
anjeli | Sviečková na smotane
Už som sa dávno nepodelila o žiadny receptík, tak túto "chybu " napravím a podelím sa o jeden z tých naj, naj, najlepších podľa mojej rodinky.
1 | kilogram | hovädzie mäso |
4 | kusov | mrkva |
2 | kusov | petržlen |
1⁄4 | kus | zeler |
1 | kus | cibuľa |
5 | polievkové lyžice | bravčová masť |
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
trocha | soľ | |
5 | kusov | bobkový list |
2 | kusov | nové korenie |
5 | kusov | čierne korenie celé |
1⁄2 | kus | citrón |
500 | millilitrov | vývar |
200 | millilitrov | kyslá smotana |
knedľa | ||
trocha | brusnicový kompót |
Mäso umyjeme, osušíme, nasolíme. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Rúru si zapneme na 180 °C.
Na panvici si rozpálime masť, mäso vcelku osmažíme na prudkom plameni, aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri. Z každej strany smažíme asi 5 minút, preložíme aj s výpekom do vhodnej zapekacej nádoby s vrchnákom, ja používam jenskú misu, uložíme do rúry.
Zatiaľ si na tej istej panvici, kde sme osmažili mäso rozpustíme maslo, osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú zeleninu, posypeme cukrom a osmažíme. Túto zmes pridáme k mäsu, prisypeme korenie, bobkový list, celé čierne a nové korenie, citrón pokrájaný na plátky, a zalejeme vývarom. Pečieme asi 1 - 11/2 hodinky.
Potom mäso vyberieme na dosku, necháme zatiahnuť, nekrájame hneď, aby nám šťava nevytiekla. Zo zeleniny vyberieme bobkový list a kúsky citróna a rozmixujeme do hladka. Pridáme kyslú smotanu a premixujeme. Podľa chuti môžeme dosoliť. Následne mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.
Netreba pridávať žiadnu horčicu, ocot, múku, vegetu... Podávame s knedľou a troškou brusnicového kompótu, prípadne s kyslejším hustým džemom, ríbezľovým, šípkovým...
Ďakujem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milujem varenie sviečkovej, respektíve u nás je to vždy skôr nejaká obdoba - používam iné mäso (najčastejšie morčacie). A tak isto milujem varenie segedínu. Má to prozaický dôvod. Tieto dve jedlá varím v tom najväčšom kastróli, ktorý mám. A vytešujem sa, že do utorka nevarím. Ale nie vždy sa to podarí, niekedy je ledva v pondelok na obed :) Ale aj tak, toto je úžasné jedlo.
Výborný recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jáj, segedín... to je tiež top v našej domácnosti. A presne tak isto si navarím viac a potom si naša najmenšia do večera stihne dať ešte dvakrát dupľu... takže už len v pondelok vyškrabujem z hrnca
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňamka mňamuška, tieto klasiky sú nenahraditeľné v našich kuchyniach. Vyzerá výborne a isto aj tak chutila
a potom už len
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veru tak... klasiky na ktorých sme vyrastali
a to
dobre vychladené dnes pri obede nesmelo chýbať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bože, také chute si mi narobila!:))))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Včera som vyskúšala a dopadlo to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To sa samozrejme veľmi teším...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Spravil som ju a bola užastná ! tak to má byť bez muky kvalitná omáčka :-)
Prvý ale už teraz tuším že najlepší recept (chválim velmi)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá skvele