
dasa_ | Karfiolovo-tekvicové kari
Karfiol s tekvicou v jemne pikantnej krémovej omáčke
1 | kus | karfiol |
1 | kus | hokaido |
200 | milligramov | kokosové mlieko |
1 | polievková lyžica | karí pasta |
1 | čajová lyžička | rímska rasca |
1 | čajová lyžička | koriander |
1 | polievková lyžica | zázvor |
1 | polievková lyžica | kurkuma čerstvá |
2 | strúčiky | cesnak |
1 | čajová lyžička | mletá kurkuma |
2 | kusov | jarná cibuľka |
1 | štipka | soľ |
1 | zväzok | vňať |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | hrnček | hrášok |
Karfiol rozoberieme na ružičky a umyjeme. Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky (hokkaido netreba ani šúpať), Cibuľu nakrájame na jemno. Kúsok zázvoru a ak máme, tak aj kurkumy očistíme a tiež nakrájame na jemno, cesnak rozdrvíme.
Na oleji chvíľu opekáme rímsku rascu a koriander. Pridáme zázor, kurkumu a cesnak a opekáme asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľku, kari pastu a prudko restujeme. Vsypeme karfiol, tekvicu a spolu krátko opekáme.
Podlejeme asi 2 lyžicami vody, jemne osolíme, pridáme kurkumu alebo kari korenie v prášku a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút.
Pridáme kokosové mlieko, premiešame a spolu dusíme prikryté do mäkka, ešte 5-10 minút. Pridáme mrazený hrášok a necháme prejsť varom. Na záver prisypeme nakrájanú zelenú vňať podľa vlastnej chuti.
Podávame s ryžou. Hotové kari môžeme posypať semienkami čierneho sezamu alebo černuchy.
Je pravdepodobné, že nie všetky koreniny budete mať doma. Možno bude stačiť použiť hotovú zmes kari korenia z obchodu. Omáčka by mala byť jemne pikantná.
Ak vymeníte kari korenie a kokosovú smotanu napríklad za mletú papriku a klasickú smotanu, tak vznikne karfiolovo tekvicový perkelt a bude tiež výborný

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_
Ďalšie recepty
Dokúpim suroviny a idem aj na niečo z mäsom
Mala som celkom problém to nazvať kari, lebo mám pocit, že netuším, ako to má vlastne chutiť, čo je tá originálna chuť. Prešla som veľa receptov a každý bol iný. Tak som nadobudla pocit, že korenie, cibuľa, základná surovina a kokosové mlieko je kari, šmrncnuté východnými kuchyňami. Len teda, asi to korenie bude dôležité. A keď je korenie hlavne červená paprika a smotana miesto kokosového mlieka, tak perkelt poznačený maďarskou alebo rakúsko-uhorskou kuchyňou. A keď miesto mlieka pridáš sekané paradajky, tak si v južnej európe.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňa vždy fascinoval názov "kari". Kari korenie milujem, ale dlho som mala predstavu, že kari je s mäsom. Možno preto, lebo ja to kari korenie na mäso dávam.
Ale toto vyzera
... normálne to tu cítim ako to vonia. Vďaka.