Popis
Už som sa dávno nepodelila o žiadny receptík, tak túto "chybu " napravím a podelím sa o jeden z tých naj, naj, najlepších podľa mojej rodinky...

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 2 minúty |
Celkový čas | 32 minút |
Ingrediencie
1 | kilogram | mäsa (hovädzie zadné /ale keďže nie vždy sa zadarí zohnať hovädzie v dobrej cene alebo kvalite, tak občas nahradím bravčovým stehnom/) |
4 | kusy | mrkvy |
2 | kusy | petržlenu |
1⁄4 | kus | zeleru |
1 | kus | cibule |
5 | polievkové lyžice | bravčovej masti |
1 | polievková lyžica | masla |
1 | polievková lyžica | kryštálového cukru |
trocha | soli | |
5 | kusy | bobkového listu |
2 | kusy | nového korenia |
5 | kusy | celého čierneho korenia |
1⁄2 | kus | citróna (dobre pred použitím vydrhneme) |
500 | millilitrov | vývaru (ak nemáme uvarený tak nahradíme hovädzím z kocky) |
200 | millilitrov | kyslej smotany |
knedľa | ||
trocha | brusnicového kompótu (môžeme nahradiť aj kyslejším džemom- ríbezľovým, šípkovým) |
Inštrukcie
Mäso umyjeme osušíme, nasolíme. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Rúru si zapneme na 180 °C.
Na panvici si rozpálime masť, mäso vcelku osmažíme na prudkom plameni /aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri/ z každej strany asi 5 minút, preložíme aj s výpekom do vhodnej zapekacej nádoby s vrchnákom /ja používam jenskú misu/, uložíme do rúry. Zatiaľ si na tej istej panvici, kde sme osmažili mäso rozpustíme maslo, osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú zeleninu, posypeme cukrom a osmažíme. Túto zmes pridáme k mäsu, prisypeme korenie /bobkový list, celé čierne a nové korenie/, citrón pokrájaný na plátky, a zalejeme vývarom. Pečieme asi 1 - 11/2 hodinky. Potom mäso vyberieme na dosku, necháme zatiahnúť /nekrájame hneď, aby nám šťava nevytiekla/, zo zeleniny vyberieme bobkový list a kúsky citróna a rozmixujeme do hladka. Pridáme kyslú smotanu a premixujeme. Podľa chuti môžeme dosoliť. Následne mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.
Poznámky
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Vyzerá skvele
Milujem varenie sviečkovej, respektíve u nás je to vždy skôr nejaká obdoba - používam iné mäso (najčastejšie morčacie). A tak isto milujem varenie segedínu. Má to prozaický dôvod. Tieto dve jedlá varím v tom najväčšom kastróli, ktorý mám. A vytešujem sa, že do utorka nevarím. Ale nie vždy sa to podarí, niekedy je ledva v pondelok na obed :) Ale aj tak, toto je úžasné jedlo.
Výborný recept
Jáj, segedín... to je tiež top v našej domácnosti. A presne tak isto si navarím viac a potom si naša najmenšia do večera stihne dať ešte dvakrát dupľu... takže už len v pondelok vyškrabujem z hrnca
Mňamka mňamuška
, tieto klasiky sú nenahraditeľné v našich kuchyniach. Vyzerá výborne a isto aj tak chutila
a potom už len
Bože, také chute si mi narobila!:))))
Včera som vyskúšala a dopadlo to


To sa samozrejme veľmi teším...


Spravil som ju a bola užastná ! tak to má byť bez muky kvalitná omáčka :-)
Prvý ale už teraz tuším že najlepší recept (chválim velmi)