4. október

Včera sa Instagram zbláznil. Kam som sa len pozrela, všade boli škoricové koláčiky s heštegom na niečo škoricové. Tak som ťukala a ťukala, až som sa dozvedela.

Dnes je totiž v Švédsku KANELBULLENS TAG!

Alebo deň škoricových koláčov, kedy v každej pekárni dostanete túto teplú lahôdku kúpiť.

Najprv mi to prišlo také humorné – však dobre, dobre – u nás tiež ako Vianoce – vianočka, Veľká noc – mazanec, na Máriu – štrúdľa ( aj to nepísane), ale normálne si ustáliť deň škoricovnákov?

No - ale však prečo nie?

Pekné na tom je, že sa vlastne ctí domáca výroba najobľúbenejšieho švédskeho pečiva. Vraj sa upečie a popapá ročne 316 kusov na jedného Švéda. To už je pomaly čo deň – to koláč. Zvyšné typujem, že sú na dovolenke mimo Švédsko a tak sa to tam zarátať nedalo. Veľký úsmev

A keďže švédski pekári si chceli toto enormné množstvo a veľkú obľúbenosť nejako uctiť, od roku 1999 ustálili 4. október dňom Kanelbullar - škoricovnáku.

Tento koláčik je vraj typickým pre Švédsko a dostanete ho vždy, keď vás niekto pozve na kávu k sebe domov. Je to akýsi symbol domova, pohody. Nuž, však asi preto je aj taký obľúbený.

Tak som  začala ňúriť a hľadať recepty. Našla som také, kde náplň tvorí maslo, cukor a škorica, ale aj vylepšené marcipánom.  Prevedenie od klasických slovensky vyzerajúcich škoricových hniezd (cesto zvinuté ako štrúdľa a rozkrájané na kolieska reznou stranou uložené na plech) až po guličky, loptičky, placky. Fotky a videa boli presvedčivé, výzva jedinečná. V podstate to vyzerá na spôsob klasického kysnutého cesta. Takže veda pre mňa žiadna. Najlepší čas o 19tej zarobiť kvasnice na koláč a do polnoci piecť! Chichocem sa

Nuž a keďže pre mňa každá výzva dobrá – tak som sa aj ja zapojila.

A dnes mám Kanelbullens tag!

A neľutujem – recept je fantastický, koláč skvelý..

Tak už len doupratovať kuchyňu. Pohoda

Len je to sranda, lebo na Slovensku akoby sa roztrhlo v podstate vrece so všetkými alergiami a netoleranciami a toť za pár kopčekmi priam uctievajú lepkovo - sacharidovú bombu Chichocem sa.

Komentáre

Blahoželám, skvele si to ponala. Akosi nas v Stokholme prd rokom obisli skoricove kolaciky, asi sme tam neboli vo vhodny cas. Momentalne deva pri histaminovej skoricu nemoze, vsak ani bilu muku a drozdie, ta ostanem pri skoricivo svojich predstavach. Raz som robila skoricovy trhanec, vyzeral skvelo ;)

Ja škoricu prudko môžem. Dávku sme zmastili, koláče učarovali a záverom - sviatok budeme sláviť asi aj my - koláče budú mať ešte týždeň repete a budú aj variácie.

šak daj recept nech dlho neňúrame..ked si teda už odskúšala..Torta

Och, normálne poučné! Super sa to čítalo, recept fajnový:) A tak mi napadlo, aké jedlo by si na Slovensku zaslúžilo svoj deň. Ja by som hlasovala za zemiakové placky. Nie je to koláč, ale ja som viac na slané ako sladké:) 

Ďakujem. Asi by ťa prehlasovali s bryndzovými haluškami, ale ak by išlo o akciu čisto pekársku, tak by to boli jednoznačne biele rožky.

Ja hlasujem ale za placky tiež - minimálne budú dnes na večeru ... k teľacím rezňom Veľký úsmev ... smažené so smaženým. No mňam! Váľam sa od smiechu po podlahe Houby - kyslé mlieko k tomu dostanú. Rezne budú v nedeľu.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.