Sviečková na smotane...

Popis

Už som sa dávno nepodelila o žiadny receptík, tak túto "chybu " napravím a podelím sa o jeden z tých naj, naj, najlepších podľa mojej rodinky...

Sviečková na smotane... - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
2 minúty
Celkový čas
32 minút

Ingrediencie

1kilogrammäsa (hovädzie zadné /ale keďže nie vždy sa zadarí zohnať hovädzie v dobrej cene alebo kvalite, tak občas nahradím bravčovým stehnom/)
4kusymrkvy
2kusypetržlenu
1⁄4kuszeleru
1kuscibule
5polievkové lyžicebravčovej masti
1polievková lyžicamasla
1polievková lyžicakryštálového cukru
 trochasoli
5kusybobkového listu
2kusynového korenia
5kusycelého čierneho korenia
1⁄2kuscitróna (dobre pred použitím vydrhneme)
500millilitrovvývaru (ak nemáme uvarený tak nahradíme hovädzím z kocky)
200millilitrovkyslej smotany
knedľa
 trochabrusnicového kompótu (môžeme nahradiť aj kyslejším džemom- ríbezľovým, šípkovým)

Inštrukcie

Mäso umyjeme osušíme, nasolíme. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Rúru si zapneme na 180 °C.

 

Na panvici si rozpálime masť, mäso vcelku osmažíme na prudkom plameni /aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri/ z každej strany asi 5 minút, preložíme aj s výpekom do vhodnej zapekacej nádoby s vrchnákom /ja používam jenskú misu/, uložíme do rúry. Zatiaľ si na tej istej panvici, kde sme osmažili mäso rozpustíme maslo, osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú zeleninu, posypeme cukrom a osmažíme. Túto zmes pridáme k mäsu, prisypeme korenie /bobkový list, celé čierne a nové korenie/, citrón pokrájaný na plátky, a zalejeme vývarom. Pečieme asi 1 - 11/2 hodinky. Potom mäso vyberieme na dosku, necháme zatiahnúť /nekrájame hneď, aby nám šťava nevytiekla/, zo zeleniny vyberieme bobkový list a kúsky citróna a rozmixujeme do hladka. Pridáme kyslú smotanu a premixujeme. Podľa chuti môžeme dosoliť. Následne mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.

 

 

Poznámky

Netreba pridávať žiadnu horčicu, ocot, múku, vegetu... podávame s knedľou a troškou brusnicového kompótu, prípadne s kyslejším hustým džemom /ríbezľovým, šípkovým.../
Vaše hodnotenie: Žiadne
4.333335
Priemer: 4.3 (6 hlasy)

Komentáre

Vyzerá skvele Áno

ÚsmevĎakujem...Slnko

Milujem varenie sviečkovej, respektíve u nás je to vždy skôr nejaká obdoba - používam iné mäso (najčastejšie morčacie). A tak isto milujem varenie segedínu. Má to prozaický dôvod. Tieto dve jedlá varím v tom najväčšom kastróli, ktorý mám. A vytešujem sa, že do utorka nevarím. Ale nie vždy sa to podarí, niekedy je ledva v pondelok na obed :) Ale aj tak, toto je úžasné jedlo.

Výborný recept

Jáj, segedín... to je tiež top v našej domácnosti. A presne tak isto si navarím viac a potom si naša najmenšia do večera stihne dať ešte dvakrát dupľu... takže už len v pondelok vyškrabujem z hrnca Veľký úsmev

Mňamka mňamuškaÁno, tieto klasiky sú nenahraditeľné v našich kuchyniach. Vyzerá výborne a isto aj tak chutilaÚsmev a potom už lenPivo

Úsmev veru tak... klasiky na ktorých sme vyrastali Slnko a to Pivodobre vychladené dnes pri obede nesmelo chýbať Mrkám

Bože, také chute si mi narobila!:))))

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Včera som vyskúšala a dopadlo to ÁnoÁnoÁno

To sa samozrejme veľmi teším... ÚsmevÚsmevÚsmev

Spravil som ju a bola užastná ! tak to má byť bez muky kvalitná omáčka :-) 
Prvý ale už teraz tuším že najlepší recept (chválim velmi) 

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok