reklama

Reflux u dospelého

Kamila , 29. 09. 2021 - 17:55

reklama

S mladším synom, má 22, riešime dlhodobý kašeľ, hlavne ráno. Po vylúčení alergii, problémov s pľúcami, preliečení na ORL, problém pretrvával. Rozhodla som, sa, že to môže byť reflux a jeho lekarku postavila pred hotovú vec, že potrebujem výmenný lístok,  na gastro ... , lebo má termín. Hambím sa Tam riešia všetko cez endoskopiu,s čím mladý muž súhlasil, zrejme ho už ranné záchvaty kašľa ozaj nebavia. 

Tú endoskopiu, o ktorej sa aj mne snívalo, Hambím sacelkom zvládol, O mesiac a pol, ho čaká druhá.Prekvapenie Výsledkom vyšetrenia je potvrdený GERD - Gastroezofageálny reflux - ktorý spôsobuje návrat obsahu žalúdka do pažeráka, plus zápal pažeráka a možný helicobakter. Na jednej starne je skvelé, že sa presne po roku dopracoval aj k diagnóze,  na druhej, strane sa vraj reflux vyliečiť nedá, len zmierniť príznaky. A to syn nemal ani pálenie záhy, ani bolesti za hrudnou kosťou, ktoré ho zvyknú sprevádzať, len ranné záchvaty kašla a zahlienenie. Skončil s doporučenou diétou a nejakými liekmi snáď len dočasnými ..., aby sa zhojil zápal pažeráka? Práve dlhodobý zápal pažeráka a možné dôsledky, sú vraj najväčším rizikom refluxu.

Diéta bude asi na furt . Takú sme ešte nemali. Hambím saA to máme doma bohatú zbierku, histaminové dve devy, ja bezlepková a bezmliečna a táto je nejaká zas iná. Vraj celkom dosť zeleniny a ovocia sa doporučuje, nie kyslé veci, ani horúce, ani studené, nie tučné, nie celozrné, mliečne len nizkotučné, žiadna čokoláda, ani vyprážané, viac korenené, kysnuté  ... Kávu, alkohol, nepreferuje, ta to mu chýbať nebude. Doporučenie pečiva z bielej múky, nie čerstvého a cestovín, mi príde zvláštne. Menej tučné mäso, nejaké ryby, to je snáď ok. Synátor začína  s vlastným bývaním, teda aj stravovaním, tak sa mi to aspoň nebude miešať. Hambím saPre neho to bude celkom výzva.

Dievčatá, stretli ste sa s touto diagnózou u seba, v rodine? Aké sú vaše skúsenosti s diétou, liekmi? Ďakujem.


reklama


reklama

dasa_, St, 29. 09. 2021 - 19:17

spomínam si, že malým deťom s refluxom sa podáva mlieko, ktoré je nejak hustejšie. A spávajú s hlavou vyššie.

Biela múka je podľa mňa jasná - menej dráždi žalúdočnú stenu. Ktorá je dosť dráždená už samotnými žalúdočnými šťavami.. Rovnako aj horúce, kyslé, kysnuté... Proste sa naučí vyberať si potraviny, ktoré sú pre neho vhodné. Ktoré spôsobujú minimum problémov. Mnoho ľudí si to vyberá intuitívne. Keď sa naučí počúvať telo.

 

Kamila, Št, 30. 09. 2021 - 10:57

Jasné naučí sa .., má sa aspoň konečne od čoho odraziť.

Pri tej bielej múke - v iných zdrojoch som našla doporučenie na celozrnú múku pri refluxe. Možno je problém celozrného pečiva tie väčšie zrná kadečoho. Neviem, pre mňa nie je biela múka v ničom dobrá, teda okrem keksíkov, ktoré by som nemala jesť. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Hambím sa 

dasa_, Št, 30. 09. 2021 - 11:12

Mám známu, ochorenie čriev - tá má okrem celozrnnej múky vylúčenú zo stravu aj všetku zeleninu a ovocie. Celozrnná múka by sa nemala dávať ani malým deťom. Takže nič zvláštne. Zrejme bude musieť sám vyskúšať, čo mu robí lepšie.

balalajka, Po, 04. 10. 2021 - 06:19

ÁnoÁnoÁno

Tiež mám skúsenosť, kedy celozrnná múka narobila viac škody ako úžitku pri malom dieťati. Normálne podváha, chradlo. A nie a nie pribrať. Nieje to riešenie pre každého, hoci môžeš argumentovať, že je "zdravšia". No hej, pre zdravého je zdravšia. Úsmev

Vezmi si liečenie akýchkoľvek gastro problémov zápalového charakteru - tzv. šetriaca diéta. Súcháre - vysušené biele pečivo je základ aj pri hnačkách či zvracaní. Prípadne soletky Úsmev, maces, grissiny a podobne.

Ja na bielu múku dopustiť nedám. Má svoje muchy, ale keď sa nepreháňa je použitie, prečo nie.

Kamila, Po, 04. 10. 2021 - 09:10

U mňa to bude osobné, histaminová deva bielu múku nemôže, akurát špaldovú celozrnú, ja môžem ešte tak bezlepkovú, abo ovsenú ....., tak som na ňu zanevrela ...., ale stále som presvedčená že biela múka sa v konečnom dôsledku premieňa na cukor, bez nejakej veľkej pridanej hodnoty, jasné zasýti ..., koláčky a keksíky sú fajné. Áno

dasa_, Po, 04. 10. 2021 - 11:32

a prečo si myslíš, že iba biela múka sa premieňa na cukor? teda sacharidy? Myslíš, že iné druhy múky nie? Nie je to skôr v tom, že iné druhy múky obsahujú aj niečo naviac?

Kamila, Po, 04. 10. 2021 - 11:34

Jasné, že všetky múky sa premieňajú na sacharidy, bezlepková tiež nie je vôbec žiadna výhra, len tie celozrné by mali obsahovať viac zdraviu prospešných látok a aj vlákniny.  A špalda, ovos, raž? by mali byť aj menej chemicky ošetrované, menej modifikované?, viac vydržia?

dasa_, Po, 04. 10. 2021 - 11:48

No hej, ale rozdiel v 100g múky, ktorú zješ v pečive alebo cestovinách za deň je pramalý. Keď bude počas liečenia jesť mesiac alebo dva iba bielu múku, určite mu to neuškodí

Kamila, Po, 04. 10. 2021 - 13:38

Ja viem, riešim skôr všeobecne a synátor zistil, že mu aj tak najlepšie robia, alebo najmenej škodia pufované chleby. Hambím sa

balalajka, Po, 04. 10. 2021 - 13:14

Však ide o to teraz, aby preletela tráviacim traktom bez toho, aby ho zbytočne nezaťažovala, nie? Zapálená tráviaca sústava ti moc toho nevstrebe.

Ja neviem, koľko tej bielej múky zjete denne? Šak ja, ak sa do koláča nenaveziem, tak múku ani nevidím Prekvapenie.

Kamila, Po, 04. 10. 2021 - 13:39

Len aj tie odporúčania sa líšia ..., aj tak bude všetko individuálne.

dan-cula, Št, 30. 09. 2021 - 16:42

nápodobne..pečivo z bielej múky ale nie čerstvé ale na druhý až tretí deň a ovocie ,zelenina len bez šupiek prípadne jadier..mali sme v rodine.ale o čo presne išlo neviem.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama