
M.á.r.i.a
Ešte stále je na pultoch čerstvá šparľa a ja jej neodolám. Ľahký letný obed je neď na stole...
12 | kusov | špargľa |
6 | kusov | sedliacka šunka |
2 | polievkové lyžice | maslo |
150 | gramov | šampiňóny |
2 | kusov | jarná cibuľka |
Omeleta: | ||
2 | kusov | vajce |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
2 | polievkové lyžice | mlieko |
soľ | ||
mleté čierne korenie | ||
Holandská omáčka: | ||
2 | kusov | žĺtok |
50 | gramov | maslo |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
trocha | biele korenie mleté | |
trocha | soľ |
Šparglu očistíme - ak máme bielu lúpeme ju, zelenú stačí odrezať spodok a odstrániť po bokoch "lístky". Dáme variť do vody, ktorú trochu osolíme, pridáme trochu cukru a citrónovej šťavy. Varíme 5-8 min. podľa veľkosti a druhu špargle. Necháme vychladnúť, obalíme po dva kúsky v plátku šunky.
Šampiňóny očistíme, nakrájame na polovičky, cibuľku priečne na väčšie kúsky a dáme opekať na lyžicu masla. Osolíme, posypeme čiernym mletým korením, dáme si na jeden kraj panvice aby ostali teplé a opečieme tam špargľu, tak aby bola šunka do chrumkavá.
Omeletu si pripravíme vyšľahaním 1 vajíčka + 1 PL mlieka + 1 zarovnaná PL hladkej múky ( to je na jednu omeletu) suroviny vyšľaháme, osolíme, môžeme okoreniť a ostane nám bielko z omáčky ( ak ho nepoužije inde), tiež môžeme zašľahať. Omeleta bude nadýchanejšia. Panvicu si vytrieme maslom, nalejeme vajíčkovú hmotu a pečieme do hneda, obrátime a opečieme aj z druhej strany. Takto si upečieme omelety podľa počtu stravníkov.
Pripravíme si holandskú omáčku: v miske šľaháme žĺtka s citrónovou šťavou kým nezväčšia objem. Misku položíme na hrniec s horúcou vodou (miska sa jej nesmie dotýkať, mali by sme praženicu ). Voda už by nemala vrieť. Za stáleho šľahania prilievame rozpustené maslo a šľaháme kým nám hmota nezhustne a nenaberie objem. Odstavíme misku z hrnca, osolíme a okoreníme bielym korením. Ak máme omáčku moc hustú pridáme pár kvapiek teplej vody a zašľaháme.
Na tanier dáme omeletu, na polovičku dáme dusené šampiňóny, špargľu v šunke, preložíme omeletu a polejeme holandskou omáčkou. Na tanier pridáme zeleninu a dobrú chuť !
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Mandľovo slivkový koláč s medom
Kamila
Mandľovo slivkový koláč s medom
Taký rustikálny hrnčekový slivkový koláč to bol, ale ozaj fantastický, ani šľahač nebudete potrebovať. Namiesto mandlí môžete použiť aj mleté vlašské orechy.
Tekvicová polievka
Kamila | Tekvicová polievka
Tekvicová polievka
Dostala som tekvicu, tak dozrel čas aj na tekvicovú polievku. Hľadala som aký druh tekvice to je, nenašla, možno nejaká Bush?
K tekvici som pridala trochu mrkvy a zemiakov, aby doma menej protestovali.