reklama

Orechové košíčky

Pridal/a Kamila dňa 29. 11. 2015 - 15:47 - Recepty Kamila
Orechové košíčky, Drobné pečivo, recept, Kamila

Kamila, Orechové košíčky


reklama

Recept s fotopostupom na fantastické tradičné orechové košíčky. Linecké cesto, orechová náplň a čokoládová poleva. Na Vianoce či Veľkú noc musia byť. 

Ingrediencie
Košíčky:
400 gramov polohrubá múka
130 gramov práškový cukor
2 kusov žĺtok
2 polievkové lyžice mlieko
200 gramov maslo
Orechová náplň:
250 millilitrov šľahačková smotana
250 gramov orechy
2 polievkové lyžice rum
100 gramov piškóty
50 gramov maslo
50 gramov práškový cukor
Dokončenie:
200 gramov čokoládová poleva
  trocha orechy
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Košíčky:

Múku preosejeme. V strede vyhĺbime jamku, pridáme cukor, na plátky nakrájané maslo, žĺtka  a mlieko. Vymiesime cesto, bude také "krehké".

Prikryté cesto dáme na dve hodiny do chladničky. Potom po malých kúskoch odoberáme cesto a plníme ním maslom vymastené formičky v tenkej vrstve.

Pečieme pri teplote cca 200°C cca 10 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. košíčky by mali chytiť ľahký svetlohnedý nádych. Necháme trocha vychladnúť a košíčky vyklopíme.

Vrch opatrne polejeme hustou čokoládovou polevou a ozdobíme kúskami orechov.

Orechová náplň:

Smotanu alebo mlieko necháme zovrieť. Primiešame zomleté orechy. Potom pridáme maslo, pomleté piškóty, cukor podľa chuti a trochu rumu, ak máte radi. Mňa zrušili. ÚsmevAk máte dosť orechov, piškóty nemusíte dávať. Náplň som si dala do zdobiaceho vrecka bez nadstavca a naplnila ním košíky.

Vrch opatrne polejeme hustou čokoládovou polevou a ozdobíme kúskami orechov.

Doplňujúce poznámky

Skúsila som tento recept na košíčky aj v bezlepkovej a bezmliečnej verzii. Múku som dala polovicu bezlepkovú a druhú polovicu celozrnú ovsenú bezlepkovú a nemiesto masla flóru. Mieko som mala ovsené, ale aj s vodou by to malo byť ok.

Výnos
50 Porcie
Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

Iwa, Ne, 29. 11. 2015 - 19:35

Skúúúúsim... snáď sa mi tento stoprvý recept podarí Chichocem sa Na koľko košíčkov je to dávka? Fakt na 50?

Kamila, Ne, 29. 11. 2015 - 19:47

Ano, plnila som dvakrat po 20 kosickov a raz 10. Akurat plnka mi vysla na trosku menej. Drzim palce aby sa podarili. Cesto je trochu drobive, napriek tomu boli kosicky pekne. Lepsie sa vyklapali, ked vychladli. Zlahka som parkrat s formickou buchala o tanierik, kym sa vyklopili. Poslednu varku som nechala v kosickoch vychladit uplne  a tie sli vonku uplne lahko.

M.á.r.i.a, Po, 30. 11. 2015 - 08:20

Ak môžem poradiť, do cesta nedávať mlieko to robí tú drobivosť na toto množstvo múky sa môže radšej pridať 1 celé vajíčko a cesto bude vláčne. S touto plnkou košíčky ale pečiem...naplním ich plnkou položím na ňu koliesko zatlačí o okraje a dám piecť. Po vyklopení polievam čokoládou a ukladám na plochú stranu a ozdobím... to len ako nový nápad. Máš ich krásne Tlieskam

Kamila, Po, 30. 11. 2015 - 09:11

Nemyslim si, ze to bude mliekom, lebo ja som mlieko zabudla dat, Hambím saide ho tam minimum a boli drobive tak ci tak. Mne to nevadi, pre mna je podstatny vysledok, dali sa vyklopit.  ÚsmevJa som mala take drobive aj cesto na fukane rozky, ale uplne, a vysledok bol skvely. Pokial nepotrebujem valkat nevadi mi to. Tiez som rozmyslala na pecenou verziou náplne, ale ja milujem nepecenu napln. Košíčky síce jesť nemôžem, ale plnku s lyžičkou vydlobávam, tam som dala bezlepkove piskoty. ;)

Iwa, Po, 30. 11. 2015 - 19:11

Veľký úsmev By ste sa s našim starším dohodli, on iba cesto, plnku nechce.

snezienka250, Po, 30. 11. 2015 - 08:10

je výborný ale odporúčam namiesto piškotov   Marína keksi..........ta náplň je potom ovela chutnejšia.

fadama, Ne, 25. 12. 2016 - 21:30

Ja som pouzila polohrubu muku,aj kusok mlieka som dala a vobec sa nedrobili boli perfektne. Mrkám

NatashaB, So, 01. 04. 2023 - 16:45

Nebude sa cesto drobiť, ak sa dá polovica múky hrubej. Teda v tomto recepte 200 g múka hrubá + 200 g múka hladká.

Kamila, Po, 03. 04. 2023 - 23:15

Neviem, nemám skúsenosť s  hrubou múkou. Ono to cesto treba aj tak do tej formičky natlačiť, takže menšia drobivosť tomu ozaj nevadí, teda aspoň mne. Červenám sa 

M.á.r.i.a, Po, 03. 04. 2023 - 23:34

Je to linecký cesto a hrubá múka poruší jeho štruktúru. Neviem prečo chcete múčku meniť ak tak za polohrubú alebo dajte časť maizeny-zlatého klasu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama