den najradsej o ryzi (to som sa dozvedela, ked som sa ho v sobotu uz zufala pytala, co mam varit, ked znova nezjedol obed). Cerealie, sladke jedla sme mu museli zatrhnut. Lenze on ma aj traviace tazkosti. Z nicoho nic ho zacne boliet brucho, prezenie ho, potom je v poriadku, bolieva ho hlava, mozno to suvisi. Behame po vysetreniach (sono, krvne testy), aj teraz v stredu ho jedno caka, bol kvoli tomu aj hospitalizovany, nic mu vtedy nezistili. Musime si asi pohladat nejakeho specialistu. Ked sa nenaje je unaveny alebo sa zlosti, ale jest mu nechuti. Ziada sa mu iba sladke, to nam lekar zakazal.

gueva, Po, 14. 07. 2014 - 19:33

U môjho dietka je bežné, že niekedy žije len zo vzduchu a potom má zas obdobia kedy je normálne množstvá. Ja to už neriešim, jeho telo asi vie čo a kedy si má pýtať. A tiež som zistila, že jedenie je pre neho strata času.

lia6, Po, 14. 07. 2014 - 19:33

Stretla-mám to doma s mladším :-( ...v decembri budú dva roky, čo dostal virózu, vracal v noci 7 krát :-( ...odvtedy nič tuhé-jedine pol rožku, semo/tamo zjedol jogurt...dr vravela, nesilte, nenúťte-veď on, keď bude mať hlad, tak si vypýta...a tak sme nenútili...ale bohužiaľ, náš mladší je tvrdohlavec, tvrdohlavý...17 dní bol v podstate o hlade, len o polke rožku :-( ...teperila som ho na rukách do nemocky, dostal injekciu na posilnenie...a tak sme začínali v podstate od začiatku :-( ...ak som prinútila, aby si dal jednu lyžičku do úst, tak to držal v ústach aj pol hodiny a potom sa povracal...bolo to príšerné...na gastre sa mu dr vyhrozila, že ak sa nechytí, tak pôjde na hadičky-ževraj je pár detí, ktoré začnú odmietať tuhú stravu, a tak ju musia dostať hadičkami do žalúdka :-( ...bojovali, sme, ja som odmietala hadičky...a ako sme skončili?...túto zimu znova-zas črevná príhoda, chodili sme na stacionár,ako na klavír...už sa ma tam pýtali, že čo s ním robím?-bola som na prášky :-( ...a tak od marca znova pomaličky, pomaly ideme ďalej...nezje všetko-má zopár jedál, ktoré spapá...hlavne polievky, čočku, troška(na milimetre nakrájané)maso, hlavne, aby to malo šťavu...spapá ešte cestovinky...ale zeleninu, zemiaky absolútne...z ovocia spapá jedine jablko a banán...a tak sa trápime...a ja verím a dúfam, že sa to zmení...už teraz mám strach zo zimy, ale dúfam, že sa nám to nevráti :-) ...bohužiaĺ, on nie je typické dieťa, že keď je hladný, tak spapá...dokonca sa nedá ani podplatiť-keď sa mu to stalo prvý krát a ja som chcela, aby niečo spapal, tak som skúsila, že ak niečo málo spapá, tak dostane koláčik, čo som upiekla...houbeles zlatá rybka-malý si zobral látkovú plienku(to má,namiesto plyšáka :-P ), povedal, že Marek nepapal, ide búvať-a mňa mohlo aj rozhodiť :-D ...Kami, tak asi nič ozaj nepomôže, len božská trpezlivosť a nenútiť...želám pevné nervy :-) (sun)

Kamila, Po, 14. 07. 2014 - 22:24

Tak to máte ozaj náročné, prajem aby lepšie bolo, na také treba zlaté nervy a keď vidiš, že sa dieťa stráca ...

babka Betka, Ut, 15. 07. 2014 - 00:30

Nuž Kamilka, mám dojem,že sa tie naše dohodli.Totiž to naše chlapča, už druhý týždeň odmieta obedy..vôbec ani polievku ani druhé jedlo.Puding...striaslo ho,ovocie? nie...V sobotu som uvarila tekvičku..úplne som bola happy,že sa napapkal..ale nedeľa a dnešný deň..a to už vyváram,že by som kľudne mohla vystravovať aj susedovie dvojičky..síce niekedy veru odnesiem obedík..detičky niekedy doslova hladujú..ale to je už o inom.Malý je ale zdravý,hravý,ani soplíky ,nič.Som rada,že neodmietne fľašu ale ..žiaľ iba s kakavkom.Mlieko odmieta úplne.Našťastie aspoň jogurty a Pribináčik ..toto spapká a chlieb s masličkom.. ale iba ten chlebík od nás Maďarský.Dúfam,že to dlho nepotrvá,privádza ma to do zúfalstva..jednoducho sa o to drobča bojím..aha idú mu zúbky,tak skutočne neviem,či to nieje príčina ,že tak odmieta papať. :-(

akalenkak67, Ut, 15. 07. 2014 - 01:21

Moja 4 ročná vnučka takto odmieta stravu už od vianoc.Neriešime.Je zdravá,čulá.Sama si začne pýtať.12 ročný Kamil mi už pár rokov jedáva tak že si myslíme že žije zo vzduchu.Pochodili sme po všakovatých vyšetreniach a nič.Jednoducho mu to zobkanie k životu stačí.

Kamila, Ut, 15. 07. 2014 - 12:05

S detmi je asi stale dobrodruzstvo.
Syna mas uz asi vo vyssom levely, zije zrejme zo vzduchu, ;-)

zeg, Ut, 15. 07. 2014 - 09:04

Môj syn mal niečo podobné, keď mal 9 rokov. Prejavilo sa mu to počas choroby, mal streptokoka. Ale pretrvávalo mu to aj neskôr, volali sme ho anorektik, lebo nechcel jesť a málo aj pil. Spomenula som našej pediatričke, tá to nepodcenila, okamžite nás poslala na imunológiu, kde bol sledovaný ako malé dieťa.
Najprv mu zobrali krv, urobili podrobné výsledky na imunitu aj na potravinové alergie. Bole veľmi anemický a aj keď nemal žiadne tráviace problémy, ani ekzémy, vyšli mu pozitívne výsledky na 11 potravinových alergénov, medzi iným aj pšenica, raž. Alergologička nám odporučila vysadiť alergény, kvôli pšenici šlo okrem iného aj o bezlepkovú diétu. Keď som pediatričke spomenula, že máme v rodine celiakiu,ktorá je dedične podmienená, hneď nás odporučila na gastro, kde mu potvrdili celiakiu.
Rozhodne odporúčam nepodceňovať nechutenstvo, aj lekári to niekedy podceňujú.
Ešte doplním, že naozaj nemal nejaké výrazné problémy pri konzumácii lepku, ale až spätne sme si uvedomili, že mal často kútiky a afty, čo bolo celiakiou. Po diéte sa mu to postupne upravila váha aj ostatné, ale dlho to trvalo, pretože mal parazity. Až po preliečení parazitov začal výraznejšie prospievať.

Kamila, Ut, 15. 07. 2014 - 11:54

Dakujem, ze si sa podelila o skusenost, beriem to tak, ze aj lekarov obehame, ak to neprejde.

ne - mozna (bez overenia), Ut, 15. 07. 2014 - 10:24

U nás v rodine máme takýchto troch nejedákov. MM ten sa takto stravuje celý život, dakedy neje celý deň, lebo nemá čas, potom sa čuduje, že čo mu je tak zle. Sladkosti, dobošky hocikedy. Zje jeden rezeň na obed, naše dievčatá zjedia viac a potom si ešte šupne dobošku. Nemôžem variť také čo píšete v inšpiráciách , lebo by to nejedol. Varím cca 5 jedál 20 rokov. Ak mám na niečo chuť, napr. špenát alebo tekvica, tak jedine keď nie je doma. :-D Už som si zvykla.
Synovec detto, nutella, hranolky, pizza, rezeň ryža a tvári sa jak utrpenie na kríži. Maličký je, chudučký, no katastrofa chlap. Keď je u nás, naje sa lebo ja viem ako variť a čo dávať. Našich osvedčených 5 jedál. Neterka z manželovej strany, maličká, chudučká, jedáva suché rožky, ryžu a nič viac.
Chválabohu, že doma mám len jedného, našťastie po 20 rokoch som si zvykla a on si zvykol tiež.
Ale tak treba skúšať. Do zúfania je to.Držím palce.

Kamila, Ut, 15. 07. 2014 - 12:01

Tak to máš ozaj náročné s manželom.
Ono aj Tinka a starši syn dost vymyslaju s jedenim, ale toto co sa deje teraz je ine, lebo neje veci, ktore ma rada, verim vsak ze bude lepsie.

gueva, Ut, 15. 07. 2014 - 16:18

Ono aj chute sa človeku menia počas života. Môj napríklad mal veľmi rád kelovú polievku a asi od 6 rokov ju do úst nevloží, takisto párky, ale pred 2 rokmi začal jesť pizzu, ktorú dovtedy do úst nevložil, takisto varené zemiaky či ovocný kompót...

Kamila, Ut, 15. 07. 2014 - 16:45

Jasne, ze sa chute menia, vidim na starsom synovi, ze uberal z jedal, ktore toleroval, u Tinky je problem v strachu z prehltania tuhej stravy.

dasa_, Ut, 15. 07. 2014 - 17:47

Nezabehlo jej? Nedusila sa?

Kamila, Ut, 15. 07. 2014 - 18:01

nie, aspon o nicom neviem, co by sa udialo pred zmenou

ne - mozna (bez overenia), Ut, 15. 07. 2014 - 12:04

Možno, že sa menia....... (sun)

majas, St, 16. 07. 2014 - 11:07

No ono ide aj o to, či dieťa výrazne schudne, iste sú obdobia kedy jedávame menej, ale ak je strata na váhe, na energii podľa mňa to treba vážne riešiť. Držte sa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama