
dasa_ | Zemiaky pečené v šupke
Veľmi jednoduchá úprava zemiakov. Môže sa podávať ako príloha alebo napríklad s pohárom mlieka aj ako skromné jedlo.
1 | kilogram | zemiak |
125 | gramov | maslo |
1 | zväzok | bylinky |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
Niekoľko hodín, kľudne aj dní dopredu pripravíme bylinkové maslo. Maslo vytiahneme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.
Bylinky opláchneme vodou, osušíme a nakrájame na drobno. Aké bylinky použijeme je na nás. Ja dávam vždy ako základ veľa pažítky. Ku tomu podľa aktuálnej ponuky tymian, rozmarín, petržlenová vňať...
K bylinkám pridám maslo, soľ a dobre spolu premiesim. Snažím sa vytvarovať valček a pevne ho zabalím do pôvodného obalu od masla. Alebo do papieru na pečenie či alobalu. Dám do chladničky stuhnúť. Vydrží tam pokojne aj viac ako týždeň. Prípadne odkladám do mrazničky.
Vyberiem podľa možnosti rovnako veľké nepoškodené zemiaky. Dôkladne umyjem a poukladám do elektrickej rúry rovno na rošt. Nie na plech. Zo záhadného dôvodu majú takto pečené zemiaky inú chuť ako tie, ktoré sa položia na plech.
Rúru vyhrievam štandardne na 180 stupňov a pečiem asi hodinu. Ak vaša rúra pečie slabšie, kľudne teplotu zvýšte. Či sú zemiaky hotové skúšam stlačením. Ak je hotovo, zemiak sa poddá tlaku.
Na tanieri si každý zemiak rozpolí a na horúci pridá malý kúsok bylinkového masla. Maslo sa rozpustí a zemiak sa tým posolí aj ochutí.
My túto prílohu podávame vždy na Vianoce aj s lososom.
Zvyšok masla chutí na dobrom chlebíku, na cestovinách. Či len tak pridaný do polievky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty