Rýchly, ľahký obed zo zelenej špargle. Cestoviny môže každý použiť aké má rád, ja rada používam na takéto jedlá dlhé ploské rezanca rôznych šírok - napr. linguiny, tagliatelle, fetuchini

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 20 minút |
Ingrediencie
1⁄2 | zväzok | špargľa zelená |
200 | gramov | cestoviny |
1 | polievková lyžica | olivový olej |
1 | plátok | maslo |
1 | kus | jarná cibuľka |
1 | deciliter | šľahačková smotana |
80 | gramov | Niva |
Inštrukcie
Špargľu si očistíme, odlomíme spodné tvrdé konce, netreba ju lúpať. Nakrájame na asi 5 cm kúsky.
Cibuľku nakrájame na tenšie kolieska. Dáme variť cestoviny do osolenej vody.
Na panvici zohrejeme olej, maslo a zarestujeme cibuľku, pridáme nakrájanú špargľu a opekáme za občasného miešania. Zalejeme smotanou, necháme zredukovať - špargľa sa mám akurát na skus podusí.
Odstavíme z ohňa a nasypeme nastrúhaný syr . - nemiešame.
Medzitým sa nám stihli uvariť cestoviny. Scedíme ich - ja nepreplachujem.
Také horúce dáme na panvicu ku špargle a spolu zamiešame ak sa nám zdajú viac tuhé pridáme pár lyžíc vody v ktorej sa varili cestoviny.
Podľa chuti a hlavne podľa syra aký použijeme dosolíme a pridáne trochu korenia. Už len naservírovať na tanier a obed je hotový.
Špargľová polievka:
Zvyšnú špargľu z balíčka som použila na polievku, tiež rýchlu. Spodné tvrdé časti som si dala variť s vňaťou ligurčeka a zelenou vňaťou cibuľky, soľ, celé korenie ... to som si už dopredu pripravila vývar.
Ostatnú špargľu som nakrájala na 2 cm kúsky, trochu orestovala na 1 pl oleja, zaliala vývarom, nechala vrieť asi 10 min.
Do polievky som zavarila krupicové halušky ... mňam. Okrem toho vývaru čo som si dala variť hneď ráno, celý obed bol hotový za 20 min.